Колко години пушене причинява рак?

Пушенето на цигари увеличава риска от рак. Спирането на пушенето е най-добрият избор за намаляване на риска.

Знаем, че пушенето на цигари увеличава риска от рак. Но колко години пушене са необходими, за да се развие рак?

Накратко, всякакво количество пушене – за всякаква продължителност от години, без значение колко пушите – изглежда увеличава риска от развитие на рак, особено рак на белия дроб. Пушенето може да причини и други здравословни проблеми, като сърдечно-съдови проблеми.

Въпреки че пушенето на повече цигари увеличава риска от развитие на рак, трудно е да се определи колко време трябва да пушите, за да получите рак. Спирането на цигарите може да помогне за намаляване на риска от здравословни проблеми.

Колко време обикновено трябва да пушите, за да получите рак?

Има много малко данни за това колко дълго трябва да пушите, за да получите рак. Но колкото по-дълго и повече пушите, толкова по-големи са шансовете ви да развиете рак. Когато спрете да пушите, рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания и рак постепенно намалява.

Когато става въпрос за пушене, рискът от развитие на рак се увеличава не само в зависимост от това колко дълго пушите, но и от това колко пушите. Колкото повече цигари пушите на ден, толкова по-големи са шансовете ви да развиете рак.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), до 9 от 10 фаталните случаи на рак на белия дроб в Съединените щати са причинени от пушене на цигари (или излагане на пасивно пушене). Cancer Research UK изчислява, че 7 от 10 случая на рак на белия дроб в Обединеното кралство са причинени от цигари.

Колко цигари трябва да пушите на ден, за да получите рак?

Няма „безопасен“ брой цигари, които можете да пушите на ден. Всеки брой цигари може да увеличи риска от развитие на рак.

Но колкото повече пушите, толкова по-вероятно е да се разболеете от рак. А Проучване от 2021 г са разгледали 229 028 австралийски участници, за да преценят колко вероятно е хората да развият рак до 80-годишна възраст.

В проучването само 1% от хората, които никога не са пушили, развиват рак на белия дроб до 80-годишна възраст. Проучването установи, че рискът от развитие на рак на белия дроб се увеличава до 14%, ако пушите цигари.

Ако пушите една до пет цигари на ден, рискът ви е около 7,7%, а ако пушите повече от 35 цигари на ден, ще имате 26,4% шанс да развиете рак на белия дроб до 80-годишна възраст.

Имайте предвид, че не е необходимо да пушите, за да развиете рак, свързан с тютюнопушенето. Пасивното пушене също увеличава риска от развитие на рак на белия дроб.

Чести ракови заболявания, причинени от дим

Ракът на белия дроб не е единственият вид рак, причинен от пушенето на цигари.

Голяма 2018 проучванеобхващащ 422 010 пациенти, проследявани до 30 години, установи, че тютюнопушенето е свързано с:

 • рак на белия дроб
 • рак на пикочния мехур
 • рак на бъбреците
 • рак на черния дроб
 • лимфом
 • рак на панкреаса

The CDC също така посочва проучвания, които показват, че пушенето може да увеличи риска от развитие на:

 • рак на маточната шийка
 • рак на дебелото черво и ректума
 • рак на хранопровода
 • рак на ларинкса
 • рак на устата и гърлото
 • рак на стомаха

Това да не говорим за другите рискове за здравето от тютюнопушенето. Пушенето на цигари също може увеличите риска си на други белодробни проблеми, включително:

 • астма с начало в зряла възраст
 • хроничен бронхит
 • хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
 • емфизем

Пушенето също може да причини:

 • сърдечно-съдови проблеми (включително високо кръвно налягане и кръвни съсиреци, вероятно водещи до инсулт или инфаркт)
 • проблеми с плодовитостта
 • заболяване на венците
 • инсулинова резистентност
 • загуба на костна плътност
 • проблеми със зрението (включително глаукома, катаракта и свързана с възрастта дегенерация на макулата)
 • диабет тип 2

Ако спрете да пушите, рискът от развитие на повечето от тези видове рак намалява между 10 до 20 години. Колкото по-рано спрете да пушите, толкова по-малка е вероятността да развиете един от тези видове рак. Но все пак е по-вероятно да развиете един от тези видове рак, отколкото хората, които никога не са пушили цигари.

Какъв процент от пушачите се разболяват от рак?

Гореспоменатите Австралийско проучване от 2021 г изследва колко е вероятно хората да развият рак до 80-годишна възраст. Установено е, че до 80-годишна възраст 48,3% от настоящите пушачи ще развият рак, за разлика от 41,1% от хората, които не пушат.

Според CDC пушачите на цигари са 15 до 30 пъти по-вероятно да се разболеят от рак на белите дробове, отколкото хората, които не пушат. Това включва хора, които пушат от време на време – дори няколко цигари могат да увеличат риска от рак на белия дроб.

Имайте предвид, че тази статистика се отнася само за рака на белия дроб. Пушенето може да увеличи риска и от други видове рак.

Продължителност на живота на хората, които пушат

Според CDCпродължителността на живота на хората, които пушат, е поне 10 години по-кратка от тази на непушачите.

Не е възможно да се даде приблизителна възраст, защото очакваната продължителност на живота ще зависи от много други фактори.

Никотинът причинява ли рак?

Никотинът е пристрастяващо вещество в тютюна.

Повечето причиняващи рак химикали в тютюна не се намират в никотина и повечето експерти са съгласни, че самият никотин не причинява рак. Въпреки това, проучване от 2020 г. предполага, че никотинът може да причини рак и да направи лечението на рак по-малко успешно.

Никотиновите продукти без тютюн, включително никотинови лепенки, обикновено се считат за по-безопасни за употреба. Но никотинът все още крие рискове за здравето и има потенциал за зависимост.

Може ли вейпингът да причини рак на белия дроб?

Накратко, не е ясно дали вейпингът може да увеличи риска от рак на белия дроб. Има малко доказателства, че вейпингът може да причини рак на белите дробове, но също така има много малко дългосрочни проучвания за вейпинга.

Никотинът в vaping може да не причинява рак, но аромати и химикали често се добавят към vape. Тези химикали могат да включват формалдехид и тежки метали, като и двата могат да увредят белите ви дробове.

Един аромат, който е доста тревожен, е диацетилът, който е свързан с белодробно заболяване, наречено облитериращ бронхиолит. Това състояние се нарича още бял дроб на пуканки, тъй като диацетилът се използва за приготвяне на маслени аромати в пуканките за микровълнова фурна. Използва се и за приготвяне на кремообразни, подобни на млечни продукти аромати за електронни цигари като ванилия, кокос и крем.

Дори ако използвате вейпове без никотин, може да сте изложени на диацетил, формалдехид и други потенциално вредни химикали. За да сте в безопасност, вероятно е най-добре да избягвате вейпинга, ако можете.

Долен ред

Пушенето на цигари – каквото и да е количество, за произволен период от време – увеличава риска от рак, както и от други здравословни проблеми. Изследванията показват, че колкото повече пушите, толкова по-вероятно е здравето ви да бъде засегнато, но е трудно да се определи колко години пушене са необходими, за да причини рак.

Спирането на пушенето намалява много от рисковете за здравето, свързани с цигарите. Научете за спирането на тютюнопушенето и помислете за разговор с лекар. Те могат да ви насочат към лекарства с рецепта и без рецепта, за да ви помогнат да се откажете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss