Калмари и холестерол: Загадката от калмари

Обичате калмарите, но не и холестерола, който идва с тях? Това е дилемата за много хора, които обичат пържени калмари.

Калмарите са част от същото семейство като стриди, миди и октопод. Често се сервира пържен, който е известен като калмари, а общото съдържание на мазнини обикновено е много високо поради олиото, използвано в процеса на пържене. Дали е с високо съдържание на наситени или трансмазнини, зависи от типа масло, избрано за пържене. Въпреки това, сервирани самостоятелно, калмарите могат да бъдат доста здравословни поради своите ниски количества наситени мазнини.

Калмарите са здравословна храна?

Животинските продукти са единствените хранителни източници на холестерол. За разлика от някои други животински продукти, калмарите са с ниско съдържание на наситени мазнини. Наситените мазнини и трансмазнините обикновено са предупредени срещу тези с висок холестерол от здравни специалисти. Когато калмарите се пържат и правят калмари, общата им мазнина и вероятно съдържанието на наситени мазнини се повишават. По същество това, което иначе е относително здравословна храна, може да бъде направено доста нездравословно.

Порция от 3 унции неварени калмари съдържа около 198 милиграма холестерол и 13,2 грама протеин, заедно с 0,3 грама обща наситена мазнина. Също така съдържа здравословни мазнини: 0,09 грама мононенаситени мазнини и 0,4 грама полиненаситени мазнини.

Американската сърдечна асоциация препоръчва да ядете не повече от 5-6 процента от общите си калории от наситени мазнини на ден, ако целта ви е да понижите нивата на “лошия” холестерол, наречен липопротеин с ниска плътност (LDL). При диета с 2000 калории това се равнява на 11-13 грама наситени мазнини. Те също така съветват намаляване или избягване на трансмазнините. FDA определи че трансмазнините от частично хидрогенирани масла (PHO) не са общопризнати като безопасни (GRAS) и в момента полагат усилия производителите на храни да премахнат напълно PHOs от храната.

Препоръчва се да се консумират повече ненаситени мазнини, включително мононенаситени и полиненаситени. Тези мазнини могат да помогнат за повишаване на нивата на липопротеините с висока плътност (HDL), „добрия“ холестерол. HDL може да помогне за изхвърляне на лошия LDL.

Налични добавки за калмари

За да се изтръгне наистина доброто от калмарите, маслото от калмари се предлага и като хранителна добавка. Твърди се, че е по-устойчиво от другите рибени масла, тъй като е направено от страничен продукт на калмари за храна и не се отглежда директно.

През последните години маслото от калмари спечели много положително медийно внимание заради своите омега-3 мастни киселини. Много хора приемат омега-3 добавки или се обръщат към яденето на повече храни с омега-3 мастни киселини – като сьомга – поради сърдечно-съдовите ползи, които включват способността им да повишават нивата на HDL.

Готвене с калмари

Ето няколко рецепти, които са свързани изцяло с калмари, но не изискват да ги пържите!

Печени калмари с лимон и магданоз

Тази рецепта използва лимонов сок и пресни подправки. Печенето на вашите калмари само с малко зехтин ги поддържа вкусни, като същевременно с ниско съдържание на наситени мазнини.

Печени калмари без глутен

Това мечта ли е? Любителите на храната с непоносимост към глутен ще харесат тази рецепта за любимите калмари на щастливия час. Печенето, а не пърженето, го поддържа здраво за сърцето, а галетата е без глутен. Вземете рецептата!

Изкуствено пържени калмари

Искате усещането и външния вид на пържени калмари без всички нездравословни мазнини? Тази алтернатива на традиционните пържени калмари включва галета Панко в кората. След това калмарите се пекат, което е по-здравословен метод за готвене от пърженето.

Печени на фурна калмари

Изпечете калмарите и ги подправете с червен пипер или близкоизточни подправки като za’atar! Калмарите ще се разширят и ще се надуят, докато се готвят, което води до калмари, които са едновременно сочни и дъвчащи. Вземете рецептата!

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss