Как свързаната с диабета ретинопатия засяга зрението ви?

Можете да започнете да виждате тъмни петна в зрението си, ако имате диабетна ретинопатия и може да доведе до слепота, ако не се лекува достатъчно рано.

hareluya/Shutterstock

Диабетната ретинопатия е сериозно очно усложнение, свързано с тип 1, тип 2 и гестационен диабет.

Ако не се лекува, може да доведе до значителни промени в зрението и дори до слепота. Но когато признаците на диабетна ретинопатия се разпознаят рано и се лекуват, можете да забавите или спрете нейното прогресиране.

Ето какво трябва да знаете и да търсите, за да избегнете най-лошите последици от диабетната ретинопатия.

Как диабетната ретинопатия засяга зрението ви?

Хронично високите нива на глюкоза увреждат кръвоносните съдове в ретината на окото.

Когато това се случи, кръвоносните съдове в ретината започват да се подуват и да изпускат течност в окото, което може да доведе до диабетна ретинопатия. Тези увредени кръвоносни съдове нарушават способността на ретината да предава ясен образ на това, което гледате през зрителния нерв.

Промените в зрението може да варират в зависимост от това колко напреднала е вашата диабетна ретинопатия. Най-честите симптоми обаче включват:

  • замъглено зрение
  • променливо зрение
  • виждане на плаващи петна или тъмни струни
  • тъмни или празни зони във вашето зрително поле
  • загуба на зрение

Ако получите някой от тези симптоми, дори ако изглежда, че изчезват от само себе си, свържете се с вашия очен лекар, за да ги прегледате.

Когато не се лекува, диабетната ретинопатия може да доведе до трайно увреждане на очите и дори до слепота. Но когато признаците на диабетна ретинопатия се идентифицират в ранните й етапи, съществуват лечения за забавяне или спиране на нейното прогресиране. По-напредналата ретинопатия може да изисква лечение като инжекции, лазерна терапия или дори очна хирургия.

Има ли начин да се симулира как диабетната ретинопатия влияе върху зрението ви?

Според Национален очен институтвашият ежедневен живот може да бъде повлиян по много начини поради диабетна ретинопатия.

С прогресирането на диабетната ретинопатия, вашият риск се увеличава за други проблеми с очите като свързана с диабет глаукома или оток на макулата. Те също могат да повлияят на способността ви да виждате и могат да повлияят на очите ви по различен начин.

Можете ли да загубите зрението си от диабетна ретинопатия?

Краткият отговор е: Да, можете да загубите зрението си от диабетна ретинопатия.

Но можете да подобрите шансовете си да избегнете това, като активно управлявате диабета си, включително годишен очен преглед за диабет. Тези годишни очни прегледи са важни за ранното откриване на всякакви признаци на диабетна ретинопатия. По време на този преглед вашите зеници ще бъдат разширени, а вътрешността на окото ви ще бъде прегледана със специално медицинско устройство.

Диабетната ретинопатия е усложнение, което може да доведе до промени в зрението и слепота.

Можете да намалите вероятността от диабетна ретинопатия, като активно управлявате нивата на кръвната си захар, следите за ранните признаци и провеждате годишен очен преглед за диабет.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss