Кое упражнение е най -добро за хора с Крон?

Упражнението е от съществено значение

Ако имате болест на Crohn, може би сте чували, че симптомите могат да бъдат помогнати чрез намиране на правилната рутина за упражнения.

Това може да ви накара да се чудите: Колко упражнения са твърде много? Кое е най -доброто упражнение за намаляване на симптомите? Могат ли някои упражнения да влошат симптомите?

Упражненията са важна част от здравословния начин на живот. Умерените аеробни дейности, устойчивите тренировки и йога или тай чи могат да ви помогнат да управлявате симптомите си. Те също така могат да ви помогнат да се насладите на по -добро цялостно здраве, важна част от това да останете добре с всяко заболяване.

Какво представлява болестта на Crohn?

Болестта на Crohn е вид възпалително заболяване на червата (IBD). Това води до възпаление на лигавицата на храносмилателния тракт. Това може да причини леки до тежки симптоми, които могат да изчезнат по време на периоди на ремисия.

Няма известно лекарство за болестта на Crohn. Можете обаче да предприемете стъпки за намаляване на симптомите. В допълнение към спазването на специална диета, опитайте се да управлявате нивата на стрес. Стресът може да повлияе на храносмилателния ви тракт и да предизвика появата на симптоми на болестта на Crohn.

Редовните упражнения могат да ви помогнат да облекчите стреса и също така да насърчат доброто храносмилане.

Ползите от упражненията

Докато повечето хора с Крон знаят, че няма лечение за болестта, много от тях са нетърпеливи да намерят прост трик за премахване на симптомите. За съжаление, не е толкова лесно. За да изпратите симптомите си в ремисия, трябва да намалите възпалението, да разрешите проблеми с имунната си система или и двете.

Нито една рутинна тренировка не може самостоятелно да изчисти симптомите ви. Упражненията обаче могат да помогнат на храносмилателния ви тракт да работи по -ефективно. Също така може да ви помогне да поддържате добро цялостно здраве, което може да намали симптомите ви, да повиши енергийните нива и да укрепи имунната ви система.

Експертите смятат, че упражненията облекчават симптомите на Крон главно чрез намаляване на нивото на стрес. Тъй като стресът може да влоши храносмилателните ви проблеми, редовните упражнения и други дейности за намаляване на стреса могат да осигурят добре дошло облекчение. Упражненията също могат да помогнат за намаляване на симптомите на депресия, често усложнение на болестта на Crohn.

Упражнението има и друга полза за хората с болестта на Crohn: превенция на остеопорозата. Crohn’s ви излага на повишен риск от остеопороза, както от самото заболяване, така и като страничен ефект на много лекарства на Crohn. Известно е, че упражненията с тежести помагат за предотвратяване на остеопороза, като забавят скоростта на загуба на костна маса. Също така може да ви помогне да развиете по -добър баланс и мускулна сила, което може да намали риска от падане и фрактури на костите.

Умерени аеробни упражнения

Когато имате болест на Crohn, изтощителните тренировки с високо въздействие могат да ви накарат да се чувствате изтощени. Вашият лекар вероятно ще препоръча аеробни дейности с ниско въздействие. Например, помислете за половинчасова разходка няколко пъти седмично. Други опции с ниско въздействие включват колоездене, плуване и водна аеробика.

Изследване, публикувано в Американски вестник по гастроентерология установи, че ходенето три пъти седмично с умерено темпо за около половин час помага на участниците с болестта на Crohn да подобрят симптомите си. Участниците също забелязаха цялостни подобрения в качеството на живот. Те изминаха средно разстояние от 3,5 километра или около 2 мили при всяко ходене.

Обучение за съпротива

Дейностите за укрепване на мускулите са от съществено значение за поддържане на физическа форма. Опитайте се да включите две или три сесии упражнения за укрепване на мускулите в седмичната си тренировка.

Според проучване, публикувано в Journal of Crohn’s and Colitis, обучението по резистентност е „златният стандарт“, когато става въпрос за предотвратяване на загубата на минерали на костите и подобряване на телесния състав при хора, включително тези с болестта на Crohn. Използвайте еластични ленти за тренировка, машини или свободни тежести, за да дадете на мускулите си добра тренировка. Опитайте се да включите два до три комплекта от 10 до 12 упражнения във всяка сесия. Обичайните упражнения включват коремни хрускания, екстензии на гърба, гръдни преси или лицеви опори, клекове и изпади. Не забравяйте да почивате 15 до 30 секунди между всяко упражнение и 2 до 3 минути между сериите. Работете с треньор, ако никога преди не сте правили упражнения за силова тренировка. Това ще ви помогне да се уверите, че правите правилната последователност от упражнения с правилната форма.

Йога и Тай Чи

Йога или тай чи може да бъде добро допълнение към вашата рутинна тренировка. И двете форми на упражнения съчетават внимателно контролирани движения и дихателни техники. Тази медитативна комбинация може да помогне за облекчаване на стреса. Йога и тай чи също могат да ви помогнат да изгорите калории, като същевременно подобрите мускулната си сила, гъвкавост и баланс.

3 йога пози за насърчаване на храносмилането

Изградете безопасна и забавна рутина

Важно е да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете нова тренировъчна програма или дейност. Уверете се, че вашият лекар е на борда с всички големи промени, които правите в рутинната си тренировка. След като получите одобрението на Вашия лекар, професионален треньор може да Ви помогне да научите как да извършвате безопасно нови дейности. Помислете дали да не се запишете за обучение по съпротива, йога или тай чи чип, предназначени за начинаещи.

Винаги трябва да обръщате голямо внимание на тялото си и да правите почивки, когато имате нужда от тях. Например, направете пауза или спрете, когато се чувствате уморени. Също така е разумно да ограничите упражненията по време на пристъпи-изберете упражнения на ниско ниво или изчакайте, докато сте здрави, преди да възобновите рутинната си тренировка. Изберете места за занимания и тренировки, които ви дават лесен достъп до тоалетни, в случай че получите диария или други симптоми по време на тренировка. Уверете се, че хидратирате правилно преди, по време и след тренировката. Дехидратацията може да бъде проблем, особено ако имате хронична диария.

Каквато и програма за упражнения да изберете, тя трябва да бъде нещо, което ви харесва. Ако се забавлявате, е по -вероятно да се придържате към него в дългосрочен план. Помислете да опитате различни дейности, докато намерите нещо, което ви харесва. Поканата на приятел или член на семейството да се присъедини към вас може да ви помогне да направите упражненията по -приятни.

Редовните упражнения са важна част от поддържането на здравето. Изборът на леки до умерени фитнес дейности може да ви помогне да подобрите цялостното си здраве, без да натоварвате прекалено много храносмилателната система. Можете да се насладите на многото предимства, които упражненията могат да предложат, дори и при болестта на Crohn.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss