Кардиомиопатия на Такоцубо: Какво да знаете за „синдрома на разбито сърце“

Лявата камера е основната камера за изпомпване на кръвта на сърцето ви. Когато сърдечният мускул в тази камера се притиска, богатата на кислород кръв се изпомпва от сърцето, за да снабди органите и тъканите на вашето тяло.

При такоцубо кардиомиопатия (TC) част от лявата камера временно променя формата си и става по-голяма, често в отговор на интензивен емоционален или физически стрес. Когато това се случи, за сърцето ви е по-трудно да изпомпва кръвта ефективно.

Състоянието е описано за първи път през 1990 г. и получава името си от вид японски капан за октопод (takotsubo). Формата на лявата камера при хора с този тип кардиомиопатия изглежда подобна на тези капани.

Може също да видите TC, наричан:

 • синдром на разбито сърце
 • стресова кардиомиопатия
 • синдром на апикален балон

Кой получава такацубо кардиомиопатия?

Не знаем истинския брой на случаите на TC. Смята се, че ще се случи в 1 до 2 процента на хора със съмнение за остър коронарен синдром, група състояния, като сърдечен удар, при който притокът на кръв към сърцето е прекъснат.

TC засяга главно възрастните хора. Това е много по-често при хора, на които е назначена жена при раждане. Всъщност тази група съставлява около 90 процента от всички диагнози на TC.

Екстремният физически и емоционален стрес може да доведе до TC. Въпреки това, почти 30 процента от хората няма да имат разпознаваем тригер. Някои примери за потенциални задействания за TC включват:

 • смъртта на любим човек
 • финансова загуба
 • тежко заболяване
 • скорошна операция
 • злополука или сериозно физическо нараняване
 • физическо насилие или домашно насилие
 • природни бедствия
 • пандемията от COVID-19

Точният физически механизъм зад TC не е известен. Една теория е, че стресът причинява освобождаване на големи количества хормони като адреналин, които след това нарушават функцията на лявата камера.

Какви са симптомите на такоцубо кардиомиопатия?

Най-честите симптоми на TC включват интензивна болка в гърдите и задух, които се появяват внезапно.

Някои други симптоми, които хората с TC могат да изпитат са:

 • световъртеж
 • припадък
 • повишено изпотяване
 • гадене или повръщане

 • сърцебиене

Кардиомиопатията на такоцубо вид сърдечен удар ли е?

Симптомите на TC много наподобяват тези на сърдечен удар. Всъщност много хора с това състояние първоначално се смята, че имат сърдечен удар.

Въпреки това, въпреки сходните симптоми, механизмите зад тези две състояния са различни.

TC се случва, когато лявата камера промени формата си и стане по-голяма, обикновено в отговор на стрес. Сърдечен удар се случва, когато притокът на кръв към част от сърцето е прекъснат, често поради последиците от сърдечно заболяване.

Как се диагностицира такацубо кардиомиопатия?

Диагнозата на TC включва изключване на сърдечен удар и други сърдечни заболявания. Докато лекарят взема вашата медицинска история, той може да попита дали сте преминали през интензивен период на стрес напоследък.

Някои от тестовете, които лекарите могат да използват, са:

 • електрокардиограма (ЕКГ), тест, който измерва електрическата активност на сърцето ви

 • ехокардиограма, вид ултразвук, който позволява на Вашия лекар да види структурата на сърцето ви, включително неговите клапи и камери

 • кръвни тестове за неща като тропонин, BNP и креатин киназа, които могат да бъдат повишени при някои сърдечни заболявания
 • ЯМР на сърцето, което също може да даде на Вашия лекар по-подробна представа за структурата на сърцето Ви

 • ангиограма, процедура, която съчетава използването на рентгенови лъчи и специална боя от катетър, закачен към сърцето ви, за да покаже притока на кръв през кръвоносните съдове на сърцето ви

Тестовете за изображения могат да покажат промените в структурата, които се случват с TC. Освен това, ангиограмата може да помогне да се изключи блокиране на кръвния поток в сърцето като причина за вашите симптоми.

Какво е лечението на такоцубо кардиомиопатия?

Няма стандартно лечение за TC. В статия за преглед от 2020 г. за състоянието също се отбелязва, че не са провеждани клинични изпитвания за оценка на различни възможности за лечение на TC.

Въпреки това, лекарят може да ви предпише някои лекарства, които да ви помогнат с възстановяването. Те могат да включват:

 • сърдечни лекарства като бета-блокери, инхибитори на ангиотензин конвертиращия ензим (ACE) или блокери на рецепторите на ангиотензин II (ARB), за да помогнат за намаляване на натоварването на сърцето
 • диуретици, които могат да помогнат за намаляване на натрупването на течности около сърцето ви

 • разредители на кръвта, които могат да намалят риска от развитие на сериозен кръвен съсирек

Може ли да има усложнения от такоцубо кардиомиопатия?

Има няколко потенциални усложнения на TC. Някои могат да бъдат потенциално сериозни и могат да включват:

 • аритмии, когато сърцето ви бие твърде бързо, твърде бавно или неравномерно

 • сериозни кръвни съсиреци
 • остра сърдечна недостатъчност, когато сърцето ви изведнъж става по-малко ефективно при изпомпване на кръв

 • кардиогенен шок, животозастрашаващо състояние при до 5 до 10 процента на хора с TC, при които сърцето ви не може да снабди органите и тъканите ви с достатъчно богата на кислород кръв

Често задавани въпроси

Сега нека отговорим на някои от оставащите въпроси, които може да имате относно TC.

Можете ли да умрете от такоцубо кардиомиопатия?

Да, възможно е да се умре от TC. Някои оценки определят нивото на смъртност от TC около 4,1 процента.

Колко време отнема да се излекува от такоцубо кардиомиопатия?

Повечето хора се възстановяват напълно от TC. Изчислено е, че около 95 процента от хората с TC ще имат пълна сърдечна функция в рамките на няколко седмици.

Може ли тревожността да причини такоцубо кардиомиопатия?

Тъй като TC може да бъде предизвикан от интензивен емоционален стрес, е възможно тревожността да доведе до епизод.

Проучване от 2015 г. установи, че нивата на психични състояния, включително тревожност, са по-високи при хора с TC, отколкото при тези с остър коронарен синдром.

Постоянна ли е кардиомиопатията на такоцубо?

Много хора, които имат TC, няма да имат друг епизод. Въпреки това, рецидивите могат да се случат седмици или дори години по-късно. Изчислено е, че около 5 процента от хората с TC ще имат рецидив.

Може ли такацубо кардиомиопатията да бъде предотвратена?

Няма определен начин за предотвратяване на TC. Някои неща обаче могат да помогнат.

Ако имате хроничен (дългосрочен) стрес, лекарят може да препоръча намиране на ефективни начини за намаляване на нивата на стрес. Те могат също да предложат управление на всякакви основни състояния на психичното здраве като тревожност.

Такоцубо кардиомиопатията е сърдечно заболяване, при което лявата камера временно променя формата си и става по-голяма. Обикновено се причинява от тежък физически или емоционален стрес.

Симптомите на TC много наподобяват тези на сърдечен удар. Поради това диагнозата включва изключване на сърдечен удар или други сърдечни заболявания като причина за вашите симптоми.

Няма стандартно лечение за TC, въпреки че лекарите могат да предписват лекарства, които да помогнат за възстановяването. Въпреки че могат да възникнат усложнения, повечето хора възстановяват пълната си сърдечна функция и рецидивите са редки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss