Кога трябва да отидете в спешното отделение за мигрена?

Мигрената може да бъде интензивно заболяване, което причинява болка, чувствителност към светлина и звук, гадене и повръщане. Това може да повлияе на качеството ви на живот, което води до пропусната работа, учебни дни и важни житейски събития.

За някои болката може да е толкова силна, че трябва да отидат в спешното отделение (ER). Всъщност мигрената предизвиква около 1,2 милиона посещения в ER в Съединените щати годишно.

Ако имате диагноза мигрена, важно е да сте наясно със сериозни признаци, които може да изискват спешно медицинско лечение. Ето признаците, че трябва да помислите за посещение в спешното отделение.

Причини за търсене на спешна помощ

Получаването на спешна медицинска помощ може да бъде добър вариант, ако изпитвате нови и необичайни симптоми. Друга причина е, ако главоболието ви не реагира или се влоши при редовното ви лечение.

Повечето пъти хората, които решат да отидат в спешното отделение, изпитват ново ниво на болка, което е по-силно от предишна мигрена.

Признаци за спешна медицинска помощ

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако вашата мигрена е придружена от следното:

 • внезапно начало на главоболие или внезапна промяна в изходното главоболие
 • скованост на врата
 • висока температура
 • мускулна слабост
 • промени в речта или зрението
 • усещане за изтръпване или изтръпване
 • конвулсии
 • объркване или промени в съзнанието

Мигренозно главоболие, което се появява за секунди, особено ако сте на възраст над 50 години, е знак, че трябва да получите спешна медицинска помощ.

Понякога главоболието и свързаните с него симптоми могат да показват по-сериозно спешно медицинско състояние, като инсулт.

Ако имате анамнеза за инсулт, сърдечно заболяване или заболявания на черния дроб или бъбреците, помислете за допълнителни предпазни мерки. Ново или променящо се главоболие може да показва животозастрашаваща спешна ситуация.

Мигрената с аура може да увеличи риска от инсулт в бъдеще. Този тип мигрена включва промени в зрението или неврологични симптоми, които обикновено се появяват преди действителното главоболие.

Ако имате редовна мигрена с аура, говорете с Вашия лекар за спешни медицински симптоми, за които да следите.

Лечение на мигрена в спешното отделение

Основната роля на ER е спешно да оцени и лекува състояния. Ако отидете в спешното отделение за мигрена и имате някакви необичайни симптоми, лекарят в спешното отделение вероятно ще нареди мозъчна снимка, за да изключи инсулт или аневризма.

Ако нямате необичайни симптоми, може да не се нуждаете от диагностични образни тестове. Вместо това Вашият спешен лекар ще Ви зададе въпроси относно главоболието Ви и лекарствата, които приемате в момента.

Ако е необходимо, Вашият лекар в спешното отделение може да Ви предостави лекарства, които да помогнат за временно облекчаване на мигрената Ви, докато не можете да видите Вашия редовен лекар.

Лекарствата за главоболие могат да се прилагат интравенозно или интрамускулно. Те включват:

 • антиеметици за облекчаване на гадене и болка
 • дихидроерготамин, който се използва специално за продължително лечение на мигрена
 • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и стероиди за намаляване на възпалението и болката
 • суматриптан, който осигурява спешно облекчаване на мигрената
 • валпроева киселина, лекарство против гърчове, използвано за облекчаване на главоболие

Понякога лекар в спешното отделение може да ви предпише опиоиди, но това е рядко. Това се дължи на потенциални странични ефекти и риск от зависимост.

В допълнение към лекарствата за облекчаване на болката, вашият лекар за спешна помощ може да осигури течности чрез IV, ако изпитвате дехидратация.

Въпреки че мигрената е лечимо състояние, важно е да се разпознаят признаците на опасност, които налагат посещение в спешното отделение.

Ако получите внезапно главоболие с други сериозни симптоми, трябва да отидете в спешното отделение.

Спешното отделение може да предостави лекарства за временно облекчаване на болката, но вероятно ще ви е необходим дългосрочен план за лечение. Не забравяйте да посетите Вашия редовен лекар възможно най-скоро, за да прегледате плана си за лечение. Вие също ще искате да носите своите бележки за освобождаване от отговорност със себе си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss