Как съдебният лекар установява сърдечен удар?

atbaei/Гети изображения

Какъв е краткият отговор?

Когато съдебният лекар трябва да разследва какво е причинило смъртта на дадено лице, той обикновено проверява медицинската история на това лице и резултатите от аутопсията.

И така, как решават, че сърдечен удар, известен също като миокарден инфаркт, е вероятната причина за смъртта?

„Сърдечен удар възниква, когато кръвен съсирек се образува в една от коронарните артерии – това са кръвоносните съдове, които „хранят“ сърцето“, казва Джефри Барнс, MD, MSC, кардиолог и специалист по съдова медицина в Университета на Мичиган Здраве Система.

Този кръвен съсирек ще блокира притока на кръв към определена част от сърдечния мускул.

След това следовател може да успее да открие този кръвен съсирек по време на аутопсия, което им казва, че сърдечен удар е вероятната причина за смъртта, обяснява Барнс, който също е говорител на Световния ден на тромбозата.

Какво точно търсят съдебните лекари?

Найда Ръдърфорд, която е съдебният лекар за окръг Ричард, Колумбия, Южна Каролина, казва, че ограниченото кръвоснабдяване на сърдечните тъкани води до тяхното умиране в крайна сметка, наречено некроза. Съдебният лекар ще може да види тази некротична или исхемична тъкан.

В смъртния акт може да видите повече от посочено „инфаркт на миокарда“.

Това е така, защото сърдечният удар често се посочва като непосредствена причина за смъртта, но основно заболяване може да е допринесло или да е причинило сърдечния удар.

Всички допринасящи фактори също ще бъдат посочени в смъртния акт.

Аутопсията ли е единственият начин да се установи причината за смъртта?

Не винаги.

Тестове като електрокардиограми, кръвни изследвания и компютърна томография може да са били извършени, когато човекът е бил жив, за да покажат, че е имал инфаркт, отбелязва Барнс.

И, обяснява Ръдърфорд, човек с обширна сърдечна история може да има смъртен акт, издаден основно въз основа на тази история.

Тя казва, че аутопсия обикновено се извършва, когато човек умре по следните начини:

 • внезапно
 • неочаквано
 • извън лечебно заведение
 • в рамките на 24 часа след преглед в медицинско заведение
 • по време на процедура, при която изпаднаха в сърдечен арест, докато бяха на масата

Съдебният лекар има ли нужда от конкретна информация, за да направи аутопсия?

За съдебните лекари е полезно да имат някои подробности за лицето, на което ще бъде направена аутопсия. Но това не е жизненоважно, тъй като в някои случаи информацията може да не е налична.

Съдебният лекар може да поиска следната информация от лекари и членове на семейството:

 • възраст
 • пол, определен при раждането
 • избор на начин на живот, включително професия и нива на активност на дадено лице
 • къде, кога и при какви обстоятелства са загинали
 • показания на всеки, който е бил свидетел на смъртта
 • медицинска история, включително лекарства, заболявания, операции и резултати от сканирания и тестове
 • фамилна здравна история, особено ако има някаква сърдечна история

Какво включва аутопсията?

Патолог извършва аутопсия. Това е „лекар със специализирано обучение в тъканите на тялото“, казва Барнс.

По време на самата процедура патологът прави разрез върху торса и премахва основните органи. Ще отворят и черепа, за да извадят мозъка.

Всеки орган, включително мозъкът, се изследва и претегля, докато е непокътнат. Те обикновено се дисектират и разглеждат по-подробно, за да се търсят доказателства за определена причина за смъртта.

„Обикновено“, казва Ръдърфорд, „пробите от мозъка, черния дроб и бъбреците се съхраняват за по-нататъшна оценка под микроскоп за всякакви хистологични или патологични промени.

„Могат да се вземат и други проби от органи –те са известни като касети и се държат за допълнителни тестове, ако е необходимо“, добавя Ръдърфорд.

И накрая, аутопсията може да включва кръвни изследвания.

Какво отличава сърдечния удар като причина за смъртта от други сърдечни събития?

„Пациентите, които умират от инфаркт, обикновено имат характерен кръвен съсирек, открит в коронарните артерии“, казва Барнс.

Други признаци, които могат да показват инфаркт, включват разширено сърце, разширяване на камерите на сърцето и разрушаване на съдовете, доставящи кръв към сърцето, отбелязва Ръдърфорд.

Ако съдебният лекар не ги открие по време на аутопсия, това предполага, че човекът е починал по други причини.

Какви други причини могат да бъдат взети предвид?

„Някои пациенти може да умрат от кръвен съсирек в белия дроб“, казва Барнс. Това е известно като белодробна емболия.

„Белодробната емболия е трета водеща причина смърт от сърдечно-съдови заболявания в Съединените щати“, добавя Барнс.

Патолозите и съдебните лекари също ще мислят за неща като пневмония, панкреатит, перитонит и нежелани реакции към предписани лекарства или лекарства като потенциални причини за смърт.

Колко време отнема да се установи причината за смъртта?

Времето може да варира за всеки отделен случай.

„Аутопсията може да отнеме час или повече в зависимост от случая, като обстоятелства около смъртта, състояние на тялото по време на аутопсията, свидетели и криминални разследвания“, казва Ръдърфорд.

Тя обяснява, че този срок може да бъде по-дълъг, ако правоприлагащите органи или следователите на местопрестъплението трябва да бъдат част от процеса.

Според опита на Барнс, “аутопсията често ще отнеме седмица или повече, за да бъде завършена.”

Въпреки че първоначалната аутопсия може да продължи само няколко часа и може да бъде установена предварителна причина за смъртта, подготовката и изследването на някои тъканни проби може да отнеме повече време.

„Само след като тази стъпка бъде завършена, аутопсията може да бъде финализирана и причината за смъртта да бъде потвърдена“, казва Барнс.

Тялото често може да бъде освободено на семейството в рамките на няколко дни след аутопсията, така че техният любим човек да може да бъде погребан или кремиран.

Долния ред

Аутопсия не винаги е необходима, ако се смята, че човек е починал от инфаркт. В някои случаи коронерите могат да използват резултатите от тестове и други сканирания, за да определят причината за смъртта.

Ако се извърши аутопсия, специалист ще потърси ясни доказателства за инфаркт, като кръвен съсирек в коронарните артерии.

Това не само може да помогне на съдебния лекар да определи как е починал любим човек, но също така може да бъде начин да информира членовете на семейството за всякакви състояния, които биха могли да наследят и желаят да бъдат прегледани.

Ако имате приятел или роднина, чиято причина за смъртта се установява, знайте, че тялото му ще бъде освободено възможно най-скоро, за да можете да организирате погребението.


Лорън Шарки е базирана в Обединеното кралство журналистка и авторка, специализирана в проблемите на жените. Когато не се опитва да открие начин да прогони мигрената, може да бъде намерена да разкрива отговорите на вашите дебнещи въпроси за здравето. Тя също така е написала книга, представяща профили на млади жени активистки по целия свят и в момента изгражда общност от такива съпротивители. Хвани я Twitter.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss