Как се използва декстрометорфан за лечение на депресия

Когато се комбинира с други антидепресанти, скорошни изследвания установиха, че декстрометорфанът помага за намаляване на симптомите на депресия.

Декстрометорфанът е вид лекарство, наречено антитусивно, известно още като средство за потискане на кашлицата. Декстрометорфанът е активната съставка в много лекарства за кашлица без рецепта, като Robitussin и Nyquil.

Въпреки че декстрометорфанът е основно средство за потискане на кашлицата, някои изследвания показват, че той може да бъде и безопасна и ефективна възможност за лечение на депресия. Всъщност комбинация от декстрометорфан и бупропион беше одобрена през 2022 г. за лечение на голямо депресивно разстройство, след като показа обещаващи резултати в клинични изпитвания.

Ето какво казва изследването за декстрометорфан за депресия, включително как да се свържете с Вашия лекар, за да обсъдите дали тази възможност за лечение е достъпна за Вас.

Декстрометорфанът облекчава ли депресията?

Декстрометорфанът едва наскоро беше одобрен за лечение на депресия.

Първоначалните изследвания показват, че това може да бъде безопасно и ефективно лечение за хора, живеещи с депресия.

Въпреки това, комбинирането на декстрометорфан с други лекарства изглежда дори по-ефективно.

В Проучване от 2020 гизследователите са изследвали комбинацията от декстрометорфан и мемантин за хора, които вече са получавали лечение за биполярно разстройство.

Според техните резултати, когато се добави към настоящите лечения за биполярно разстройство, декстрометорфан/мемантин е успял значително да подобри резултатите от депресивните симптоми при участниците.

Във фаза 3 клинично изпитване през 2022 г. изследователите изследват ефективността на декстрометорфан/бупропион (AXS-05) за лечение на симптомите на голямо депресивно разстройство (MDD). Клиничните изпитвания фаза 3 помагат на изследователите да определят колко ефективни и безопасни са новите лекарства за лечение на определени състояния.

Резултатите от клиничното изпитване установиха, че декстрометорфан/бупропион е по-ефективен от плацебо за намаляване на симптомите на MDD още през първата седмица от лечението.

В допълнение, след 6 седмици лечение, над 39% от участниците са успели да постигнат ремисия на MDD ― срещу само 17,3% в плацебо групата.

Една от причините декстрометорфанът да е ефективен при депресия е, че засяга пътищата, свързани с глутамата, невротрансмитер, който може да играе роля в развитието на депресия.

В комбинация с бупропион (Wellbutrin), често срещан антидепресант, тази специфична лекарствена комбинация е обещаваща за облекчаване на депресията.

Може ли декстрометорфанът да причини депресия?

Някои лекарства за депресия, особено антидепресантите, могат първоначално да причинят странични ефекти като влошаване на депресията или суицидни мисли. Поради това хората, които приемат декстрометорфан/бупропион, могат да забележат, че депресията им се влошава, преди да се подобри.

Въпреки това, няма текущи изследвания, които да предполагат, че декстрометорфанът сам по себе си може да причини депресия при хора без това състояние.

Изследване от 2017г предполага, че декстрометорфан, приеман в дози над 1500 mg на ден, може да доведе до симптоми като заблуди, халюцинации и параноя. Но това изследване не предполага непременно връзка между декстрометорфан и нова или влошаваща се депресия.

Беше ли Ви полезно?

Странични ефекти от употребата на декстрометорфан за депресия

Декстрометорфанът е безопасен за повечето хора, но като всяко лекарство може да причини нежелани реакции.

Някои от най-често съобщаваните нежелани реакции на декстрометорфан включват:

 • главоболие
 • замъглено зрение
 • болка в ставите
 • суха уста
 • световъртеж
 • гадене
 • диария
 • запек
 • умора
 • летаргия
 • сънливост
 • безсъние
 • безпокойство
 • прекомерно изпотяване
 • сексуална дисфункция
 • промени в апетита
 • изтръпване на крайниците

Във фаза 3 изпитване за декстрометорфан/бупропион, замаяност, гадене, главоболие, сънливост и сухота в устата са най-честите съобщавани нежелани реакции.

Разходи и покритие за използване на декстрометорфан за депресия

Повечето планове за здравно осигуряване и допълнителни планове Medicare предлагат покритие за лекарства, когато са предписани за лечение на специфични здравословни състояния, като например депресия.

Ако се лекувате от депресия, има вероятност няколко антидепресанта, включително по-нови опции като декстрометорфан/бупропион, да бъдат покрити от вашия застрахователен план. Всеки застрахователен план обаче има различни правила за покритие, така че помислете дали да не се свържете с вашия доставчик на застраховка, за да научите повече за това какво покрива вашият план.

Без застраховка по-новите опции за лекарства често са скъпи. За Auvelity (едно лекарство на базата на декстрометорфан) тези разходи могат да достигнат до $560 за 30-дневна доставка, според някои оценки.

Декстрометорфанът е една от най-често срещаните съставки в лекарствата за настинка и грип без рецепта. Но през последните години това лекарство също беше одобрено като опция за комбинирано лечение на депресия, включително голямо депресивно разстройство.

Когато се използва за лечение на депресия, декстрометорфанът често се комбинира с антидепресант, като бупропион. Комбинацията от декстрометорфан и бупропион може ефективно да подобри симптомите на депресия.

Ако живеете с депресия или друго състояние на психичното здраве, което причинява симптоми на депресия, декстрометорфанът може да бъде опция за дългосрочно лечение. Обмислете да се свържете с Вашия лекар, за да научите повече за това лекарство и дали е достъпно за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss