Коя е най-добрата маска за лице за вас?

Заедно с други защитни мерки, като социално или физическо дистанциране и подходяща хигиена на ръцете, маските за лице могат да бъдат лесен, евтин и потенциално ефективен начин да останете в безопасност и да изгладите кривата на COVID-19.

Здравните агенции, включително Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), сега насърчават всички хора да носят маски или покривала за лице, когато са на обществени места.

И така, кой тип маска за лице работи най-добре за избягване на предаването на новия коронавирус, когато сте на публично място? Продължете да четете, за да научите повече за различните видове маски и коя трябва да носите.

Защо маските за лице имат значение при този коронавирус?

С новия коронавирус, известен като SARS-CoV-2, най-голямото количество вирусно излъчване или предаване се случва в началото на хода на заболяването. Следователно хората може да са заразни, преди дори да започнат да проявяват симптоми.

Освен това научните модели предполагат, че до 80 процента от предаването произтича от асимптоматични носители на вируса.

Новопоявилите се изследвания сочат, че широкото използване на маски може да помогне за ограничаване на предаването на вируса от хора, които не осъзнават, че може да го имат.

Също така е възможно да се заразите със SARS-CoV-2, ако докоснете устата, носа или очите си, след като сте докоснали повърхност или предмет, върху който има вируса. Смята се обаче, че това не е основният начин за разпространение на вируса

Какви видове маски за лице работят най-добре?

Респиратори

Тестваните за прилягане и уплътняване респиратори са направени от заплетени влакна, които са много ефективни при филтриране на патогени във въздуха. Тези респиратори трябва да отговарят на строгите стандарти за филтриране, определени от Националния институт за безопасност и здраве при работа (NIOSH).

Диаметърът на коронавируса се оценява на 125 нанометра (nm). Имайки това предвид, е полезно да знаете, че:

 • Сертифицираните респиратори N95 могат да филтрират 95 процента от частици с размер от 100 до 300 nm.
 • Респираторите N99 имат способността да филтрират 99 процента от тези частици.
 • Респираторите N100 могат да филтрират 99,7 процента от тези частици.

Някои от тези респиратори имат клапани, които позволяват на издишания въздух да излезе, което улеснява дишането на потребителя. Недостатъкът на това обаче е, че други хора са податливи на частиците и патогените, които се издишват през тези клапи.

Здравните работници на първа линия и други работници, които трябва да използват тези маски като част от работата си, се тестват поне веднъж годишно, за да се провери правилният размер и годност на респиратора. Това включва и проверка за изтичане на въздух с помощта на специфични тестови частици. Тези рутинни тестове помагат да се гарантира, че вредните частици и патогените не могат да изтекат.

Хирургически маски

Има различни видове хирургически маски. Обикновено тези маски за еднократна употреба са изрязани в правоъгълна форма с плисета, които се разширяват, за да покрият носа, устата и линията на челюстта. Изработени са от дишаща синтетична материя.

За разлика от респираторите, хирургическите маски за лице не трябва да отговарят на стандартите за филтриране на NIOSH. От тях не се изисква да образуват херметично уплътнение към областта на лицето ви, която покриват.

Колко добре хирургическите маски филтрират патогените варира в широки граници, като докладите варират от 10 до 90 процента.

Въпреки разликите в годността и капацитета на филтриране, рандомизирано проучване установи, че хирургическите маски за лице и респираторите N95 намаляват риска от различни респираторни заболявания на участниците по подобен начин.

Придържането – или правилната и последователна употреба – изигра по-важна роля от вида на медицинската маска или респиратор, носен от участниците в проучването. След това други проучвания подкрепиха тези открития.

Маски от плат

Платнените маски „Направи си сам“ са по-малко ефективни при защитата на носещия ги, тъй като повечето имат празнини близо до носа, бузите и челюстта, където могат да се вдишат малки капчици. Освен това тъканта често е пореста и не може да задържи малки капчици.

Въпреки че платнените маски обикновено са по-малко ефективни от техните колеги от медицински клас, експерименталните резултати показват, че те са много по-добри от липсата на маска, когато се носят и са конструирани правилно.

Какви материали работят най-добре за домашна маска?

CDC предлага да се използват два слоя плътно изтъкан 100-процентов памучен плат – като материал за юргани или чаршафи с висок брой нишки – сгънати на няколко слоя.

По-дебелите висококачествени памучни маски обикновено са по-добри при филтриране на малки частици. Въпреки това, стойте далеч от материали, които са твърде дебели, като торбички за прахосмукачка.

Като цяло се очаква малко съпротивление при дишане при носене на маска. Материалите, които не пропускат въздух, могат да затруднят дишането. Това може да окаже натиск върху сърцето и белите дробове.

Вградените филтри могат да повишат ефективността на маските за лице „направи си сам“. Филтрите за кафе, хартиените кърпи и почти всеки друг филтър могат да помогнат за повишаване на защитата.

Кога е важно да носите маска?

CDC препоръчва носенето на платнени маски за лице на обществени места, където спазването на мерките за физическо дистанциране може да бъде трудно за постигане и поддържане. Това е ключово в райони, където предаването в общността е високо.

Това включва, но не се ограничава до настройки като:

 • магазини за хранителни стоки
 • аптеки
 • болници и други здравни заведения
 • работни места, особено ако мерките за физическо дистанциране не са осъществими

Всеки ли трябва да носи маска?

Хирургическите маски и респиратори са много търсени и доставките са ограничени. Поради това те трябва да бъдат запазени за здравните работници на първа линия и лицата, които бързо реагират.

CDC обаче препоръчва почти всеки да носи маска за лице от плат.

Хората, които не могат да свалят маската сами или имат проблеми с дишането, не трябва да носят маски. Не трябва да се използват и за деца под 2 години поради риск от задушаване.

Ако не сте сигурни дали маската за лице е безопасна за вас, не забравяйте да говорите с вашия лекар. Те могат да ви посъветват какъв вид покритие за лице може да е най-подходящо за вас, ако трябва да сте на публично място.

Съвети за безопасност на маската за лице

 • Спазвайте подходяща хигиена на ръцете всеки път, когато поставяте, премахвате или докосвате повърхността на маската си.
 • Слагайте и сваляйте маската, като я държите за ушите или връзките, а не като докосвате предната част на маската.
 • Уверете се, че маската за лице приляга плътно и презрамките са прилепнали здраво към ушите или зад главата ви.
 • Избягвайте да докосвате маската, докато е на лицето ви.
 • Дезинфекцирайте правилно маската си.
 • Прекарвайте платнената си маска през пералнята и сушилнята след всяка употреба. Изперете го с препарат за пране. Можете също така да поставите маската за лице в хартиена торбичка и да я съхранявате на топло и сухо място за 2 или повече дни, преди да я носите отново.
 • Ако трябва да използвате повторно вашия респиратор или хирургическа маска, изолирайте ги в дишащ контейнер, като например хартиен плик, за поне 7 дни. Това помага да се гарантира, че вирусът е неактивен и вече не е заразен.

Долния ред

В допълнение към физическото дистанциране и използването на подходяща хигиена на ръцете, много здравни експерти смятат използването на маски за лице за ключова мярка за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

Въпреки че домашните платнени маски не са толкова ефективни за филтриране на малки частици, колкото респираторите или хирургическите маски, те предлагат повече защита, отколкото да не носите никаква маска за лице.

Ефективността на домашните маски за лице може да бъде подобрена с правилна конструкция, носене и поддръжка.

Когато хората се върнат на работа, продължителното използване на подходящи маски за лице може да помогне за смекчаване на увеличаването на предаването на вируси.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss