Колко бързо прогресира аортната стеноза?

Някой, който живее с аортна стеноза, която прогресира бързо, често има по-лоша перспектива. Но можете да предприемете стъпки, за да хванете този сърдечен проблем рано и да работите с вашия здравен екип, за да го лекувате.

Вашата аортна клапа е една от четирите клапи в сърцето ви. Това е като изходната клапа на вашето сърце, където богатата на кислород кръв се изпомпва от сърцето към останалата част от тялото ви. Като основен портал за притока на кръв към всички ваши тъкани, важно е вашата аортна клапа да остане чиста и отворена.

С течение на времето – или с определени структурни проблеми, които могат да присъстват при раждането – аортната клапа може да се стесни с калциеви отлагания, възпаление и втвърдяване, което ограничава притока на кръв. Това състояние – аортна стеноза – е една от най-честите причини за операция на сърдечна клапа.

Тази статия изследва колко бързо може да се развие и прогресира аортна стеноза, какво може да почувствате, докато това се случва, и какво може да се направи, за да се коригира този проблем.

Аортната стеноза прогресира бавно или бързо?

Колко бързо се развива и прогресира аортната стеноза може да варира от човек на човек в зависимост от възрастта, основната причина за стенозата и други здравословни проблеми, които може да съществуват.

Калцификацията или втвърдяването на аортната клапа с течение на времето е водещата причина за аортна стеноза.

Няма потвърдена формула, която да определи защо някои диагнози на аортна стеноза прогресират бързо, докато други се случват по-бавно. Но изследванията показват това бърза прогресия обикновено води до по-тежко заболяване и по-висок процент на усложнения или смърт.

Етапи на аортна стеноза

Аортната стеноза се поставя въз основа на това колко кръвен поток към аортата е ограничен и какви други сърдечни проблеми са се развили от намаления кръвен поток.

Американският колеж по кардиология използва букви, за да опише етапи A-D, докато European Heart Journal използва числа, за да класифицира етапи 0-4, като описанията са малко по-различни.

 • Етап 0: На този етап е налице аортна стеноза, но не е причинила друго увреждане на сърдечната тъкан или функция.
 • Етап 1: Аортната стеноза е повлияла на изпомпващата способност на сърцето в лявата камера или лявата долна камера на сърцето. Тази камера е мястото, където богатата на кислород кръв се изпомпва към останалата част от тялото.
 • Етап 2: Увреждането на този етап се простира до лявото предсърдие на сърцето и кара една от другите клапи (митрална клапа) да не се затваря правилно и да изпуска. Това е известно като митрална регургитация. Друга особеност на този етап е неправилен сърдечен ритъм (предсърдно мъждене).
 • Етап 3: В този стадий на аортна стеноза допълнителните клапи и кръвоносните съдове в сърцето са отрицателно засегнати. Това може да включва белодробната артерия и трикуспидалната клапа, които помагат за контролиране на притока на кръв между сърцето и белите дробове. Проблемите в тези съдове могат да доведат до белодробна хипертония.
 • Етап 4: При това ниво на аортна стеноза долната дясна камера или вентрикул става слаба и повредена.

Стадирането на аортна стеноза обикновено се извършва с ехокардиограма. Обикновено хората, които имат по-високи стадии на аортна стеноза, са по-възрастни, мъже и имат други допринасящи здравословни проблеми.

Някакви фактори влияят ли върху това колко бързо прогресира аортната стеноза?

Има няколко здравословни проблема, които могат да съществуват заедно с аортната стеноза и допринасят на неговото развитие и колко бързо напредва.

Възрастните хора и тези с вече крехко здраве често преминават през това заболяване по-бързо и с по-сериозни сърдечни увреждания.

Хората, които имат аортна стеноза, която е прогресирала до тежка аортна стеноза, също могат да имат:

 • по-висока телесна маса
 • диабет
 • заболяване на бъбреците
 • предишен инфаркт или байпас
 • удебеляване на лявата камера
 • хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
 • високо кръвно налягане
 • висок холестерол

Симптоми на ранен и късен стадий на аортна стеноза

Симптомите, които могат да се появят при аортна стеноза, са свързани с това колко ограничен става кръвният поток. При много хора симптомите не се появяват, докато кръвният поток не бъде значително ограничен през аортната клапа и не се развие друго сърце или сърдечно увреждане.

Когато симптомите се появят, те могат да включват неща като:

 • болка в гърдите
 • сърцебиене или трептене
 • задух
 • замаяност или припадък
 • ниска толерантност към рутинни ежедневни дейности
 • подути крака или глезени
 • затруднено сън или легнало положение
 • повишена умора

Тъй като аортната стеноза прогресира до по-късни етапи, симптомите стават по-тежки и могат да се развият в други сериозни състояния като сърдечна недостатъчност или белодробна хипертония.

Научете повече за симптомите на сърдечна недостатъчност и симптомите на белодробна хипертония.

Продължителност на живота

Хората с тежки симптоми и напреднал стадий на аортна стеноза имат най-висок риск на внезапна смърт. Внезапна смърт може да настъпи и при хора без симптоми на аортна стеноза, но това е по-рядко.

Въпреки че степента на прогресиране до по-високи стадии варира, хората, чието състояние прогресира по-бързо до по-сериозни стадии на аортна стеноза за по-кратък период от време, обикновено имат по-лоши резултати и по-висок процент на смърт.

Етапи 4 и 5 имат най-висок процент на смърт и други усложнения. Но според експерти, изследванията показват, че дори стадий 1 на аортна стеноза има 9,2% смъртност 1 година след диагностицирането.

Ранна диагностика и лечение с операция за смяна на клапа може да помогне за предотвратяване на стеноза, водеща до допълнително сърдечно увреждане. Понастоящем има ограничени други мерки за лечение, които могат да помогнат за предотвратяване, забавяне или спиране на прогресията на аортната стеноза.

Аортната стеноза може да се развие без симптоми, но с течение на времето втвърдяването и стесняването на аортната клапа намалява притока на кръв от сърцето към останалата част от тялото. Това може да доведе до тежки симптоми, които намаляват ежедневната ви способност да функционирате, което може да причини усложнения като сърдечна недостатъчност. Прогресирането на аортната стеноза може дори да доведе до смърт.

Ранното разпознаване, потвърдената диагноза и лечението със смяна на клапа и лекарства могат да помогнат за подобряване на притока на кръв през аортната клапа и да предотвратят по-нататъшно увреждане на сърцето.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss