Кето диетата помага ли при епилепсия?

Медицински специалист може да препоръча кето диета за епилепсия като алтернативна възможност за лечение. Потенциалните ползи зависят от фактори като вида на епилепсията, честотата и тежестта на припадъците и възрастта.

Епилепсията е неврологично заболяване, характеризиращо се с повтарящи се пристъпи. Тези гърчове възникват поради необичайна активност в мозъка, което може да доведе до различни симптоми като конвулсии, загуба на съзнание и необичайни усещания.

Кетогенната диета, често наричана кето диета, е план за хранене с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, който може да помогне на някои хора с техните цели за управление на теглото и здравето.

Можете ли да преминете на кето диета, ако имате епилепсия?

Изследванията показват, че кето диетата може да предложи ползи за някои хора с епилепсия, които не са реагирали добре на традиционните лекарства или имат трудни за контролиране припадъци.

Точната причина, поради която кетогенната диета помага за справяне с епилепсията, не е напълно разбрана.

Диетата предизвиква състояние, наречено кетоза. Това е, когато тялото основно разчита на кетонни тела, произведени от метаболизма на мазнините (разграждане) като алтернативен източник на енергия, а не на глюкоза, получена от въглехидрати.

Кетоните изглежда имат невропротективно и свойства против припадъцикоето може да помогне за стабилизиране на мозъчната дейност и намаляване на появата на гърчове.

Изследователите предполагат, че причината е, че кетоните, произведени по време на кетоза, могат да бъдат алтернативен източник на гориво за мозъчните клетки, осигурявайки по-ефективно енергийно снабдяване в сравнение с глюкозата. Това може да помогне при припадъци.

Освен това кето диетата може да има и други ефекти върху здравето на мозъка, като намаляване на възпалението и оксидативния стрес. Това може да подобри функцията на митохондриите и да балансира нивото на невротрансмитерите (химически пратеници) в мозъка.

Според изследователите кетогенната диета може да доведе до намаляване на гърчовете честота и интензивност. Ползите от диетата могат да намалят нуждата от някои лекарства или да позволят намаляване на дозата, което може да сведе до минимум страничните ефекти, свързани с антиепилептичните лекарства.

Освен управлението на припадъците, кето диетата също може да помогне с регулиране на теглото, подобрен профил на холестерола и гликемичен контрол при някои хора с наднормено тегло и диабет тип 2.

Не всеки човек с епилепсия може да изпита подобрения, докато е на кето диета.

Всеки е различен и няма да реагира по един и същи начин на промяна в хранителните си навици. Ако имате епилепсия или друго хронично заболяване и ако в момента приемате някакви лекарства, важно е да обсъдите кето диетата със здравен специалист, преди да направите каквито и да било промени в избора си на диета.

Беше ли Ви полезно?

Кой може да се възползва от кето диета?

Хората от всички възрасти с епилепсия могат да изпитат подобрение при кето диета, особено тези, които имат трудни за контролиране припадъци и не са реагирали добре на други подходи.

Някои доказателства предполага че децата с определени видове епилепсия, като инфантилни спазми или синдром на Lennox-Gastaut, могат да имат най-голяма полза.

Едно проучване от 2023 г. установи, че кето диетата при деца с резистентна на лекарства епилепсия води до значително намаляване на честотата на пристъпите. Те вярват, че повишаването на кетонните тела и нивата на бета-хидроксибутират (BHB) може да доведе до антиконвулсивен ефект.

Въпреки че кето диетата е широко проучена при педиатрична епилепсия, се появяват и изследвания за нейните потенциални ползи за възрастни.

Признато е като алтернативно лечение за възрастни с рефрактерна епилепсия, което означава тези, които имат гърчове, които трудно се контролират.

Според а 2017 проучване при възрастни със силно рефрактерна епилепсия (когато припадъците не могат да бъдат напълно овладени с лекарства), кето диетата ефективно намалява честотата на припадъците с 50% или повече. Но спазването на диетата остава значително предизвикателство, като процентът на отпадане е около 51%.

Същото проучване предполага, че кето диетата може също да подобри настроението и нивата на енергия и да намали шанса от съпътстващи заболявания като затлъстяване и диабет тип 2.

Какви са правилата на кето диетата?

Основният принцип на кето диетата е да се консумират голямо количество здравословни мазнини, умерено количество протеини и минимално количество въглехидрати.

Типичното съотношение на макронутриенти в стандартната кето диета е приблизително:

 • 70% мазнини
 • 20% протеин
 • 10% въглехидрати

Съществуват няколко опции за подходящи за кето храни, въпреки че може да се наложи да проверите хранителните етикети и да изчислите процентите на хранителните вещества.

Ето някои общи примери за подходящи за кето храни:

 • Закуска: Помислете за вегетариански омлет, приготвен в зехтин. Добавете спанак, гъби и сирене. Можете да го комбинирате с гарнитура от авокадо или да добавите бекон за повече вкус.
 • обяд: Опитайте салата с разнообразие от зеленчуци, гарнирани със семена, пиле на скара или сьомга. Добавете нарязано авокадо, чери домати и струйка зехтин като здравословен дресинг с високо съдържание на мазнини.
 • Вечеря: Изберете темпе, тофу, пържола на скара или печена сьомга. Сервирайте го с гарнитура от печени зеленчуци като карфиол или броколи, приготвени в масло или зехтин. Можете също така да се насладите на малка порция кремообразно пюре от карфиол като заместител на традиционното картофено пюре.

Ако живеете с епилепсия или друго хронично заболяване, важно е да говорите със здравен специалист или регистриран диетолог, преди да започнете нов диетичен режим, включително кето диетата.

Странични ефекти от спазването на кето диета

Продължителните диетични планове като кето диетата могат да доведат до потенциални странични ефекти.

В случай на кето диета те могат включват:

 • хипогликемия (ниска кръвна захар)

 • запек
 • болка в корема
 • повръщане
 • дехидратация
 • временно намаляване на енергийните нива

Тези нежелани реакции често са временни и могат да бъдат управлявани с подходящо ръководство и подкрепа. Можете да работите с диетолог или здравен специалист, за да обсъдите възможните странични ефекти от кето диета за епилепсия, преди да започнете.

Едно предупреждение

Преди да обмислите кето диета за лечение на епилепсия, имайте предвид, че се препоръчва повишено внимание:

 • Консултирайте се със здравен специалист: Те могат да ви помогнат да проучите диетичните възможности за епилепсия, включително кето диетата. Често е необходим конкретен план, преди да промените моделите си на хранене.
 • Продължете медицинското лечение: Въпреки че кето диетата може да предложи ползи при епилепсия, тя не замества медицинското лечение, освен ако не е препоръчана от вашия здравен екип. Важно е да продължите да приемате лекарствата си и да следвате препоръките на медицинския специалист.
 • Редовно наблюдение и прегледи: Може да са необходими рутинни медицински прегледи, включително кръвни изследвания. Те могат да помогнат на вашия лекуващ екип да оцени как диетата помага, да идентифицира всички потенциални странични ефекти и съответно да коригира плана за лечение. Медицински специалист ще ви посъветва дали са необходими някакви изследвания.
 • Индивидуален подход: Резултатите с кето диетата може да варират. Важно е да се признае, че това, което работи за един човек, може да не работи за друг. Помислете за тясно сътрудничество със здравен екип, за да персонализирате диетичния план според вашите нужди.

Кето диетата може да помогне за справяне с епилепсията при хора, които не са се повлияли от традиционните лечения. Кето диетата може да помогне за намаляване на честотата и тежестта на пристъпите при деца и възрастни.

Важно е да продължите внимателно и да говорите със здравен специалист, за да сте сигурни, че следвате диетата безопасно и ефективно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss