Кой се нуждае от доставка с помощта на вакуум?

Какво е вагинално раждане с вакуум?

По време на вагинално раждане Вашият лекар може да използва вакуум, за да помогне за отстраняването на бебето от родовия канал. Тази процедура прави доставката по-бърза. Може да е необходимо, за да се избегне нараняване на бебето и да се избегне цезарово сечение.

Предпоставки за вагинално раждане с вакуум

За безопасно извършване на вакуум екстракция трябва да бъдат изпълнени няколко критерия. Преди да обмислите вакуумна процедура, Вашият лекар ще потвърди следното:

Маточната шийка е напълно разширена

Ако Вашият лекар опита вакуумна екстракция, когато шийката на матката не е напълно разширена, има значителен шанс да нараните или разкъсате шийката Ви. Увреждането на шийката на матката изисква хирургично възстановяване и може да доведе до проблеми при бъдещи бременности.

Трябва да се знае точното положение на главата на вашето бебе

Вакуумът никога не трябва да се поставя върху лицето или веждите на вашето бебе. Идеалната позиция за вакуумната чаша е точно над средната линия на върха на главата на вашето бебе. Вакуумното раждане е по-малко вероятно да успее, ако бебето ви е обърнато право нагоре, когато лежите по гръб.

Главата на вашето бебе трябва да бъде захванала в родовия канал

Положението на главата на вашето бебе в родовия ви канал се измерва по отношение на най-тясната точка на родовия канал, наречена седалищни шипове. Тези шипове са част от тазовата кост и могат да се усетят по време на вагинален преглед. Когато горната част на главата на вашето бебе е изравнена с бодлите, се казва, че вашето бебе е на „нулева станция“. Това означава, че главата им се е спуснала добре във вашия таз.

Преди да се направи опит за вакуумна екстракция, горната част на главата на вашето бебе трябва да бъде най-малкото изравнена с седалищните шипове. За предпочитане е главата на вашето бебе да се е спуснала един до два сантиметра под бодлите. Ако е така, шансовете за успешна вакуумна доставка се увеличават. Те също се увеличават, когато главата на вашето бебе може да се види във вагиналния отвор по време на бутане.

Мембраните трябва да се спукат

За да приложите вакуумната чаша към главата на вашето бебе, околоплодните ципи трябва да бъдат разкъсани. Това обикновено се случва доста преди да се обмисли вакуумна екстракция.

Вашият лекар трябва да вярва, че бебето ви ще премине през родовия канал

Има моменти, когато бебето ви е твърде голямо или родовият ви канал е твърде малък за успешно раждане. Опитът за вакуумна екстракция в тези ситуации не само ще бъде неуспешен, но може да доведе до сериозни усложнения.

Бременността трябва да бъде терминална или предсрочна

Рисковете от вакуум екстракция са повишени при недоносени бебета. Поради това не трябва да се извършва преди 34 седмици от бременността. Форцепс може да се използва за подпомагане на раждането на недоносени бебета.

Продължително раждане

Нормалното раждане е разделено на два етапа. Първият етап на раждането започва с началото на редовни контракции и завършва, когато шийката на матката е напълно разширена. Може да продължи между 12 и 20 часа за жена, която ражда първото си бебе. Ако една жена е имала преди това вагинално раждане, то може да бъде значително по-кратко, да продължи само седем до десет часа.

Вторият етап на раждането започва, когато шийката на матката е напълно разширена и завършва с раждането на бебето. По време на втория етап контракциите на матката и вашето бутане карат бебето да слезе през шийката на матката и родовия ви канал. За жена, която ражда първото си бебе, вторият етап на раждането може да продължи един до два часа. Жените, които са имали предишни вагинални раждания, могат да родят след по-малко от един час натискане.

Продължителността на втория етап може да бъде повлияна от няколко фактора, включително:

  • използването на епидурална анестезия
  • размера и позицията на бебето
  • размера на родовия канал

Изтощението на майката може също да удължи втория етап на раждането. Това изтощение се появява, когато не можете да бутате поради силна анестезия. По време на този етап Вашият лекар ще оцени напредъка на раждането, като често проверява позицията на главата на Вашето бебе в родовия Ви канал. Докато бебето ви продължава да се спуска и не изпитва проблеми, бутането може да продължи. Въпреки това, когато спускането се забави или когато вторият етап е бил значително удължен (обикновено над два часа), Вашият лекар може да обмисли извършване на вагинално раждане с вакуум.

Изтощение на майката

Усилието, необходимо за ефективно бутане, може да бъде изтощително. След като бутането продължи повече от час, може да загубите силата за успешно изпълнение. В тази ситуация Вашият лекар може да Ви предостави допълнителна помощ, за да избегне усложнения. Вакуумният екстрактор позволява на Вашия лекар да дърпа, докато продължавате да бутате, а комбинираните Ви сили обикновено са достатъчни, за да родите бебето Ви.

Плътна епидурална анестезия

Епидуралната анестезия обикновено се използва за облекчаване на болката по време на раждане. Епидуралната анестезия се състои в поставяне на тънка пластмасова тръба или катетър точно извън гръбначния ви мозък, в долната част на гърба. Лекарството, инжектирано през този катетър, къпе нервите ви, влизащи и излизащи от гръбначния ви мозък, облекчавайки болката по време на раждането. Този епидурален катетър обикновено се оставя на място през цялото раждане и раждане. При необходимост може да се инжектира допълнително лекарство.

Епидуралите са полезни при раждане, защото блокират нервните влакна, които предават сигнали за болка. Въпреки това, нервите, които са необходими за движение и бутане, не са засегнати толкова много. В идеална ситуация ще имате ползата от облекчаване на болката, като същевременно запазвате способността си да се движите и да бутате ефективно. Понякога може да се нуждаете от по-големи дози лекарства, които потискат способността ви да натискате. В този случай Вашият лекар може да използва вакуумен екстрактор, за да осигури допълнителна сила, за да помогне за раждането на Вашето бебе.

Медицински състояния на майката

Някои медицински състояния могат да се влошат от усилията на бутане по време на раждането. Те също така могат да направят невъзможно ефективното бутане. По време на акта на натискане кръвното ви налягане и налягането в мозъка ви се повишават. Жените с определени състояния могат да получат усложнения от бутане по време на втория етап на раждането. Тези условия включват:

  • изключително високо кръвно налягане
  • някои сърдечни заболявания, като белодробна хипертония или синдром на Айзенменгер
  • анамнеза за аневризма или инсулт
  • нервно-мускулни нарушения

В тези случаи Вашият лекар може да използва вакуумен екстрактор, за да съкрати втория етап на раждането. Или може да предпочетат да използват форцепс, защото майчиното усилие не е толкова важно за тяхното използване.

Доказателство за фетални проблеми

По време на раждането се полагат всички усилия, за да сте в течение на благосъстоянието на вашето бебе. Повечето лекари използват непрекъснато наблюдение на сърдечната честота на плода. Това записва сърдечните модели на вашето бебе и контракциите на матката ви, за да определи състоянието на вашето бебе по време на раждането. Леките промени в техния сърдечен ритъм могат да сигнализират за компромис с плода. Ако вашето бебе изпитва продължителен спад в сърдечната честота и не успее да се върне към нормалното изходно ниво, е необходимо бързо раждане. Това ще предотврати необратими щети на вашето бебе. При подходящи условия може да се използва вакуумно асистирано раждане за бързо раждане на вашето бебе.

Ненормално положение на главата на вашето бебе

Ако раждането ви е забавено или продължително, главата на вашето бебе може да е разположена ненормално.

По време на нормално раждане брадичката на бебето се опира в гърдите. Това позволява на самия връх на черепа им да премине първо през родовия канал. Бебето трябва да е с лице към опашната кост на майката. В това положение най-малкият диаметър на главата на бебето преминава през родовия канал.

Позицията на бебето се счита за ненормална, ако главата му е:

  • леко наклонена на една страна
  • обърнат встрани
  • с лице отпред, когато майката лежи по гръб

В тези случаи вторият етап на раждането може да се забави и да се използва вакуум или форцепс за коригиране на позицията на бебето, за да се постигне раждане. Форцепсите са за предпочитане при опит за завъртане или завъртане на главата на бебето в по-благоприятна позиция. Въпреки че вакуумът обикновено не се използва за това, той може да помогне за автоматично завъртане. Това се случва, когато главата на бебето се завърти от само себе си, когато се прилага нежно сцепление.

Outlook

Вакуум-асистираната доставка е опция за доставки, които са продължили твърде дълго или трябва да се случат бързо. Това обаче създава по-голям риск от усложнения при раждането и потенциално за по-късни бременности. Уверете се, че сте наясно с тези рискове и говорете с Вашия лекар за всички притеснения, които имате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss