Колко струва терапията? Дълбоко гмуркане в цените

Започването на търсене на терапевт може да бъде непосилно, особено ако не сте сигурни откъде да започнете с бюджета си. Тук се впускаме дълбоко в разходите, финансовата помощ, застраховките и много други.

Преглед на разходите за терапия

 • Типични разходи за сесии и времеви диапазони
 • Застраховка
 • Финансова помощ
 • Как да определите бюджета си
 • Достъпни и евтини терапевти

Онлайн терапията не е за спешни случаи на психично здраве

Ако вие или някой, когото познавате, преживява криза на психичното здраве, обадете се на Линия за самоубийство и криза на 988или се обадете на 911 или на местните служби за спешна помощ.

Беше ли Ви полезно?

Ако се сблъсквате с някакви трудни неща, независимо дали става въпрос за прекъсната връзка, травма, нова фаза от живота или нещо друго, засягащо психичното ви здраве, важно е да се справите напълно с това. Понякога не можем да се справим добре сами, което е мястото, където терапията може да бъде много полезна.

Може да изберете маршрута на живо – може би ще извлечете повече от невербалните знаци, ще се почувствате по-комфортно лице в лице или ще го предпочетете по някаква друга причина. Онлайн терапията е друга опция, предлагаща предимства като възможността да приемате срещи от почти всяко място и спестяване на разходи и време за достигане до кабинета на вашия терапевт.

Има опции за терапия за всеки бюджет – с онлайн опции средно около $65-95 на сесия (а някои ресурси са по-евтини или безплатни) и лични опции за около $100-200 на сесия.

Навигирането във всички съображения, свързани с намирането на правилния терапевт, може да се стори непосилно, особено в началото. Може да бъде предизвикателство да намерите подходящо за вашия бюджет. Каквото и решение да вземете по отношение на нуждите си от терапия, не забравяйте да направите своето проучване, да зададете въпроси и да се вслушате в себе си и интуицията си.

Средна цена на терапията

 • Лично: $100-$250 на сесия
 • На линия: $85-$135 (също така може да бъде по-малко или над $100)

Важно е да запомните, че разходите за терапия варират в зависимост от много фактори, включително местоположение, продължителност на сесията, вид терапия за психично здраве, вид специалист и дали имате застраховка. Ето защо е важно да говорите директно с терапевта или компанията, предоставяща терапевтични услуги, които обмисляте, за да получите конкретна информация за разходите за вашата ситуация.

Беше ли Ви полезно?

Типични разходи за терапия на сесия

Лична терапия

Типичната цена на личната терапия в САЩ варира от около $100 – $250 на сесия (в зависимост от щата). Въпреки това цените могат да варират в зависимост от местоположението, професионалната степен на терапевта, вида на необходимата терапия и други.

Ако имате здравна застраховка, можете да компенсирате част от разходите с доплащането за терапия. Имайте предвид, че ако вашият терапевт се счита за „извън мрежата“, вероятно ще трябва да платите цялата такса предварително и да поискате възстановяване на разходите след това.

Някои терапевти работят по плъзгаща се скала, базирана на дохода (със или без застраховка), което позволява на пациентите да имат достъп до терапия при определен бюджет. Това ще варира от терапевт до терапевт, но моделът обикновено се основава на финансови нужди.

Онлайн терапия

Много онлайн платформи за терапия таксуват по седмица, често въз основа на една сесия.

Подобно на личната терапия, тарифите варират и могат да варират в зависимост от местоположението (дори при онлайн терапия терапевтите трябва да бъдат лицензирани да предлагат лечение на определени места), професионална степен, която притежава терапевтът вид необходима терапия и др.

Много опции за онлайн терапия струват около $65-$95 на седмица, въпреки че някои може да са само $40 или дори безплатни. Освен това, ако търсите само услуги за съобщения, това може да струва по-малко от видео, съобщения и дори семинари в някои случаи (които могат да бъдат над $100 на сесия).

Какво определя цената на терапията?

Няколко фактора могат да повлияят на цената на терапията, вариращи от конкретния специалист, вида на терапията и техниката или честотата на сесията до предлаганото лекарство и географското местоположение на терапевта.

Например, терапевтите ще определят тарифите си въз основа на своите образователни данни, опит и др. Цените варират за различните специалности или видове терапия, като психодинамична или поведенческа. Честотата на сесията може да повлияе на цената, тъй като някои терапевти предлагат по-ниска ставка на сесия, когато посещавате терапия определен брой пъти.

Използваните техники, включително предлаганите рецепти и управлението на лекарствата, също могат да повлияят на нивата на терапевта. Терапевтите се различават от психолозите по своето образование, авторитет за диагностициране и подход към лечението и техните проценти ще отразяват това. (Терапевтите имат магистърска степен, докато психолозите имат докторска степен).

И накрая, различни щати или региони може да имат типични диапазони на таксите. Например, терапевтите на юг може да таксуват по-малко от тези, разположени на западния бряг.

Какво ще кажете за застраховката?

Ако имате застраховка, това е чудесен начин да покриете поне част от разходите си за терапия. Може да предположите, че вашият план автоматично покрива терапията, но това не е непременно вярно, тъй като някои имат ограничения. Различни закони относно здравноосигурителните планове са в сила за различни по големина компании и те не винаги трябва да включват услуги за психично здраве.

Затова е важно да проверите предварително вашето здравноосигурително покритие за онлайн или лична терапия и какви ще бъдат разходите ви от джоба ви, преди да резервирате първата си среща.

За да разберете дали повечето онлайн терапевтични услуги приемат застраховка, вижте уебсайта на компанията. Повечето ще имат информация за застрахователите, с които работят, изброени или предоставени чрез връзка.

Ако не можете да проверите за вашето конкретно покритие на плана онлайн, добра идея е да се обадите в кабинета на вашия бъдещ терапевт, за да разберете дали ще приемат вашата застраховка или да се обадите директно на вашия застраховател, за да попитате с кого можете да работите.

Как да направим бюджет за терапия

Докато обмисляте терапията и дали е в рамките на бюджета ви, проучването какво покрива вашата застраховка (ако я имате), заедно с достъпни и евтини опции за терапия може да бъде полезно.

Достъпни и евтини терапевтични опции

Има няколко достъпни и евтини възможности за терапия. Безплатните ресурси, например, включват Bliss (онлайн терапевтична услуга за депресия), Crisis Text Line (услуга за гореща линия за текстови съобщения или съобщения), Mental Health America и FindTreatment.gov.

Можете да получите седмични планове за онлайн терапия, вариращи от $50 до $110 от различни платформи, предлагащи различни услуги. Други, като Therapy Aid Foundation; платформа, която предлага услуги специално за първа помощ и здравни специалисти; предлагат видео срещи безплатно до $50 на сесия, докато Open Path Psychotherapy Collective има лични или онлайн срещи от $40.

Потърсете други достъпни възможности за терапия чрез вашата здравноосигурителна компания, програма за подпомагане на служителите, местен колеж или университет или организации за психично здраве.

Лична срещу онлайн терапия

Може да не сте сигурни дали личната или онлайн терапия е най-добра. Отговорът не е един и същ за всички. Зависи много от вашите предпочитания, нужди, бюджет и начин на живот или ситуация.

Телетерапията е терапия, извършвана от разстояние по телефона или видео. Терапевтите често го предлагат чрез своите лични практики. От друга страна, някои компании, като Talkspace и BetterHelp, са онлайн платформи, които предоставят само телетерапия. Те могат да ви свържат с терапевт за онлайн или телефонни сесии.

Проучвания са показали, че и двата терапевтични модела могат да бъдат еднакво ефективни. Платформите за цифрова терапия са удобни и дори могат да бъдат по-достъпни от личната терапия. Също така е полезно да се има предвид, че емоционалното преживяване на личната спрямо онлайн терапията може да бъде доста различно.

Личната терапия по природа е по-интимна. С онлайн терапията вашият терапевт може да не е в състояние да разбере вашите неизказани чувства, езика на тялото и други визуални сигнали, които могат да бъдат полезни. Това може да е добре, особено ако се чувствате в контрол и сте уверени с вашия терапевт.

Какво да търсите при терапевт

Намирането на правилния терапевт може да бъде трудно, тъй като всеки приоритизира черти или характеристики по различен начин и всеки от нас има различни ценности и нужди. Всичко това прави „правилния“ терапевт различен от един човек на друг.

Има няколко неща, които трябва да имате предвид, които могат да направят процеса по-бърз, по-плавен и по-ефективен. Те включват обмисляне на вашите цели предварително, проучване на местни ресурси, използване на надежден онлайн ресурс и много други.

Ресурси за цветнокожи

Достъпът до културно-съзнателни терапевти може да бъде важен за вашето благополучие. Ето някои ресурси, които трябва да имате предвид, когато търсите терапевт:

 • The Yellow Couch Collective, онлайн група за подкрепа на черни жени

 • Терапия за черни момичета
 • Black Mental Health Alliance
 • Националната асоциация за психично здраве на азиатско-американските тихоокеански островитяни, организация с нестопанска цел, посветена на психичното здраве и благосъстоянието на общностите на азиатско-американските и тихоокеанските островитяни

 • Inclusive Therapists, онлайн инструмент, който предлага лесен начин за намиране на терапевт, който се фокусира върху междусекторните идентичности

 • WeRNative, който предоставя на индианската младеж инструменти за цялостно здраве и растеж, включително ресурси за психично здраве

 • Латинска терапия

Често задавани въпроси за това колко струва терапията

Плащането за терапия си струва за много хора. Психичното ни здраве е неразделна част от цялостното ни здраве и щастие. Често, ако имате работа с нещо, което не се лекува, то ще продължи или ще се влоши.

Терапевтите имат разходи за лицензионни такси, които им позволяват да лекуват пациенти и ги квалифицират да диагностицират конкретни неща. Те трябва да плащат за своето офисно или клинично пространство, технология, използвана за записване на часове и плащане, застраховка и други режийни разходи.

Освен това времето на терапевтите се изразходва не само в сесии, но и между сесиите, за да се гарантира, че са готови да дадат най-доброто от себе си, за да усъвършенстват плановете за лечение на своите пациенти.

Цената на терапията варира и зависи от много неща (включително местоположението на практикуващия, специалността, вида на предлаганата терапия, техниката или честотата на сесията и предписаното лекарство, ако има такова). Колко харчите за терапия ще се определи от това заедно с вашите нужди, бюджет и начин на живот или лични предпочитания.

Обикновено личната терапия в Съединените щати ще бъде около $100 – $200 на сесия (в зависимост от щата). Цените за онлайн терапия варират, като много опции струват около $65–$95 на седмица, въпреки че някои може да са само $40 или безплатни. Някои терапевти могат да предложат плъзгаща се скала, базирана на дохода (която може да включва застрахователно покритие).

За вкъщи

Ако живеете с психични проблеми, независимо какви са те, важно е да потърсите помощ. Терапията е достъпен и полезен начин много хора да получат необходимата им помощ.

Въпреки че терапията може да бъде скъпа или извън бюджета за мнозина, има различни налични опции, включително по-ниска цена или дори безплатна терапия.

Намирането на правилния вариант за вашия бюджет и обстоятелства може да отнеме време, но не забравяйте, че намирането на правилния вариант е от ключово значение за правилното поддържане на вашите нужди от психично здраве и цялостно благополучие.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss