Коронарна брахитерапия: Процедурата, ползите и рисковете

Коронарната брахитерапия е процедура, която помага да се предотврати запушването на кръвоносните ви съдове след поставяне на стент. Въпреки че тази терапия е много ефективна, когато става въпрос за предотвратяване на допълнителни блокажи, има рискове за процедурата.

Тази статия дава преглед стъпка по стъпка на това какво да очаквате, ако имате нужда от коронарна брахитерапия, плюс информация за рисковете и ползите от тази процедура.

Какво е коронарна брахитерапия?

Коронарната артериална болест (CAD) е състояние, което се развива бавно през целия ви живот. Рискът от развитие на CAD се увеличава, ако човек има фамилна анамнеза за заболяването. Изборът на диета и начин на живот също са рискови фактори.

При CAD мазнини като холестерол и други минерали се натрупват в кръвоносните ви съдове и образуват твърди покрития, наречени плака. С течение на времето плаката може да се натрупа до точката, в която стеснява съда, ограничавайки притока на кръв към вашите жизненоважни органи.

В някои случаи парчета от тези плаки също могат да се отчупят, причинявайки тежки усложнения като инфаркт или инсулт.

Най-често срещаното лечение, когато кръвоносните съдове се запушат с плака от CAD, е поставянето на стент, което е малко устройство, което помага да се поддържат кръвоносните съдове отворени.

Въпреки че тези стентове обикновено са покрити с лекарства, предназначени да намалят образуването на нови плаки или белези, кръвоносните съдове, третирани със стентове, могат да бъдат усложнени от рестеноза или повторно стесняване на кръвоносния съд.

Рестенозата може да се лекува по два начина:

 • чрез поставяне на друг покрит с лекарство стент вътре в първия стент
 • с фокусирана лъчева терапия вътре в кръвоносния съд за отстраняване на запушването (коронарна брахитерапия)

Брахитерапията е форма на вътрешно облъчване, използвана за лечение на редица състояния, включително рак. С тази терапия малки частици от лъчева терапия под формата на капсули или гранули се използват за унищожаване на неща като тумори или други образувания и запушвания.

Как се извършва коронарната брахитерапия?

Когато брахитерапията се използва за лечение на рак, радиационните частици се използват за унищожаване на тумори. Но при коронарната брахитерапия процедурата има още няколко стъпки.

Преди вашата процедура дори да бъде планирана, ще се срещнете с вашия лекар или медицински екип, за да обсъдите вашето състояние и възможни лечения. Ако се препоръчва коронарна брахитерапия, вашият медицински екип трябва да говори с вас относно:

 • защо се нуждаете от коронарна брахитерапия
 • как ще се извърши процедурата
 • който ще извърши процедурата
 • как трябва да се подготвите
 • какво да очаквате по време на вашата коронарна брахитерапия
 • как ще се чувствате след това
 • какво ще бъде възстановяването

В деня на планираната ви процедура планирайте да носите удобни дрехи, да оставите ценностите си у дома и да накарате някой да ви закара до и от медицинското заведение.

Въпреки че не е необходима пълна анестезия за коронарна брахитерапия, известно ниво на седация или анестезия се използва при повечето видове брахитерапия. Може да успеете да се приберете вкъщи в същия ден, в който процедурата е извършена, но трябва да планирате почивка за няколко дни.

По-долу е даден списък с общи стъпки, които да очаквате по време на вашата коронарна брахитерапия. Вашата специфична процедура може да варира в зависимост от вашето състояние и лекаря, който извършва процедурата.

 • Ще бъдете отведени до зона за лечение, обикновено стая за интервенционна радиология.
 • Ще бъдете помолени да се преоблечете в болнична рокля за процедурата.
 • Вашият медицински екип ще потвърди процедурата, която предстои да бъде извършена, стъпките, които ще бъдат предприети, всички лекарства, които трябва да бъдат дадени, и защо се извършва процедурата.
 • Когато дойде време да започнете процедурата, ще легнете на масата за процедурите. Трябва да получите някаква форма на седация или анестезия, за да намалите болката, дискомфорта и безпокойството по време на процедурата.
 • Гъвкав катетър – подобен на този, който се използва за сърдечна катетеризация – който може да достигне до запушването, се вкарва в тялото ви през артерия близо до блокираната област, обикновено в китката или слабините.
 • Веднъж поставен в областта на рестенозата, катетърът ще използва балон или подобно устройство, за да отвори запушения съд.
 • След като се образува отвор, за да се разкрие възможно най-голяма част от съда, в областта ще бъде доставена радиация, за да се отстрани и предотврати образуването на белег.
 • Лъчението се доставя в зоната на рестенозата за 3 до 5 минути, след което катетърът се отстранява, което сигнализира, че процедурата е приключила.

Може да бъдете наблюдавани за кратко време след вашата коронарна брахитерапия, но трябва да можете да се приберете вкъщи в същия ден. Няколко дни след процедурата трябва да планирате почивка и да ограничите физическата си активност, за да предотвратите всякакви усложнения.

Ползи от коронарната брахитерапия

Коронарната брахитерапия обикновено се прави за премахване на блокажи в предварително поставени стентове, използвани за лечение на CAD.

Рестенозата възниква при грубо 20% до 50% на хора, чиято CAD е била лекувана само със стентове. Дали възниква рестеноза обикновено се основава на броя на използваните стентове, дали са многослойни и дали са от чист метал или отделят лекарство.

Въпреки че рестенозата е намаляла след въвеждането на покрити с медикаменти стентове за намаляване на образуването на нови запушвания или белези, тези усложнения все още се случват. Коронарната брахитерапия обикновено се използва, след като стентовете са сменени повече от веднъж или два пъти.

Тази процедура е много ефективна за предотвратяване на образуването на нови запушвания.

Има ли странични ефекти от коронарната брахитерапия?

Коронарната брахитерапия е много ефективна при лечение и профилактика на рестеноза. Според едно проучване, публикувано през 2017 г., незабавни ползи са наблюдавани при почти всеки пациент (97%), които са имали тази процедура и повечето са успели да се приберат вкъщи в същия ден или в рамките на един ден от лечението.

Въпреки че рестеноза се е появила при някои хора след коронарна брахитерапия (до 42% след 3 години), сериозни усложнения като инфаркт или кръвни съсиреци са редки. Както при всяка инвазивна процедура, има и възможност за инфекция на мястото на поставяне на катетъра или реакции към лекарства като успокоителни или анестезия.

Говорете с Вашия лекар за всички проблеми, които сте срещали по време на предишни операции или процедури, както и за всякакви лекарствени алергии преди процедурата, за да намалите риска от странични ефекти или други усложнения.

Стесняването на кръвоносните ви съдове може да причини различни видове проблеми, включително инфаркт и инсулт.

Докато стентовете обикновено са първият избор за лечение на блокирани кръвоносни съдове от CAD, може да са необходими допълнителни лечения с течение на времето, ако едни и същи съдове се блокират многократно.

Коронарната брахитерапия обикновено се използва за изчистване на стентове, които са били блокирани поради няколко слоя стент. Тази директна лъчева терапия изчиства белези и може да помогне за предотвратяване на рестеноза – или повторно запушване – на кръвоносните съдове в бъдеще.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss