Как се използва невромодулацията за лечение на тинитус?

Обещаващо ново лечение за някои видове тинитус се нарича невромодулация. Това включва повторно обучение на мозъка ви да игнорира звука от шум в ушите чрез доставяне на звуци, електричество или други стимули.

Шум в ушите е медицинско състояние, за което се смята, че засяга повече от 10 до 15% от хора. Това включва чуване на звънене, бръмчене, щракане или подобен тип звук, който няма външен източник.

Една обещаваща област на изследване е невромодулацията. Всъщност първото неинвазивно устройство за лечение на шум в ушите беше разрешено от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) през март 2023 г.

Прочетете, за да научите повече за ефективността на това лечение за шум в ушите и как работи невромодулацията.

Работи ли невромодулацията при тинитус?

Невромодулацията е ново потенциално лечение на тинитус, което включва промяна на неврологичните пътища в мозъка. Невромодулацията може да включва:

 • слушане на звуци
 • магнитна мозъчна стимулация
 • електрическа мозъчна или нервна стимулация
 • комбинация от стимули

Изследователите продължават да изследват ефективността на невромодулацията при лечение на шум в ушите. Досега резултатите, които са видели, показват, че може да работи.

Скорошни изследвания върху животни и хора предполагат, че невромодулацията с комбинация от звукова и електрическа стимулация на нервите в главата ви може да подобри симптомите на шум в ушите, тъй като стимулира невропластичността. Невропластичността е, когато мозъкът ви създава нови връзки между невроните.

Най-изчерпателните проучвания, изследващи невромодулацията за лечение на шум в ушите, са клиничните проучвания, наречени проучвания TENT-A1, Tent-A2 и Tent-A3.

В резултатите от фаза 2 на изпитването TENT-A2, публикувани през 2022 г., изследователите съобщават, че 70,3% от хора с хроничен шум в ушите са се възползвали от 12-седмично лечение с бимодална невромодулация. Бимодалната невромодулация е, когато се прилагат 2 форми на стимули, за да помогнат за облекчаване на симптомите на шум в ушите.

Устройството Lenire, използвано в тези проучвания, доставя малък електрически ток към повърхността на езика ви, както и аудио тонове чрез комплект Bluetooth слушалки.

Какъв тип тинитус може да лекува невромодулацията?

Шум в ушите се появява, когато мозъкът ви интерпретира звук, когато няма външен звук. Може да има много различни причини, като например:

 • сензорна загуба на слуха
 • някои лекарства
 • тревожност и депресия
 • излагане на силен шум
 • запушвания в ухото ви
 • нетипичен кръвен поток или мускулни контракции в ухото ви

Лекарите често класифицират тинитуса като субективен или обективен. Субективният тинитус се чува само от човека с тинитус.

Обективният шум в ушите може да бъде чут от лекарите със специални инструменти. Например, лекарят може да чуе нетипичен кръвен поток в кръвоносните съдове, който причинява вашия шум в ушите.

Само хора със субективен тинитус са включени в проучванията TENT-A.

Какви устройства за невромодулация се използват за тинитус?

Инвазивни и неинвазивни невромодулационни техники са изследвани за лечение на шум в ушите.

Инвазивни методи

Инвазивните техники включват хирургично въвеждане на някакъв тип устройство в тялото ви.

Има ограничени изследвания при хора върху инвазивни невромодулационни техники за шум в ушите и към този момент няма одобрени устройства от FDA. Дълбоката мозъчна стимулация и спиналната стимулация са два метода, които са изследвани в a Проучване от 2023 г.

Дълбоката мозъчна стимулация включва хирургично имплантиране на устройство, което доставя електрически импулси към мозъка ви, за да го обучи да игнорира шум в ушите. В момента е в етап на набиране на клинично изпитване за изследване на използването на дълбока мозъчна стимулация за лечение на шум в ушите при хора.

Спиналната стимулация е подобна процедура, но имплантираното устройство стимулира горната част на гръбначния ви мозък според доклад за случай от 2020 г.

Неинвазивни методи

Типът невромодулация с най-много изследвания в подкрепа на използването й за лечение на шум в ушите е бимодулна невромодулация, с комбинация от слухов стимул и електрическа стимулация.

Устройството Lenire беше одобрено от FDA за лечение на шум в ушите през 2023 г. в Съединените щати въз основа на резултатите от изпитването Tent-A3.

Проучванията са установили смесени доказателства относно ефективността на друг вид неинвазивна невромодулация, наречена транскраниална магнитна стимулация за лечение на шум в ушите. Транскраниалната магнитна стимулация използва мощни магнити за стимулиране на клетките в мозъка ви.

Изследователите продължават да изследват други техники, като комбиниране на ядрено-магнитен резонанс (MRI) със слухова стимулация.

Колко ефективна е невромодулацията при тинитус?

Устройството Lenire получи одобрение от FDA въз основа на резултатите от клиничното изпитване TENT-A3. В това проучване 112 души са имали хроничен субективен тинитус, лекуван с устройството Lenire.

В предишния Проба TENT-A2изследователите установиха, че 70,3% от хората съобщават, че се чувстват като полза от лечението, а 87,8% съобщават, че биха препоръчали лечението на някой друг с тинитус.

Други ефективни лечения за шум в ушите

Шумът в ушите няма лечение, но някои хора изпитват подобрение от следните лечения.

 • слухови апарати за коригиране на загубата на слуха
 • устройства за маскиране на звука, които да ви помогнат да настроите шума в ушите
 • когнитивна поведенческа терапия
 • терапия за преквалификация на тинитус, комбинация от консултиране и звукова терапия

 • лекарства като лекарства против тревожност или антидепресанти
 • лечение на основни причини като запушване на ухото

Научете за лечението на шум в ушите.

Колко струва невромодулацията за тинитус?

Невромодулацията е одобрена от FDA за лечение на шум в ушите едва от март 2023 г. Така че все още не е ясно колко клиники таксуват за лечението.

Една клиника за загуба на слуха с центрове в Колорадо и Аризона съобщава, че тяхното първоначално изследване на шум в ушите струва $80 до $185. Цената на тяхната терапия за преквалификация на шум в ушите, която включва 10 посещения, струва $2520 към април 2023 г.

Невромодулацията е обещаващ нов вид лечение за хора с хроничен шум в ушите. Типът невромодулация с най-много изследвания в подкрепа на употребата й за лечение на шум в ушите включва прилагане на малко количество електричество към езика ви и слушане на определени тонове през слушалки.

Вашият лекар може да ви помогне да решите дали може да се възползвате от невромодулацията. Първото неинвазивно невромодулиращо устройство за тинитус беше одобрено от FDA през март 2023 г.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss