Кои лекари лекуват разширени вени?

Няколко лекари са квалифицирани да лекуват разширени вени, включително флеболози, съдови хирурзи, дерматолози и дерматологични хирурзи. Когато избирате медицински специалист, има няколко фактора, които трябва да имате предвид.

Разширените вени са често срещано състояние, което може да искате да лекувате поради козметични причини или за облекчаване на болката или дискомфорта, които причиняват.

Склеротерапията е най-разпространеният подход за лечение на разширени вени, следван от лазерното лечение. Но можете да ги управлявате и с домашни методи, като редовно ходене или носене на компресионни чорапи.

Ако обмисляте професионално лечение за премахване на разширени вени, няколко вида лекари могат да ви помогнат.

Видове медицински специалисти

Видовете медицински специалисти, които лекуват разширени вени, включват:

Съдови хирурзи

Съдовите хирурзи лекуват състояния, които засягат кръвоносните съдове, включително разширени вени.

Те могат да извършват всички хирургични и минимално инвазивни процедури, предназначени за отстраняване на разширени вени. Те могат също така да направят консултации, за да ви помогнат да прецените дали има някакви нехирургични опции, които може да обмислите да опитате първо.

Флеболози

Флеболозите са специализирани в изследване, профилактика, лечение и рехабилитация на венозни заболявания. С подходящо обучение всеки хирург, дерматолог или общопрактикуващ лекар може да стане флеболог.

Флебологът може да бъде общопрактикуващ лекар, който е сертифициран по флебология, например.

Съдови или интервенционални рентгенолози

Интервенционалните рентгенолози са лекари с допълнително 6 до 7 години специализирано обучение в минимално инвазивни процедури. Те могат да използват рентгенови лъчи, ултразвук или ЯМР за диагностициране на състояния.

Те могат да извършват процедури като ендовенозно лазерно лечение или радиочестотна аблация за лечение на разширени вени.

Дерматолози или дерматологични хирурзи

Въпреки че дерматолозите обикновено лекуват кожни заболявания, те могат да лекуват и определени видове разширени вени.

Те са квалифицирани да прилагат лечения като склеротерапия или лазерно лечение, например.

Общопрактикуващи или семейни лекари

Вашият първичен лекар може да е в състояние да диагностицира и лекува някои случаи на разширени вени. Те могат също да предложат препоръки за промени в начина на живот, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите, като например повече упражнения или носене на компресионни чорапи.

Те могат също така да оценят вените ви и да ви насочат към подходящия специалист за лечение.

Възможности за лечение

Има много възможности за лечение на разширени вени, включително:

 • Склеротерапия: Тази минимално инвазивна процедура включва инжектиране на специализиран разтвор, съдържащ физиологичен разтвор директно в засегнатата вена. Течността кара вената да се запечата и в крайна сметка да се разпадне. В момента това е най-популярният метод за лечение на разширени вени.
 • Лазерно лечение: Това е вторият най-разпространен метод за лечение на разширени вени. Клиницистът използва лазерна енергия, за да проникне във вената отвън на кожата, което постепенно я разтваря.
 • Радиочестотна аблация: Това е друга минимално инвазивна процедура. Това включва използване на радиочестотна енергия за разграждане на целевата вена.
 • Ендовенозна лазерна терапия: Това е по-инвазивна процедура, която използва лазерна енергия за затваряне на засегнатата вена. Но вместо да се насочва към вените извън кожата, клиницистът ще направи малък разрез, който позволява проникване директно във вената. Това е идеално за по-големи вени, които могат да бъдат трудни за отстраняване с други методи.

Повечето от тези методи изискват няколко сесии за постигане на желаните резултати. Точният брой сесии, от които се нуждаете, зависи от размера и тежестта на вашите разширени вени.

Има и домашни методи за справяне с тях. Тези методи могат да намалят болката и дискомфорта, които могат да причинят, да предотвратят влошаването на съществуващите и да спрат развитието на нови:

 • Компресионни чорапи: Тези чорапи упражняват натиск върху краката, засилват притока на кръв и помагат за намаляване на подуването и дискомфорта.
 • Получаване на редовни упражнения: Редовните упражнения могат да подобрят притока на кръв и да намалят натиска върху вените. Упражненията с ниско натоварване, като ходене, плуване, колоездене или йога, са особено препоръчителни, тъй като оказват по-малко натиск върху вените, отколкото упражненията с голямо натоварване като бягане.
 • Поддържане на умерено тегло: Наднорменото тегло може да окаже допълнителен натиск върху тялото, което може да влоши съществуващите разширени вени и да увеличи риска от развитие на нови.
 • Повдигане на краката: Поддържането на повдигнати крака, когато седите или лежите, може да подобри притока на кръв, намалявайки всеки дискомфорт, свързан с разширените вени, и предотвратявайки влошаването им.

Съвети за намиране на лекар

За да намерите идеален лекар за лечение на вашите разширени вени, може да поискате:

 • Вземете реферал: Когато се съмнявате, започнете с вашия първичен лекар. Те могат или да ви помогнат да лекувате вените си, или да ви насочат към правилния експерт, който може.
 • Проверете идентификационните данни: Потърсете професионалист със сертификат по флебология, съдова хирургия или интервенционална радиология. През повечето време тези идентификационни данни са лесно достъпни, но винаги можете да поискате да ги видите.
 • Прегледайте техния опит: Вижте примери за предишна работа на лекаря при лечение на хора с подобни проблеми. Те могат да ги изброят на уебсайта си, но не се колебайте да ги попитате за примери, ако не го направят.
 • Запишете час за консултация: Някои специалисти предлагат безплатни консултации. Тези срещи могат да ви помогнат да добиете представа какво включва лечението. Можете също така да получите представа дали лекарят смята, че е подходящ за вашите предпочитания и нужди.

Долния ред

Има няколко вида лекари, които могат да лекуват разширени вени, включително флеболози, интервенционални рентгенолози, дерматолози, дерматологични хирурзи и лекари от първичната медицинска помощ.

Експертът, който е подходящ за вашите нужди, зависи от вашите предпочитания, както и от тежестта на вашето състояние. Отделянето на време за изследване може да ви помогне да се свържете с лекар, който има опита и квалификацията да ги лекува ефективно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss