Как Ozempic влияе на кожата на лицето ви?

Бързата загуба на тегло при използване на Ozempic може да доведе до излишна кожа на лицето (и тялото), създавайки вид на отпуснатост и бръчки.

Лекарството Ozempic направи новини за това как може да изкриви лицето. Вече има разговорна фраза — широко използвана в социалните медии — за промяната, която може да настъпи: „Оземпикско лице“.

Тази фраза се отнася до факта, че лицето ви може започнете да изглеждате изпъкнали или изтощени, след като започнете да приемате лекарството.

Ozempic може да доведе до огромно количество загуба на тегло и мазнини. И когато отслабнете или отслабнете, това не напуска само тялото ви, но и лицето ви, обяснява специалистът по хипертония Раул Маналак, д-р, с платформата за телездраве Ro.

Когато има по-малко телесни мазнини под кожата на лицето ви, лицето може да изглежда по-набръчкано, казва той. Това е особено вероятно, когато отслабнете бързо.

„Обикновено, когато пациентите губят тегло, това се случва постепенно, което позволява на кожата да се свива и свива бавно заедно със загубата на тегло“, казва Филип Кадаж, MD, медицински експерт от JustAnswer.

Бързата загуба на тегло – която обикновено се случва с Ozempic – не дава на кожата много време да се свие и свие, обяснява той.

Това може да доведе до излишна кожа на лицето ви, както и на тялото ви, което създава появата на отпуснатост и бръчки. „Това може да придаде на лицето вид на остаряло“, казва Кадаж.

Какво можете да направите, за да предотвратите нежелани промени по лицето си?

Има неща, които можете да направите, за да намалите шансовете си да видите значителни промени в лицето си поради загуба на тегло, според Manalac.

Първият е да избягвате да се опитвате да отслабнете възможно най-бързо. Не само е неустойчиво в дългосрочен план, но може да увеличи риска от нежелани промени на лицето ви.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва загуба на не повече от 1 до 2 паунда на седмица.

„Клиничните изпитвания показват, че средният човек, приемащ Ozempic, е загубил приблизително 5% от телесното си тегло до 20 седмици“, казва Manalac. „За човек с тегло 220 паунда това е около половин паунд на седмица.“

Медицински специалист може да ви помогне да разберете доза Ozempic, която ви позволява да отслабнете със здравословна скорост.

„Другото нещо, което можете да направите, е да се съсредоточите върху храненето си“, казва той. „Поддържането на хидратация и приемането на много здравословни протеини може да ви помогне да поддържате кожата си възможно най-здрава.“

Какво можете да направите, за да възстановите обема на лицето си?

„За възстановяване на обема на лицето има различни налични опции, включително филъри, плазмени инжекции, микроигли, трансфер на мазнини и повдигане на лицето/шията“, казва Крис Адаир, практикуваща семейна медицинска сестра и основател на Adair Family Clinic и MedSpa в Пеория, Аризона.

Пълнители

Филърите се инжектират на различна дълбочина в кожата, за да изпълнят бръчките и да изгладят линиите на лицето ви. Това може да помогне за намаляване на появата на увисване.

„Като цяло филърите са по-малко инвазивен вариант за по-гладък, обемен външен вид“, казва Адеър.

Недостатъкът обаче е, че те не винаги дават желаните резултати в дългосрочен план, казва тя. Това е така, защото те в крайна сметка се абсорбират в тялото.

Плазмени инжекции

Богатата на тромбоцити плазма (PRP) се отнася до концентрация на протеини на растежен фактор, получени от цяла кръв, които могат да насърчат заздравяването при инжектиране.

PRP инжекциите могат да помогнат за намаляване на появата на бръчки и подобряване на цялостната текстура на кожата.

Микронидлинг

Microneedling е процедура, която включва, познахте, малки игли.

С помощта на устройство за микроигли медицински специалист прави малки убождания по кожата ви. Това стимулира производството на колаген, протеин, отговорен за еластичността и стегнатостта на кожата.

Трансфер на мазнини

Трансферът на мазнини е точно това, което звучи. Това включва вземане на мазнини от други части на тялото – обикновено бедрата или корема – и инжектирането им в лицето, най-често в бузите и под очите.

Трансферът на мазнини има най-голяма вероятност за успех, когато се извършва бавно за продължителен период от време. В противен случай съществува риск от изкривяване.

Повдигане на лице или шия

„Повдигането на лицето/шията е хирургична процедура, която включва повдигане и стягане на кожата и подлежащите тъкани на лицето и шията“, обяснява Адеър.

Въпреки че може да е по-инвазивна от други процедури, тя може да осигури по-дълготрайни резултати – особено за възрастни хора, които може да не се възползват от филърите за лице.

Други често задавани въпроси

Може ли Ozempic да повлияе на лицето и общото ви тегло, когато се използва за диабет?

Лекарството е едно и също, независимо дали е предписано за лечение на затлъстяване или диабет. В резултат на това потенциалните странични ефекти – включително лицето и цялостното отпускане – са същите.

„Най-доброто решение е наистина да сте наясно, че този резултат е възможен и да сте сигурни, че ще отслабнете много бавно, което може да се постигне, като започнете с по-ниски дози Ozempic и ги увеличавате много постепенно“, казва Кадаж.

„Всеки иска да види бързи резултати, но по-бавната загуба на тегло може да смекчи шансовете за развитие на отпусната кожа и „лице на Ozempic“.“

Ще се върне ли лицето ви към предишната си форма и размер, ако спрете приема на Ozempic?

„Ако човек спре да приема лекарството и е в състояние да поддържа теглото си, в крайна сметка кожата трябва да се отдръпне малко“, казва Кадаж.

Когато кожата се прибере, лицето все още ще изглежда по-тънко, отколкото преди Ozempic, но с времето ще има по-малко увиснала кожа. В резултат на това лицето ще изглежда по-малко осветено.

„Но кожата няма да оттегляне във всички случаи“, казва той.

По-младите хора имат по-еластична кожа и имат по-голяма вероятност кожата да се прибере, казва той. Следователно по-младите хора са по-склонни лицето им да възвърне предишната си форма и пълнота.

Ако тивъзвърнете теглото, което сте загубили, лицето ви вероятно ще се върне в предишното си състояние, казва Кададж.

Могат ли други лекарства за отслабване да повлияят на кожата на лицето ви?

да Всеки път, когато човек отслабне бързо – независимо дали от лекарство за отслабване или не – това може да засегне кожата на лицето му, казва Кадаж.

Например, „пациентите, подложени на бариатрична хирургия, често също забелязват отпуснатост на лицето и тялото си поради бързата загуба на тегло“, казва той.

Колко дълго можете безопасно да използвате Ozempic?

„Реалистично, пациентите могат безопасно да използват Ozempic за неопределено време“, казва Кадай. Въпреки това внимателното наблюдение от лицензиран медицински специалист е от съществено значение.

Вашият клиницист може да гарантира, че използвате най-добрата доза за вашите нужди и не губите тегло твърде бързо.

Възможно ли е да се приема твърде много Ozempic?

Да, възможно е да вземете твърде много Ozempic. Приемът на Ozempic в твърде висока доза може да доведе до загуба на тегло с нездравословна скорост, което води до усложнения като опасно ниска кръвна захар (хипогликемия).

Хипогликемията често се характеризира с треперене, замаяност, замаяност и объркване. Говорете незабавно със здравен специалист, ако получите някой от тези симптоми.

Кога трябва да посетите лекар или друг медицински специалист?

Трябва да посетите лекар преди, по време и може би дори след приема на Ozempic.

Ozempic е лекарство с рецепта. Така че, ако смятате, че може да сте добър кандидат за лекарството, ще трябва да говорите със здравен специалист.

Ако ви е предписан Ozempic, ще трябва да работите с клиницист, за да се уверите, че дозировката е правилна, казва Adair.

Тя препоръчва да работите с дерматолог от началото на вашето пътуване с Ozempic особено ако сте загрижени за възможността от нежелани промени на лицето.

Те могат да извършват лечения, докато отслабвате, за да намалят риска от развитие на „лице на Ozempic“, обяснява Адеър.

Въпреки това, ако четете това и искате съвет как да коригирате увисването на кожата, знайте, че не е твърде късно. Много дерматологични и козметични процедури могат да ви помогнат да върнете обема на лицето си.

Долния ред

Ако приемате или обмисляте да приемате Ozempic, разумно е да направите проучване за възможните нежелани реакции.

„Въпреки че този потенциален страничен ефект може да не ви вълнува, вероятно подобрявате здравето си по различни начини чрез загуба на тегло“, казва Маналак.

Освен това той казва, че има няколко начина за предотвратяване на нежелани промени на лицето, както и за „отмяна“ след факта.

Не позволявайте шумът за така нареченото „лице на Ozempic“ да бъде нещото, което ви пречи да подобрите цялостното си здраве. Вместо това говорете със здравен специалист, за да научите дали лекарството е подходящо за вас.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss