Калкулатор на риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт както при мъжете, така и при жените. Над 700 000 американци получават инфаркт всяка година. Може би вече предприемате стъпки за намаляване на риска, но как да разберете дали правите достатъчно?

В резултат на няколко дългосрочни проучвания учените са определили ключови рискови фактори, които могат да увеличат шансовете ви да претърпите сърдечно заболяване или инфаркт през целия си живот. Като проследявате рисковите си фактори, можете да определите колко агресивни трябва да бъдете при приемането на промени в начина на живот и лечение.

Твоята възраст

Рискът от сърдечни заболявания се увеличава с напредване на възрастта, независимо от другите рискови фактори. Рискът се увеличава при мъжете след 45 -годишна възраст и при жените след 55 -годишна възраст или след менопаузата. Смята се, че хормонът естроген защитава сърцето. Ето защо спадът в нивата на естроген в тялото на жената след менопаузата увеличава риска от сърдечни заболявания.

С течение на времето постепенното натрупване на мастни плаки в артериите може да се превърне в проблем. С напредването на възрастта това натрупване може да доведе до стесняване на артериите, където се очаква да тече кръвта. Понякога кръвен съсирек може да образува и да блокира притока на кръв в коронарната артерия. Това може да причини сърдечен удар.

Вашият пол

Мъжете са изложени на по -висок риск от сърдечни заболявания, отколкото жените. Смята се, че 70 до 89 % от внезапните сърдечни събития се случват при мъже. Досега учените не са сигурни защо е така, но проучванията показват, че половите хормони може да са причина.

Едно проучване относно мъжкия пол и някои хормони установи, че два полови хормона са свързани с повишени нива на липопротеин с ниска плътност (LDL), който се счита за лош холестерол, и ниски нива на липопротеин с висока плътност (HDL), който се счита за добър холестерол . Друго проучване показва, че Y хромозомата, която е уникална за мъжете, също може да допринесе за повишен риск от коронарна артериална болест. Независимо от причината, мъжете са изложени на по -висок риск от сърдечни заболявания като цяло и са склонни да го развият в по -ранна възраст от жените. Сърдечните заболявания обаче са и водещата причина за смърт при жените.

Вашите общи нива на холестерол

Вашият общ холестерол е потенциален рисков фактор за сърдечни заболявания. Американската сърдечна асоциация определя общ холестерол като сума от вашите нива на HDL и LDL холестерол и 20 процента от нивото на триглицеридите. Холестеролът е ключова част от плаката, която може да се натрупа в артериите ви. Плаката се състои от мазнини, холестерол, калций и други вещества. Теорията е, че колкото повече холестерол и мазнини имате в кръвта си, толкова по -големи са шансовете те да се превърнат в натрупване на плаки в артериите ви.

Вашето ниво на HDL холестерол

Учените са открили, че холестеролът не е един и същ. HDL холестеролът всъщност предпазва от сърдечни заболявания. Учените не са съвсем сигурни защо, но смятат, че това помага за намаляване на възпалението, което допринася за здравето на сърцето. Той също така помага за транспортирането на холестерола до черния дроб, където може да се преработи извън тялото. Общият консенсус е, че колкото по -високо е нивото на HDL, толкова по -малък е рискът от сърдечни заболявания.

Вашата история на пушене

Пушенето на тютюневи изделия увеличава общия риск от сърдечни заболявания. Никотинът и други химикали в цигарите увреждат сърцето и кръвоносните съдове, увеличавайки риска от стесняване на артериите поради атеросклероза.

Този риск се увеличава, дори ако пушите само от време на време. За щастие, независимо колко и колко дълго сте пушили, отказването ще бъде от полза за сърцето ви. Той намалява риска от развитие или смърт от сърдечни заболявания и намалява риска от атеросклероза с течение на времето. Прекратяването може също да помогне за обръщане на увреждането на сърцето и кръвоносните съдове.

Вашето кръвно налягане

Първото число от показанията на кръвното ви налягане също може да ви даде представа за риска от сърдечни заболявания. Това число се отнася до вашето „систолично“ кръвно налягане. Това е налягането в артериите ви, когато сърцето ви бие и кара кръвта да пулсира върху стената на артериите ви. Второто число се отнася до вашето „диастолично“ кръвно налягане. Това е налягането в артериите ви между ударите на сърцето, когато дънните камери на сърцето се отпускат.

Систоличното измерване обикновено се увеличава с възрастта. Смята се за по -показателен за риска от сърдечни заболявания. Това се дължи на увеличаване на сковаността в артериите и дългосрочното натрупване на плака.

Ето някои насоки за кръвното налягане:

  • Нормално кръвно налягане: систолично по -малко от 120 mmHg и диастолично по -малко от 80 mmHg
  • Повишени: систолични 120 до 129 mmHg и диастолични по -малко от 80 mmHg
  • Етап 1 хипертония (високо кръвно налягане): систоличен 130 до 139 mmHg или диастоличен 80 до 89 mmHg
  • Етап 2 хипертония: систолична 140 mmHg или по -висока или диастолична 90 mmHg или по -висока

Приемането на лекарства за понижаване на кръвното ви налягане намалява риска от сърдечен удар.

Независимо дали имате захарен диабет или не

Много калкулатори за риск от сърдечни заболявания са добавили диабет към списъка. Ако имате диабет, почти сте два пъти толкова вероятно, колкото някой, който няма диабет, да умре от сърдечно заболяване.

С течение на времето високите нива на кръвната захар (захар) могат да доведат до увеличаване на отлагането на мастни материали срещу артерия или друга луминална стена на кръвоносен съд с последващо стесняване и втвърдяване на артерията, което е част от процес, известен като атеросклероза.

Посетете уебсайта на Американската сърдечна асоциация, за да използвате калкулатора за сърдечен риск. След като отговорите на няколко въпроса за кръвното си налягане, общия и HDL холестерола, възрастта и няколко други неща, сайтът ще ви даде вашия процент на риск. Не забравяйте да се подлагате на редовни прегледи при Вашия лекар, за да управлявате всичките си рискови фактори и да сведете риска от сърдечни заболявания до минимум.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss