Кога да помислим за ново лечение на алергична астма

пациентка с лекар

Ако имате алергична астма, основен фокус на вашето лечение ще бъде предотвратяването и лечението на вашия алергичен отговор. Вашето лечение вероятно ще включва и лекарства за лечение на симптоми на астма.

Но ако все още изпитвате чести симптоми на астма, въпреки че приемате лекарства, може да е време да обмислите промяна в плана си за лечение.

Ето някои признаци, че може да си струва да опитате ново лечение, за да управлявате по-добре симптомите си.

Пристъпите на астма се увеличават

Ако симптомите на астма се влошат или засилят, е време да говорите с Вашия лекар. Увеличаването на честотата или интензивността на симптомите е ясна индикация, че текущият ви план за лечение не работи достатъчно добре.

Ново лечение може да ви помогне да управлявате по-добре състоянието. Промените в начина на живот, като избягване на алергени, които предизвикват симптоми, също могат да направят значителна разлика.

Лекарството е по-малко ефективно

Има няколко налични лекарства, които помагат за лечение и предотвратяване на алергични астматични пристъпи. Ако забележите, че симптомите Ви се влошават, въпреки че приемате предписаните Ви лекарства, говорете с Вашия лекар.

Някои лекарства се отнасят както към алергии, така и към астма. Вашият лекар може да предложи:

  • алергични инжекции за намаляване на реакцията на имунната система към алергените
  • анти-имуноглобулин Е (IgE) терапия или други биологични лекарства, които помагат за намаляване на алергичните реакции в тялото, които водят до астматичен пристъп
  • модификатори на левкотриен, друга опция за лечение, която помага за предотвратяване на алергични реакции, които предизвикват пристъпи на астма

Симптомите пречат на ежедневието

Ако алергичната астма започне да пречи на ежедневието ви, говорете с Вашия лекар.

Ако ви е трудно да ходите на работа, училище, фитнес зала или да участвате в други дейности, които преди сте харесвали, трябва да намерите нови възможности за управление на състоянието си.

Когато астмата се управлява добре с правилния план за лечение, тя не трябва да пречи толкова много на ежедневния ви живот.

Използвате определени лекарства твърде често

Ако имате алергична астма, вероятно имате бързодействащ спасителен инхалатор, който да ви помогне да управлявате симптомите на астма при първите признаци на атака.

Но ако трябва да използвате спасителния си инхалатор повече от два пъти седмично, време е да видите вашия алерголог, за да обсъдите промяна в лечението, казва Американската академия по алергия, астма и имунология.

Използването на спасителен инхалатор, което често е знак, че състоянието ви трябва да се управлява по-добре.

Ако редовно приемате други лекарства за астма или алергия, най-добре е да се придържате към препоръчителната доза и честота. Ако установите, че превишавате тази доза или честота, говорете с Вашия лекар дали лекарството действа достатъчно добре.

Имате лоша реакция към вашите лекарства

Всеки път, когато приемате лекарство, винаги има малък риск от странични ефекти. В повечето случаи страничните ефекти са леки. Чести нежелани реакции на лекарствата за астма са:

  • главоболие
  • нервност
  • дрезгаво гърло

Но ако страничните ефекти станат по-тежки или ви накарат да пропуснете редовни дейности, говорете с Вашия лекар за смяна на лекарства.

Може да има други лекарства, които работят по-добре за вас с по-малко или по-малко тежки странични ефекти.

Забелязвате нови или променящи се тригери

Алергичната астма може да се промени с течение на времето. Възможно е с напредване на възрастта да развиете нови алергии.

Ако развиете нови алергии, причините за пристъп на алергична астма могат да се променят. Това означава, че трябва да сте наясно с вашите алергии и да отбелязвате, когато ново вещество предизвиква реакция.

Може да е трудно или дори невъзможно самостоятелно диагностицирането на нови алергии. Най-добре е да посетите алерголог, за да провери какво предизвиква симптомите ви. Този тип лекар е специализиран в алергии и астма.

Оттам може да се наложи да актуализирате плана си за лечение, за да се справите по-добре с новите си алергии.

Повечето хора не надрастват алергичната астма. Според Американската фондация за астма и алергии някои хора могат да надраснат симптомите на астма, ако са причинени от вирусни инфекции.

Но ако алергиите ви карат да имате чувствителни дихателни пътища, е по-малко вероятно да надраснете състоянието.

Все пак може да откриете, че симптомите ви започват да се подобряват и с течение на времето се нуждаете от по-малко намеса. Ако случаят е такъв, можете да говорите с Вашия лекар за потенциално намаляване на вашите лекарства.

Винаги търсете медицински съвет, преди да промените плана си за лечение.

Забелязвате допълнителни симптоми

При алергична астма алергичният отговор на тялото ви към алерген предизвиква симптоми на астма. Може да изпитате и допълнителни симптоми на алергия, като:

  • влажни очи
  • хрема
  • главоболие

Някои лекарства се справят с тези видове симптоми на алергия.

Ако симптомите на алергия се увеличават по интензивност или пречат на ежедневните ви дейности, говорете с Вашия лекар. Те могат да ви посъветват относно лечението, за да управлявате по-добре симптомите и да ви помогнат да се почувствате по-добре.

Вземането за вкъщи

Алергичната астма може да се промени с течение на времето. Важно е да разпознаете алергените, които предизвикват симптомите ви, и да предприемете стъпки, за да ги избегнете.

Ако забележите, че симптомите Ви се увеличават по тежест или честота, говорете с Вашия лекар дали може да имате полза от промяна на плана си за лечение.

Когато астмата се управлява ефективно, е по-малко вероятно симптомите на астмата да попречат на ежедневния ви живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss