Киселинният рефлукс причинява ли запек?

Връзката между киселинен рефлукс и запек

Киселинният рефлукс е известен също като киселинно храносмилане. Това е често срещано състояние, което засяга почти всеки в даден момент. Възможно е също така да се появи киселинен рефлукс при деца и тийнейджъри.

Това състояние се развива, когато долният езофагеален сфинктер (LES), мускулът, който действа като клапан между хранопровода и стомаха, се отпуска или не се затваря правилно. Това позволява на стомашното съдържание като киселинни храносмилателни сокове да се върне обратно в хранопровода. Когато киселинният рефлукс стане чест или хроничен, това е известно като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

За лечение на киселинен рефлукс или ГЕРБ, Вашият лекар може да Ви предпише домашни средства, промени в начина на живот или лекарства. Някои от тези лекарства могат да допринесат за други храносмилателни проблеми, включително запек. Запекът означава трудно, сухо изхождане или по -малко от три пъти седмично.

Странични ефекти на лекарствата

Вашият лекар ще препоръча промени в начина на живот и домашни средства като първа линия на лечение на киселинен рефлукс или ГЕРБ.

Ако промените в начина на живот и домашните средства не облекчат киселинния рефлукс или симптомите на ГЕРБ, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства. Например, те могат да предписват инхибитори на протонната помпа (ИПП).

ИПП са ефективни при лечението на ГЕРБ, но запекът е известен страничен ефект.

Съвети за управление на запек, свързан с PPI

ИПП често са предпочитани Лечение на ГЕРБ. Те могат да лекуват лигавицата на хранопровода и да лекуват симптомите на ГЕРБ, но могат да причинят запек.

Има няколко начина за управление на запек, причинен от ИПП. Те включват:

Яде повече фибри

Храните с високо съдържание на фибри обикновено не допринасят за рефлукс. Те също могат да добавят насипно състояние към изпражненията ви, като улесняват преминаването на табуретката. Важно е бавно да добавяте фибри, за да избегнете странични ефекти като газове и подуване на корема.

Примерите за храни с високо съдържание на фибри включват:

 • пълнозърнест хляб
 • пресни плодове
 • зеленчуци

Пийте повече вода

Увеличете количеството вода, което пиете всеки ден. Ако нямате ограничения за течности, свързани с вашето здраве, пиенето на повече вода може да работи с фибри, за да улесни изпразването на изпражненията.

Редовни упражнения

Упражнението насърчава чревното движение, което помага на изпражненията. Стремете се към около 150 минути умерени упражнения всяка седмица, като целта е 30 минути на ден поне пет пъти седмично. Опитайте да ходите, да плувате или да карате колело.

Винаги е най -добре да говорите с Вашия лекар, преди да започнете тренировъчен режим.

Прием на ОТС лекарства

Има много видове лекарства за запек, които можете да закупите без рецепта:

 • Слабителни улесняват преминаването на изпражненията. Примерите включват сена (слабително на Флетчерс) и полиетилен-гликол-3350 (GIALAX).
 • Омекотители за табуретки омекотява твърд стол. Пример за това е докузат (Dulcolax).
 • Добавки от фибри добавете насипно състояние към изпражненията.
 • Стимулиращи слабителни предизвиква свиване на червата и преместване на повече изпражнения. Примерите включват сеннозиди (Senokot).

Тези лекарства не са предназначени да приемате редовно, но когато имате запек. Ако имате хроничен запек, обсъдете го с Вашия лекар. Те могат да определят причината и да предпишат правилното лечение.

Някои хора могат да използват пробиотици като Бифидобактерия или Лактобацили. Налични са ограничени изследвания в подкрепа на пробиотиците като ефективно лечение за запек.

Алтернативи на лечението с PPI

В допълнение към някои промени в начина на живот и лекарства без рецепта (OTC), можете да направите някои допълнителни промени.

 • Избягвайте прилепнали дрехи. Носенето на тесни дрехи всъщност може да изтласка киселината нагоре, допринасяйки за рефлукса. Носенето на удобни, широки дрехи може да предотврати това да се случи.
 • Седнете поне три часа, след като приключите с храненето. Това може да помогне за предпазване на киселината от кипене.
 • Спете под лек ъгъл. Дръжте горната част на тялото си с около 6 до 8 инча по -високо. Повдигането на леглото с блокове може да помогне.
 • Откажете се от пушенето. Това ще помогне за намаляване на симптомите. Така може да се избегне пасивното пушене.
 • Избягвайте определени храни и напитки. Това включва пикантни или мазни храни, шоколад, алкохол и напитки, които съдържат кофеин. Всичко това може да влоши киселинния ви рефлукс.

Извънборсовите лекарства за лечение на киселинен рефлукс включват антиациди, които помагат за неутрализиране на излишната стомашна киселина. Примерите включват:

 • алуминиев хидроксид-магнезиев хидроксид-симетикон (Maalox)

 • калциев карбонат (Tums)
 • дихидроксиалуминиев натрий (Rolaids)

Друг вид лекарство, наречено Н2 -блокери, намалява количеството киселина, произвеждана в стомаха. Примерите за тези лекарства включват:

 • циметидин (Tagamet)
 • фамотидин (Pepcid)

 • низатидин (оксид)

Прочетете повече: ГЕРБ при деца »

Outlook

Вашият лекар може да предпише лекарства за ГЕРБ, които причиняват храносмилателни проблеми, включително запек. Прилагането на няколко промени в начина на живот и извънборсовите лекарства може да помогне за облекчаване на това състояние.

Можете да облекчите запека, като ядете повече фибри, останете хидратирани и спортувайте. Можете също така да помислите да седнете поне три часа след хранене, да спите под ъгъл и да избягвате прилепнали дрехи. Отказването от тютюнопушенето също е ефективно, както и приемането на слабителни и омекотители на изпражненията.

Ако промените в начина на живот и извънборсовите лекарства не са ефективни при лечението на запека, говорете с Вашия лекар. Може да има друга причина за хроничен запек. Вашият лекар ще определи основната причина и ще предпише подходящо лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss