Колко дълго продължава гаденето, свързано с махмурлука?

Гаденето, свързано с махмурлук, обикновено преминава в рамките на 24 часа. Но много фактори – като вашата биология и количеството алкохол, което сте консумирали – могат да повлияят на продължителността на вашия махмурлук.

Някои лечения – включително лекарства против гадене без рецепта, поддържане на хидратация и почивка – може да ви помогнат да се почувствате по-добре, но в момента няма научни изследвания, които да показват, че съществуват лекове за гадене, свързано с махмурлука.

Ако повръщате често, важно е да имате предвид симптомите на дехидратация, като тъмна урина, намалено уриниране и умора. Потърсете медицинска помощ, ако смятате, че сте дехидратирани.

Как да се отървете от гаденето от махмурлук?

Свързаното с махмурлука гадене може да изчезне с времето, обикновено в рамките на един ден. Но междувременно можете да успокоите гаденето по няколко начина, за да облекчите дискомфорта си:

 • Пийте много вода и електролитни напитки, особено ако имате повръщане или диария, които могат да възстановят течностите.
 • Опитайте естествени средства за гадене, като чай от джинджифил или мента.
 • Яжте мека храна, дори и да не ви се иска, което може да предотврати допълнителен дискомфорт.
 • Вземете лекарства против гадене без рецепта или с рецепта.
 • Почивайте си много, за да избегнете пренапрежение.

На пазара съществуват различни така наречени „лекарства за махмурлук“, но малко научни доказателства показват, че работят.

Както посочва проучване от 2021 г., много от тези предполагаеми лечения съдържат потенциално вредни количества определени витамини и минерали. Производителите също могат да ги етикетират погрешно.

The Администрация по храните и лекарствата (FDA) предупреди компаниите да не твърдят, че техните добавки лекуват или предотвратяват махмурлука – без одобрението на FDA това е незаконно.

Можете ли да приемате лекарства за гадене, свързано с махмурлук?

Да, можете да приемате лекарства, които лекуват гаденето като цяло. Това може да помогне при симптоми на махмурлук. Лекарствата, които намаляват гаденето и повръщането, се наричат ​​антиеметици.

Извънборсови опции

Обичайните извънборсови антиеметици включват:

 • бисмутов субсалицилат (пепто-бисмол и каопектат)
 • H2 блокери като фамотидин (Pepcid, Zantac)

 • фосфорна киселина (Еметрол)

Ако не сте сигурни кое извънборсово лечение за гадене да изберете, помислете за разговор с фармацевт.

Опции за рецепта

Гаденето, свързано с махмурлука, обикновено преминава в рамките на около ден и като такова не винаги е необходимо или практично да се приемат лекарства с рецепта. Въпреки това, в някои случаи антиеметиците с рецепта могат да бъдат полезни.

Примери за предписани антиеметици включват:

 • прометазин (Phenergan), антихистамин
 • ондансетрон (Zofran)
 • метоклопрамид (Reglan)

Медицински специалист трябва да предпише тези лекарства.

Други често задавани въпроси

Типично ли е да ви се гади цял ден, когато сте махмурлук?

Хората може да реагират различно на пиенето на алкохол. Някои хора може да изпитват гадене за един ден или повече. Въпреки че гаденето е неудобно, то не е непременно причина за безпокойство.

Въпреки това, ако не можете да задържите водата или ако не можете да спрете да повръщате след 24 часа, добра идея е да потърсите медицинска помощ. Също така е важно да получите медицинска помощ, ако имате симптоми на дехидратация.

Защо махмурлукът причинява гадене?

Алкохолът може да раздразни стомашната лигавица, причинявайки освобождаване на киселина и възпаление. Това може да причини гадене и стомашен дискомфорт.

Ако сте махмурлук, можете също да приемате извънборсови болкоуспокояващи като аспирин и ибупрофен. Въпреки че тези лекарства могат да бъдат полезни при главоболие и мускулни болки, те също могат да раздразнят стомашната ви лигавица, причинявайки гадене.

Какво помага да спрете да повръщате след пиене?

Въпреки че антиеметичното лекарство като Pepto-Bismol може да помогне за намаляване на гаденето и повръщането, може да не го спре напълно.

С течение на времето обаче може да спрете да повръщате. Докато чакате махмурлука да приключи, опитайте се да си починете и пийте много хидратиращи течности.

Колко време отнема да спрете да се чувствате зле от махмурлук?

Махмурлукът обикновено продължава около 24 часа. Може да продължи по-дълго или по-кратко, в зависимост от вашата уникална биология и колко сте пили.

Долния ред

Свързаното с махмурлук гадене обикновено продължава около ден. Някои лекарства и домашни средства могат да ви помогнат да се почувствате по-добре.

Въпреки че е естествено да се чувствате гадене по време на махмурлук, добра идея е да сте наясно със симптомите на дехидратация. Потърсете медицинска помощ, ако не можете да спрете да повръщате или ако подозирате, че сте дехидратирани.


Сиан Фъргюсън е писател на свободна практика за здравето и канабиса, базиран в Кейптаун, Южна Африка. Тя е страстна за това да даде възможност на читателите да се грижат за психическото и физическото си здраве чрез научно обоснована, емпатично поднесена информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss