Контролиране на симптомите на астма със стъпка напред терапия

Постепенната терапия е стандартът за персонализиране на план за лечение на астма за вашите симптоми. Дозите ще се увеличават или намаляват, докато вие и лекар намерите перфектния баланс.

Чернокож, използващ инхалатора си като част от своя план за лечение на астма Step Up.

Астмата е хронично заболяване, което в момента няма лечение. Състоянието засяга функцията на белите дробове, като често затруднява дишането на хората. Докато някои хора имат продължаваща хронична астма, други могат да получат временни обостряния или пристъпи, причинени от излагане на специфични задействания, като алергени или интензивни упражнения.

Състоянието може да се управлява с различни лечения, които минимизират намесата му в ежедневния живот. Продължавайте да четете, за да научите повече за това как подходът за увеличаване помага на лекарите да приспособят лечението ви към вашите нужди.

Какво представлява „ускоряващата терапия“ при лечението на астма?

Постепенната терапия може да се разглежда като основен начин за цялостно управление на астмата. За разлика от други заболявания, които имат лечение, лечението на астмата често се върти около контролиране на симптомите, за да се предотврати появата на обостряне на астма или астматичен пристъп.

Както при много други заболявания, астмата съществува в спектър. Някои хора може да получат по-тежка астма, при която симптомите се появяват често и се нуждаят от повече лекарства, за да ги контролират. Междувременно други могат да изпитват симптоми на астма само от време на време, като например с началото на сезонни пролетни или есенни алергии.

И в двата сценария усилващата терапия работи, като коригира дозировката на лекарството, за да допълни тежестта на вашата астма в момента. По време на периоди, в които тригерите са по-чести или ако все още се опитвате да контролирате състоянието, може да се нуждаете от по-висока доза.

Лекарят може постепенно да увеличи дозата, докато получите продължителни периоди без симптоми. Ако имате добре контролирана астма, която е изложена на краткотрайно задействане, лекарят може временно да увеличи дозата Ви, докато задействащото събитие приключи.

Видове степ-ъп терапия

Имайте предвид, че усилващата терапия е разделена на две подкатегории. Лекарят може да използва една или и двете от тези стратегии по време на вашето лечение.

 • Увеличаване в краткосрочен план: Увеличеното краткосрочно лечение включва временно увеличаване на дозата поради случайно обостряне на лека астма. В повечето случаи дозата ще бъде намалена в рамките на 3 до 10 дни след стабилизиране на астмата.
 • Увеличаване в дългосрочен план: Това лечение се използва при по-тежка астма, подчертана от постоянни пристъпи. Понижаващата терапия няма да настъпи, докато симптомите на астма не се стабилизират за продължителен наблюдаван период.

Критерият за астма

Постепенното лечение може да варира значително в зависимост от възрастта и тежестта на вашите симптоми. По-специално, Американският колеж по алергия, астма и имунология очертава две мерни единици, една за възрастни и друга за деца, които предоставят професионални насоки за извършване на по-високи грижи.

 • Педиатричният критерий за астма категоризира лечението на бебета и деца (на възраст от 0 до 5 години), деца в училищна възраст (6 до 11 години) и юноши (12 до 18 години).
 • Критерият за астма при възрастни прилага 5-етапен подход, който се разпределя между случайни пристъпи към тези с чести симптоми.

Какви са стъпките на постепенното лечение на астма?

Приоритетът за започване на постепенно лечение на астма е да се диагностицира тежестта на състоянието. Ако се обмисля повишаване на терапията за новодиагностицирана астма, може да са необходими няколко диагностики.

Заедно със снемане на фамилна анамнеза и подробно описание на симптомите и тежестта, може да бъдете помолени да завършите тест за белодробна функция или да се подложите на физически преглед, който разглежда кожата на гърдите ви, както и горните дихателни пътища.

Почти всички усилващи терапии следват същия подход от шест стъпки с повтарящи се преоценки на всеки 2 до 6 седмици за увеличаване или намаляване на лекарствения режим:

 1. Първа стъпка: Бронходилататори (краткодействащи бета-антагонисти) или лекарства се предписват за незабавно отваряне на дихателните пътища. Те обикновено се използват при необходимост.
 2. Стъпка втора: Ниски дози инхалаторни стероиди също се предписват, но деца на възраст 4 години и по-малки ще се нуждаят от направление.
 3. Стъпка трета: Комбинация от ниски дози инхалаторни стероиди, бронходилататори или средни дози инхалаторни стероиди ще бъде предписана на възрастни и деца на възраст над 12 години.

  • Деца на възраст от 5 до 11 години също могат да бъдат предписани по-горе или алтернатива, състояща се от ниска доза инхалаторен стероид и левкотриенов блокер.
  • Деца на възраст 4 години и по-малки обикновено ще бъдат предписани средна доза инхалаторни стероиди.
 4. Стъпка четири: На деца на възраст 5 и повече години ще бъде предписан инхалаторен стероид със средна доза и дългодействащ бета-антагонист. Междувременно деца на 4 години и по-малки могат да преминат към комбинацията от инхалаторен стероид със средна доза и левкотриенов блокер.
 5. Стъпка пета: Деца от 5 до 11 години и хора над 12 години могат да бъдат предписани висока доза инхалаторен стероид и дългодействащ бета-антагонист. Междувременно, деца на 4 години и по-малки могат да започнат висока доза инхалаторен стероид и да го комбинират или с дългодействащ бета-антагонист, или с левкотриенов блокер след консултация със специалист по астма.
 6. Стъпка шеста: Деца от 5 до 11 години обикновено поддържат същия режим на лечение от стъпка пета. Въпреки това, хора на 12 и повече години могат също да включват перорален стероид. Деца на 4-годишна възраст и по-малки обикновено също поддържат режима от пета стъпка, ако се препоръчва. Преди преминаване към този план за лечение е необходима консултация със специалист по астма.

Обратното: понижаваща терапия

Въпреки че терапията за увеличаване на астмата обикновено привлича най-голямо внимание при управлението на астмата, има обратен план за лечение, известен като „терапия за понижаване“. Точно както терапията със стъпка нагоре се фокусира върху постепенно увеличаване на дозата, която паралелно увеличава интензивността на симптомите, терапията със стъпка надолу прави обратното.

Според преглед на проучвания от 2012 г., в повечето случаи лекарите ще започнат постепенно да намаляват дозата на вашето лекарство, когато симптомите започнат да отзвучават, белодробната функция се подобрява и особено когато астмата стане добре контролирана.

Беше ли Ви полезно?

Работи ли терапията за облекчаване на астма?

Ако приемем, че се придържате към режима си на лечение и също така посещавате текущи прегледи за проследяване на дозировката и белодробната функция, терапията с повишена терапия може да работи.

Въпреки че тези протоколи се използват дори от десетилетия последните проучвания потвърждават че внимателното увеличаване или намаляване на дозата на лекарствата за астма е най-добрият начин за контролиране на симптомите на астма.

Ако вашата астма не се управлява добре, можете да попитате лекар дали използването на подход за постепенно увеличаване има смисъл. Често астмата се управлява лошо при хора, които срещат пречки пред грижите, като например живот в „медицинска пустиня“ (райони, където хората нямат адекватен достъп до здравеопазване или нямат медицинска застраховка).

Лекарят може да ви помогне с осигуряването на ресурси за лекарства с по-ниска цена и дори да препоръча генерични лекарства, за да намалите разходите.

Разходи и покритие за терапия с повишена скорост

Цената на усилващата терапия може да варира значително в зависимост от вашия доставчик на застраховка и включеното покритие с рецепта. В повечето случаи можете да се свържете с доставчик за конкретна разбивка на разходите за лекарства за астма и свързаните с тях такси за преглед при специалист по астма.

Може да очаквате да похарчите повече в началните етапи на терапията, докато вие и лекар работите, за да поставите астмата си под контрол. С напредването ви и особено ако започнете да се оттегляте, кумулативните ви разходи за рецепта и доплащанията на лекаря може да намалеят с времето.

Medicaid и CHIP

Ако вие или вашето дете сте в Medicaid или Програмата за здравно осигуряване на децата (CHIP), и двете програми обикновено покриват всички или почти всички свързани медицински разходи. Все пак, тъй като покритието може да варира според държавата, важно е да се свържете с конкретния застраховател на Medicaid, който е упълномощен във вашия щат.

Медикеър

Medicare е разделена на няколко части и не всички компоненти се отнасят за покриване на разходите за астма. По-специално, ще ви трябва планът Medicare Part D, който е за покритие на лекарства с рецепта.

Все пак може да се наложи да се обърнете към плана си, за да потвърдите кои конкретни лекарства са покрити и дали изисква генерични лекарства срещу търговски марки.

Програми за подпомагане на наркотиците

Ако не можете да си позволите лекарства за астма, нямате застраховка или застраховката ви не покрива напълно необходимите ви рецепти, има друга възможност. Много фармацевтични фирми, държавни групи за застъпничество и дори нестопански организации предоставят безвъзмездни средства и предлагат програми, предназначени да помогнат за покриване на разходите за вашите рецепти.

В много случаи лекарствата могат да бъдат безплатни или със значително по-ниско заплащане. Американската фондация за астма и алергия предлага списък с налични услуги за лекарства за астма, разделени по фармацевтични компании и държави, които предоставят помощ.

За вкъщи

Понастоящем няма лек за астма, но хроничното състояние не трябва да пречи на качеството ви на живот.

Когато се управляват добре, хората с астма могат да живеят пълноценен и ангажиран живот. Постепенната терапия и придружаващата я понижаваща терапия са два метода, които лекарите могат да използват, за да предотвратят симптомите на астма да ви отстранят.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss