Как спазмолитиците облекчават симптомите на IBS

Спазмолитиците помагат за облекчаване на чревни спазми и спазми, свързани със синдрома на раздразнените черва. Те обаче могат да имат потенциални странични ефекти. Може да се наложи да опитате повече от един, за да намерите облекчение на симптомите на IBS.

минисериал/Getty Images

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е храносмилателно разстройство, което може да причини редица болезнени и неприятни симптоми. Лечението обикновено включва спазмолитични лекарства, които контролират чревните спазми и помагат за облекчаване на симптоми като диария, запек и коремна болка.

Научете повече за IBS.

Колко ефективни са спазмолитиците за лечение на IBS?

Спазмолитиците са вид лекарства за мускулна релаксация. Те могат да се използват за облекчаване на симптомите на IBS, а не всеки ден като превантивни лекарства.

А Проучване от 2022 г на често предписвания спазмолитик мебеверин, установи, че е малко вероятно лекарството да причини много нежелани реакции и че е ефективно при лечението на широк спектър от симптоми на IBS, включително:

 • диария
 • запек
 • болка в корема
 • подуване на корема

Доклад от 2021 г. в The American Journal of Gastroenterology предполага, че антиспазматичната терапия може да бъде крайъгълен камък на лечението на IBS.

Какви са видовете спазмолитици за лечение на IBS?

Има няколко вида спазмолитици за IBS. Всеки от тях работи малко по-различно, за да подобри здравето и функцията на стомашно-чревния (GI) тракт.

Антихолинергици

Антихолинергиците помагат при симптоми на IBS, като блокират сигналите към клетките, които карат мускулите на стомашно-чревния тракт да се свиват. Те действат, като блокират действието на невротрансмитер, наречен ацетилхолин, който действа върху автономната нервна система на тялото.

Други антихолинергични лекарства се използват за лечение на състояния като свръхактивен пикочен мехур и дори някои респираторни нарушения.

Примери за антихолинергични лекарства, които могат да помогнат на симптомите на IBS, включват:

 • дицикломин (бентил)
 • хиосциамин (Левсин, НуЛев, Левбид)

Инхибитори на калциевите канали

Въпреки че се използват по-често за лечение на високо кръвно налягане, инхибиторите на калциевите канали (известни също като блокери на калциевите канали) могат също да помогнат за лечение на IBS, като пречат на действието на калция в стомашно-чревния тракт. Калцият е електролит, който помага да се задейства мускулната контракция.

Примери за лекарства, инхибитори на калциевия канал, които могат да помогнат за симптомите на IBS, включват:

 • отилоний (Spasmomen, Bromotil Ariston)
 • пинаверий (Dicetel и Eldicet)
 • алверин (Spasmonal, Audmonal, Gielism)

Въпреки че понастоящем не е одобрен за употреба в Съединените щати, друг тип инхибитор на калциевите канали действа само върху гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт, засягайки движението на натрий и калций в стомашно-чревния тракт за облекчаване на коремна болка.

Някои изследователи смятат, че те могат да бъдат по-ефективни от някои антихолинергици и са склонни да имат по-малко странични ефекти. Пример за този тип лекарства е Mebeverine.

Ментово масло

Маслото от мента е билкова добавка, която има спазмолитични свойства. Като цяло е безопасно, но трябва да обсъдите рисковете и ползите от ментовото масло с Вашия лекар, преди да го опитате. Ментол в масло от мента блокира действието на калцияпредотвратявайки свиването на мускулите на стомашно-чревния тракт.

Пробиотици

Пробиотиците са добри бактерии, които ви помагат да поддържате здравословен баланс между „добри“ и „лоши“ бактерии в тялото, за да насърчите здравословната функция на стомашно-чревния тракт, пикочните пътища и други части на тялото. А 2018 проучване предполага, че пробиотиците могат да бъдат особено полезни при лечение на симптоми на IBS като коремна болка, подуване на корема и метеоризъм.

Какви са страничните ефекти на спазмолитиците за лечение на IBS?

Като всяко мощно лекарство, спазмолитиците идват с няколко възможни странични ефекти, някои от които са незначителни, но неудобни. Сред по-честите нежелани реакции са:

 • подуване на корема
 • запек
 • световъртеж
 • сухи очи
 • суха уста
 • умора

Ако някой от тези симптоми продължи, стане тежък или ако развиете задух, незабавно посетете лекар.

Какви са предимствата и недостатъците на използването на спазмолитици за лечение на IBS?

Ползи от спазмолитици за лечение на IBS

 • Като цяло се понасят добре и могат да се приемат от повечето хора.
 • Има различни видове спазмолитици, които можете да опитате, ако някой не е ефективен или причинява странични ефекти.
 • Те могат да се приемат преди хранене, за да се определи времето, за да бъдат най-ефективни, когато започнат симптомите след хранене.

Рискове от използването на спазмолитици за лечение на IBS

 • Те не работят за всички.
 • Те могат да причинят много видове странични ефекти, някои от които могат да бъдат по-лоши от симптомите на IBS.
 • Те могат да отнемат до един час, за да облекчат симптомите.

Кой не трябва да приема спазмолитици за лечение на IBS?

Ако ви предписват спазмолитици за IBS, уверете се, че вашият предписващ лекар разполага с пълната ви медицинска история и знае всички лекарства и добавки, които приемате в момента. Има някои състояния, които могат да попречат на употребата на спазмолитици, включително:

 • доброкачествена хиперплазия на простатата (увеличена простата)

 • чревна обструкция (запушване на стомашно-чревния тракт)

 • миастения гравис (нервно-мускулно заболяване)

 • паралитичен илеус (парализа на чревните мускули)
 • стеноза на пилора (удебеляване на клапата между стомаха и тънките черва)

Ако сте бременна или кърмите, консултирайте се с Вашия лекар, преди да вземете спазмолитици.

Има ли други лечения за IBS?

Лечението от първа линия за IBS обикновено е промяна в диетата ви. Сред промените, които вашият лекар може да препоръча, включват:

 • диета с ниско съдържание на FODMAP (FODMAP са вид въглехидрати, включително боб, които могат да генерират чревни газове)
 • повече фибри във вашата диета
 • без глутен

Други промени в начина на живот, които могат да помогнат при лечението на IBS, включват редовни аеробни упражнения и управление на стреса. Можете също така да се възползвате от психотерапия, включително когнитивно-поведенческа терапия (CBT), която ви помага да преформулирате мисленето си за IBS, за да облекчите интензивността на симптомите.

Тъй като IBS може да включва различни симптоми, лечението трябва да бъде съобразено със специфичното състояние на дадено лице. Например, на хора с IBS, които изпитват запек, може да бъде предписано слабително. Обратно, на хора, които често имат свързана с IBS диария, могат да бъдат предписани лекарства против диария като лоперамид.

Други лекарства за IBS за различни лекарства включват:

 • антидепресанти към помогнете за намаляване интензивност на болката в корема

 • ретенагоги, които блокират абсорбцията на натрий в стомашно-чревния тракт от храни/напитки, за да увеличат задържането на вода в червата
 • секретагоги/просекреторни средства, като линаклотид (Linzess) и лубипростон (Amitiza), които подобряват секрецията на течности и движението в стомашно-чревния тракт

Често задавани въпроси

Могат ли децата да приемат спазмолитици?

Децата и юношите могат да приемат някои спазмолитици, като хиосциамин и лоперамид. Лечението на IBS обаче обикновено се фокусира първо върху диетата и корекциите на начина на живот.

Има ли спазмолитици без рецепта?

Повечето спазмолитици се предлагат само по лекарско предписание. Маслото от мента обаче се предлага без рецепта.

Мога ли да пия алкохол, докато приемам спазмолитици?

Тъй като спазмолитиците и алкохолът потискат нервната система, трябва да ограничите или избягвате алкохола, докато приемате лекарствата, за да не влошите ефектите на нито едно от тях.

Понастоящем няма лечение за IBS, но има начини да помогнете за справяне със симптомите. В допълнение към диетата, упражненията и управлението на стреса, лекарства като спазмолитици понякога могат да облекчат симптоми като коремна болка и подуване на корема.

Спазмолитиците не винаги работят, но има много други потенциални лечения, които могат да помогнат. Бъдете търпеливи и работете с вашия здравен екип, за да разработите най-добрия план за управление на вашите симптоми и поддържане на възможно най-доброто качество на живот с IBS.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss