Колко сериозна е туберкулозата?

Без правилна диагноза и лечение туберкулозата понякога може да бъде сериозна, потенциално животозастрашаваща инфекция. С правилните стъпки обаче е лечимо.

Туберкулозата (ТБ) е потенциално сериозна бактериална инфекция, която може да засегне белите дробове и други части на тялото ви. Разпространява се по капков път, когато някой с туберкулоза говори, кашля или киха.

Туберкулозата може да бъде безсимптомна, така че е възможно да имате инфекцията и дори да не знаете за това. В някои случаи туберкулозата имитира леки, подобни на настинка симптоми, които могат да забавят или да попречат на хората да потърсят помощ.

Въпреки че туберкулозата е лечима, без правилна диагноза и лечение, туберкулозата може да прогресира до по-сериозна, животозастрашаваща инфекция.

Ето какво трябва да знаете, за да защитите здравето си.

Етапи на туберкулоза

Има три етапа на туберкулоза:

 • Излагане: Този етап е, когато сте имали контакт с бактерията, но тестът е отрицателен за туберкулоза и не изпитвате никакви симптоми.
 • Латентен: Този етап е, когато имате положителен тест за кожен тест за туберкулоза, но резултатите от рентгеново изследване на гръдния кош и цитонамазка са стандартни. Инфекцията е неактивна, така че не изпитвате никакви симптоми. Все пак туберкулозните бактерии циркулират в цялото ви тяло и в някои случаи може да еволюират в активна туберкулоза.
 • Активен: Този етап е, когато тестът за туберкулоза е положителен с кожен тест, рентгенова снимка на гръдния кош и цитонамазка на храчки. При активна туберкулоза също ще изпитате симптоми. Някои развиват активна туберкулоза скоро след излагане на бактерията, докато други имат латентна туберкулоза в продължение на години, преди да развият активна туберкулоза.
Беше ли Ви полезно?

Защо туберкулозата е животозастрашаваща?

При активна туберкулоза бактериите се размножават и атакуват тялото. Туберкулозната инфекция засяга предимно белите дробове, но може да се разпространи и в други части на тялото, като например:

 • кости
 • мозък
 • лимфни възли
 • бъбреци
 • кожата
 • гръбначен стълб

Когато активната туберкулоза се разпространи, това увеличава риска от допълнителни здравословни проблеми и дори може да бъде животозастрашаващо. Някои хора, включително бебета или малки деца и тези с компрометирана имунна система, имат по-висок риск от развитие на активна туберкулоза в сравнение с общото население.

Колко честа е смъртта от туберкулоза?

Според Световната здравна организация (СЗО) до 66% хора, които развият туберкулоза и не потърсят лечение, могат да умрат.

Въпреки това, при правилно лечение, смъртта, свързана с туберкулозата, е рядка.

Беше ли Ви полезно?

Колко дълго можете да живеете с туберкулоза?

А 2014 проучване установиха, че дори след успешно лечение на туберкулоза, хората, които са имали инфекцията, са загубили средно 3,6 години от очакваната продължителност на живота в сравнение с тези, които никога не са имали туберкулоза. Констатациите от проучване от 2020 г. отбелязват, че без лечение туберкулозата може да отнеме средно 7 години извън средната продължителност на живота.

Въпреки че туберкулозата може да намали дълголетието, лечението спасява животи. Експертите кредитират текущото лечение със спестяване 53 милиона живее по целия свят от 2000 г. И повечето хора, които развиват туберкулоза, продължават да живеят нормален живот.

Симптоми на туберкулоза

Симптомите на активна туберкулозна инфекция включват:

 • упорита кашлица, продължаваща над 3 седмици
 • кашляне на кръв или слуз
 • болка в гърдите
 • загуба на апетит
 • нежелана загуба на тегло
 • треска
 • втрисане
 • нощно изпотяване
Беше ли Ви полезно?

Може ли туберкулозата да бъде излекувана напълно?

С навременна диагностика и лечение, огромното мнозинство случаи на туберкулоза са лечими.

Латентната туберкулоза може да бъде безсимптомна, но все пак изисква лечение. Лекарят може да предпише антибиотици, за да помогне за изчистването на бактериите от тялото ви и да предотврати развитието им в активна туберкулоза. Ще трябва да приемате лекарства, както е предписано в продължение на 6-9 месеца.

Активната туберкулоза също се лекува с антибиотици. Обикновено ще се нуждаете от комбинация от антибиотици, за да изчистите инфекцията от тялото си. Също така ще трябва да продължите лечението за 6-12 месеца.

Вземете всички предписани лекарства за туберкулоза точно според указанията. Не забравяйте да завършите целия курс, дори и да се чувствате добре. Пропускането или пропускането на доза може да доведе до това инфекцията да стане резистентна към лекарството, което я прави много по-трудна за лечение.

Често задавани въпроси

Получете отговорите на някои от най-честите въпроси за туберкулозата.

Колко време отнема лечението на туберкулозата?

Туберкулозата е лечима, но лечението отнема време. Това е така, защото туберкулозните микроби отнемат много време, за да изчистят тялото.

Лечението на латентна туберкулоза може да отнеме до 9 месеца. Лечението на активна туберкулоза може да отнеме до 12 месеца, за да се изчисти напълно инфекцията.

Трябва да приемате лекарствата точно както е предписано в продължение на месеци, дори ако започнете да се чувствате по-добре бързо. Това помага на тялото ви да изчисти напълно инфекцията от тялото ви и го предпазва от това да стане резистентно към лечението.

Мога ли да преживея туберкулоза без лечение?

Не всеки, който развие туберкулоза, се чувства болен. Въпреки това, без правилното лечение, туберкулозата може да стане животозастрашаваща за до две трети на хора, които развиват инфекцията.

Дори ако имате латентна туберкулоза, лечението може да предотврати прогресирането й до активна туберкулоза и да представлява сериозен риск за вашето здраве.

Можете ли да получите туберкулоза втори път?

Възможно е туберкулоза да се развие повече от веднъж. Дори и да сте се излекували от туберкулоза, можете отново да заразите бактерията.

Изследователите са неясен дали повтарящата се инфекция е рецидив на първоначалната туберкулозна бактерия или повторно заразяване с нов щам.

Ако смятате, че сте развили случай на рецидивираща туберкулоза, свържете се с лекар, за да обсъдите следващите стъпки.

За някои туберкулозата може да бъде сериозна, потенциално животозастрашаваща бактериална инфекция. Туберкулозата обаче също е лечима. Бързата диагностика и лечение могат да излекуват туберкулозната инфекция.

Говорете незабавно с лекар, ако подозирате, че може да сте били изложени на туберкулоза. Предприемането на действия може да помогне за предотвратяване на развитието на експозиция в активна туберкулоза и да защити вашето здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss