Как се открива алкохол в тест за урина?

Тестовете на урината могат да открият алкохолни метаболити във вашата система дълго след като сте изпили последното си питие.

Когато тялото ви преработва алкохола, то произвежда алкохолни метаболити. Тези метаболити се задържат в тялото дори след като се почувствате трезви.

Въпреки че тялото ви може да елиминира алкохола относително бързо, алкохолните метаболити остават във вашата система по-дълго. Тестовете за урина могат да проверят за алкохол и алкохолни метаболити в урината ви.

Повечето тестове за урина откриват алкохол до 12 часа след последното ви питие. Усъвършенстваните тестове за урина обаче могат да открият алкохол 24 часа след пиене.

Видове тестове за урина и как работят

Има няколко вида тестове за урина и някои са по-точни от други.

Тъй като метаболитите на алкохола остават в тялото дълго след елиминирането на алкохола, тестовете, които откриват метаболити, ще имат по-дълъг период на откриване.

Тестовете за алкохол в урината са:

 • Тест за урина за етанол: Този тест измерва етанола (алкохола) в урината. Тъй като етанолът се елиминира бързо през тялото, тези тестове могат да открият само скорошна употреба.
 • Етил глюкуронид (EtG) тест за урина: EtG е алкохолен метаболит. Въпреки че EtG тестовете обикновено имат прозорец за откриване от около 24 до 72 часа, метаболитът може да бъде открит до 80 часа след употреба на алкохол, особено при тежко пиене.
 • Етил сулфат (EtS) тест за урина: EtS е друг метаболит. EtS тестовете за урина обикновено гарантират точност само през първите 24 часа. Но подобно на EtG, EtS може да бъде открит в урината около 80 часа след тежка употреба на алкохол.

Прозорци на откриване в тестове за урина

Прозорецът на откриване за тестове на урина ще варира в зависимост от вида на теста:

 • Тестове за етанол в урината: 12 часа
 • Тестове за урина за етил глюкуронид (EtG): 24–72 часа
 • Етил сулфат (EtS) тест за урина: 24–72 часа

Ако наскоро сте консумирали голямо количество алкохол, прозорецът на откриване може да е по-дълъг, отколкото ако сте изпили едно питие.

Съвети за осигуряване на точни резултати

Въпреки че тестовете за урина са сравнително евтин и неинвазивен начин за тестване за алкохол, те може да са неточни в някои случаи. Възможно е да получите фалшиво положителен резултат при тест за алкохол в урината.

За да осигурите точни резултати, важно е да:

 • Уверете се, че ръцете ви са чисти, преди да уринирате или да боравите с проба от урина.
 • Ако използвате контейнер, уверете се, че е чист.
 • Уверете се, че тестът е запечатан и не е изтекъл.
 • Почистете външните гениталии с влажна кърпа. Ако се изследвате под наблюдение, те обикновено ще ви осигурят хавлиена кърпа.

Преди да направите тест за алкохол в урината, най-добре е да избягвате:

 • вода за уста или спрей за дъх, който съдържа алкохол

 • „безалкохолни“ бири и вина, които могат да съдържат следи от алкохол

 • комбуча и ферментирали храни, които могат да съдържат следи от алкохол

 • дезинфектанти и козметика на алкохолна основа

 • почистващи продукти, които съдържат алкохол

Дори ако се използва външно и не се поглъща, възможно е продуктите, съдържащи алкохол, да предизвикат положителен тест за консумация на алкохол. Най-добре е да избягвате всичко, което съдържа алкохол, дори в малки количества.

Разбиране на резултатите от теста на урината

В наши дни тестовете за урина EtG са един от най-разпространените начини за проверка на консумацията на алкохол. Те не само тестват дали сте употребявали или не сте употребявали алкохол — те могат също да посочат колко напоследък сте пили.

За тест за урина EtG или EtS:

 • А висок положителен резултат (>1000 ng/mL) може да означава пиене в същия ден или тежко пиене през предходния ден
 • А нисък положителен резултат (500 до 1000 ng/mL) може да означава пиене предишния или предишния ден, леко пиене през последните 24 часа или скорошно излагане на продукти на основата на алкохол
 • А много нисък положителен резултат (100 до 500 ng/mL) може да означава обилно пиене преди няколко дни, скорошно пиене или скорошно излагане на продукти на основата на алкохол

Ако имате проблеми с тълкуването на вашите резултати, помислете за консултация с медицински специалист.

Ако не сте съгласни с резултатите от теста си, можете да поискате повторен тест от субекта, който е поискал теста (например съда, вашия работодател или вашия лекар).

Ограничения за изследване на урината

Тестовете за урина са рентабилен начин за тестване за скорошно пиене.

Но те имат своите ограничения, по-специално:

 • Прозорецът на откриване е относително кратък.
 • Възможно е да разредите урината или да замените пробата с урината на друг човек.
 • Лицето, което се тества, обикновено трябва да бъде наблюдавано, което може да бъде неудобно.

Както при много тестове, тестовете за урина не са точни в 100% от времето. Възможен е фалшив отрицателен резултат. Някой може да даде отрицателен тест за пиене на алкохол, когато е пил алкохол наскоро.

EtG тестовете за урина могат да открият скорошно пиене със 70% точност – въпреки че едно проучване от 2017 г. показа, че те са около 85% точни за умерено до тежко пиене.

Алтернативи за изследване на урина

Тестовете на урината не са единственият начин да се провери дали някой е употребявал алкохол. Други методи – тестове за дъх, коса и кръв – могат да открият скорошна консумация на алкохол.

Дихателните тестове за алкохол обикновено откриват консумация през последните 4 до 6 часа. Алкотестер може да измери съдържанието на алкохол в кръвта ви (BAC). Като такъв, той не тества само дали сте пили алкохол, но и колко сте пили.

Тестът за космени фоликули може да открие употребата на алкохол в миналото 90 дни.

Кръвните тестове също могат да се използват за измерване на вашия BAC. Традиционните тестове могат точно да открият консумацията на алкохол през последните 12 часа и могат да установят колко сте консумирали.

Има много видове кръвни изследвания. Те могат също да тестват за EtG и EtS. Тестът за трансферин с дефицит на въглехидрати (CDT) може да открие тежка употреба на алкохол.

Кръвен тест за фосфатидилетанол (PEth) – по-нов, но много чувствителен начин за тестване за употреба на алкохол – измерва PEth, който се образува, когато тялото ви преработва етанол.

Тестът за PEth може да е в състояние да открие консумация на алкохол през предходните 1 до 3 седмици. В един 2017 проучване с 16 участници PEth е открит в кръвта на участниците в продължение на 3 до 12 дни след като са изпили едно питие. Друг проучване отбелязва, че PEth може да бъде открит в кръвта ви до 60 дни след тежка, продължителна употреба на алкохол.

Долния ред

Тестовете за урина могат да открият алкохол или алкохолни метаболити в урината ви. Обикновено те са точни за 12 до 24 часа, въпреки че можете да дадете положителен тест до 80 часа след консумация на алкохол.

Има случаи, когато тестовете за алкохол в урината може да са неточни. В някои случаи алтернативни тестове – като дишане, коса или кръвен тест – може да са по-подходящи и ценни.


Сиан Фъргюсън е писател на свободна практика за здравето и канабиса, базиран в Кейптаун, Южна Африка. Тя е страстна за това да даде възможност на читателите да се грижат за психическото и физическото си здраве чрез научно обоснована, емпатично поднесена информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss