Колко време е заразен бронхитът?

Бронхитът обикновено е заразен за няколко дни. Продължителността на времето, през което е заразен, зависи от причината, варираща от 24 часа за бактериален бронхит при деца до 7 дни за бронхит, причинен от определени вирусни инфекции.

Бронхитът е респираторна инфекция, която се развива, когато вируси, бактерии или определени вещества дразнят и възпаляват бронхиалните тръби в долните дихателни пътища. Това състояние обикновено идва със суха, но продуктивна кашлица и обикновено е заразно.

Времето, през което бронхитът може да бъде заразен, зависи от неговата причина. Бактериалният бронхит при деца може да бъде заразен само за 24 часа, докато бронхитът в резултат на вирусна инфекция може да бъде заразен за седмица или повече.

Ако имате остър бронхит, причинен от вирус или бактерия, можете да предадете инфекцията на други чрез слузта, която изкашляте, и във въздуха около вас.

Хроничният бронхит, който обикновено е резултат от дългосрочно излагане на токсини, като например пушене на цигари, обикновено не е заразен.

Тази статия ще разгледа кога бронхитът е заразен, за колко време и как можете да избегнете предаването или заразяването с инфекция, която може да причини бронхит.

Заразен ли е бронхитът?

Острите бронхитни инфекции обикновено се причиняват от вируси и по-рядко от бактерии. Както вирусните, така и бактериалните респираторни инфекции са заразни, което означава, че можете да предадете инфекцията на хората около вас.

Вирусните и бактериалните респираторни заболявания обикновено се разпространяват от един човек на друг чрез малки частици във въздуха или чрез контакт със слуз, която съдържа вируса или бактериите. Колко заразна е вашата инфекция зависи от това какво я е причинило и колко податливи са хората около вас на инфекция.

Хората с отслабена имунна система са най-чувствителни към инфекции и могат да се заразят с вирусни и бактериални инфекции, когато други хора вече не са податливи.

Какво е хроничен бронхит?

Хроничният бронхит не е точно инфекция. Вместо това дългосрочното свръхпроизводство на слуз блокира дихателните ви пътища и затруднява дишането. Това състояние обикновено се развива с течение на времето в резултат на тютюнопушене или излагане на токсини от замърсения въздух или на работното място.

Хроничният бронхит не е заразен и попада в категорията на хроничната обструктивна белодробна болест.

Беше ли Ви полезно?

Кога бронхитът вече няма да е заразен?

Вирусните инфекции, които могат да причинят бронхит, обикновено са заразни за няколко дни.

Например, ако вашият бронхит е причинен от инфекция с респираторен синцитиален вирус (RSV), той вероятно ще бъде заразен за 3–8 днивключително ден или два преди да започнете да проявявате симптоми.

Ако имате бронхит в резултат на грип, той може да бъде заразен за 5–7 дни след като сте се заразили с инфекцията, включително около 1 ден преди да проявите някакви симптоми.

Бактериалният бронхит е по-рядък и не се нуждае непременно от лечение с антибиотици.

При децата тези инфекции са склонни да продължават по-дълго и могат да се нарекат продължителен бактериален бронхит. Това състояние може да изисква антибиотично лечение до 2 седмици, след което кашлицата отзвучава.

Бронхит: Хронологията на инфекцията

Научете повече за бронхита, включително колко време ще ви отнеме, за да се почувствате по-добре, тук.

Беше ли Ви полезно?

Симптоми

Суха продуктивна кашлица, която отделя слуз, е основният симптом на бронхит, независимо дали е причинена от вирусна или бактериална инфекция.

други симптоми може да изпитате, в зависимост от вида на инфекцията, причинила вашия бронхит, включват:

  • запушен нос
  • възпалено гърло
  • задръствания
  • дрезгав глас
  • треска
  • задух
  • болка в гърдите или болка при дишане
  • хрипове
  • умора

Можете ли да избегнете разпространението на бронхит, ако носите маска за лице?

Много от респираторните вируси и бактерии, които водят до бронхит, се разпространяват чрез контакт с повърхност или вещество, което носи патогена.

През повечето време тези микроби пътуват от един човек на друг в малки капчици, които се изтласкват във въздуха или върху повърхности от кашлица или кихане.

Носенето на маска за лице, когато сте болни, може да ви помогне да избегнете разпространението на респираторни вируси и други патогени на други хора. Освен това може да ви предпази от заразяване с вируси от хората около вас.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията предполага миене на ръцете и избягване на близък контакт с болни хора, за да избегнете заразяване с респираторни инфекции.

Бронхитът е възпаление на дихателните пътища, което се развива от вирусна или бактериална респираторна инфекция. Възможно е инфекцията да се предава от човек на човек, но основните мерки за превенция на инфекцията, като миене на ръцете и избягване на близък контакт с болни хора, могат да ви помогнат да останете здрави.

Може да искате да вземете допълнителни мерки за предотвратяване на инфекции, ако знаете, че имате здравословно състояние или приемате някакви лекарства, които могат да отслабят имунната ви система.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss