Как псориазисът засяга жените по различен начин от мъжете

Псориазисът е вид възпалително автоимунно заболяване, което причинява кожни симптоми като надигнати плаки, зачервяване и подуване.

Въпреки че псориазисът е известен като кожно заболяване, свързаното с псориазис възпаление се отразява негативно на цялото тяло и може да увеличите риска си на състояния като сърдечно заболяване, възпалително заболяване на червата (IBD) и псориатичен артрит.

Псориазисът засяга до 3% на възрастните в САЩ. Разпространението на псориазис изглежда е сходно при жените и мъжете, въпреки че резултатите от проучването са противоречивикато някои резултати от изследвания показват по-високо разпространение на псориазис при жените, а други показват по-високо разпространение при мъжкото население.

Въпреки че не е ясно дали псориазисът е по-често срещан при един пол, ясно е, че болестта засяга жените по различен начин от мъжете, както физически, така и психически.

Прочетете, за да научите повече за начините, по които псориазисът засяга жените по различен начин от мъжете.

Псориазисът засяга в по-голяма степен качеството на живот при жените

Проучвания са показали, че псориазисът засяга качеството на живот и психичното здраве на жените в по-голяма степен, отколкото на мъжете.

В сравнение с общата популация, всички хора с псориазис са по-склонни да бъдат диагностицирани с депресия. Но жените с псориазис са по-склонни да бъдат депресирани, отколкото мъжете, живеещи с това състояние.

Изследователи вярвам това е така, защото жените, живеещи с псориазис, са по-склонни да се чувстват стигматизирани, имат по-високи очаквания за лечение и имат по-голямо бреме на заболяването, което означава, че псориазисът има по-голям ефект върху живота им.

Жените са по-склонни да получат странични ефекти, свързани с лекарствата

Изследванията показват, че жените са по-склонни да получат странични ефекти, когато приемат определени лекарства, използвани за лечение на псориазис.

Според някои изследвания, жените са по-склонни да получат инфекции след лечение с биологични лекарства за псориазис. Биологичните продукти са лекарства, които са насочени към определени части от имунната система, блокирайки реакциите в тялото, които предизвикват симптоми на псориазис. Примери за биологични продукти, използвани за лечение на псориазис, включват етанерцепт (Enbrel) и адалимумаб (Humira).

Проучвания също предполагат, че жените могат да получат повече неблагоприятни ефекти от мъжете, когато се лекуват със системни лекарства – лекарства, които влияят на цялата имунна система – въпреки че разликата в риска изглежда малка.

Някои лечения за псориазис не са безопасни за употреба по време на бременност и кърмене

Някои лекарства за псориазис, като метотрексат, ретиноиди, апремиласт и тазаротен, не са безопасни за бременни хора, защото могат да навредят на бебето или да увеличат риска от усложнения при бременност.

Също така липсват научни доказателства, доказващи безопасната употреба на много лекарства за псориазис при бременни и кърмещи хора. Това означава, че въпреки че някои лекарства за псориазис могат да бъдат безопасни за употреба по време на бременност и кърмене, в момента няма доказателства, които да доказват, че са безопасни.

Има обаче безопасно лекарство за псориазис опции за бременни и кърмачки. Някои локални терапии, светлинна терапия и системни лекарства като цертолизумаб пегол се считат за безопасни за бременни и кърмещи хора.

Продължават клинични изследвания, изследващи безопасността на други лекарства за псориазис, така че бременните и кърмещите хора с псориазис може да имат повече възможности за лечение в близко бъдеще.

Жените с псориазис са по-склонни да имат кардиометаболитни рискови фактори

Псориазисът е свързан с няколко здравословни проблеми, включително повишени нива на холестерол и триглицериди, затлъстяване и висока кръвна захар.

Жените с псориазис са по-вероятно да имате по-голяма обиколка на талията, затлъстяване и повишени нива на кръвната захар и триглицеридите в сравнение с жените, които нямат това състояние. Освен това е по-вероятно да приемат лекарства за диабет и кръвно налягане.

Интересното е, че същата връзка не е установена при мъжете. А Проучване от 2020 г включващи 3723 участници установиха, че жените с псориазис имат повече метаболитни и сърдечно-съдови рискови фактори в сравнение с жените без псориазис. Въпреки това, мъжете с псориазис всъщност са имали по-нисък риск от метаболитни и сърдечно-съдови рискови фактори в сравнение с мъжете без псориазис.

Въпреки че жените с псориазис изглежда са изложени на по-висок риск от някои здравословни проблеми, можете да намалите риска от редица от тези състояния, включително диабет и сърдечни заболявания, като следвате балансирана диета и здравословен начин на живот.

Женските хормони могат да повлияят на тежестта на псориазиса

Женските полови хормони могат да повлияят на прогресията и тежестта на псориазиса. Например естроген намалява производството на тумор некрозис фактор (TNF) – вещество, което причинява възпаление в тялото – което помага за намаляване на симптомите на псориазис.

По време на бременност нивата на естроген и хормон, наречен кортизол, който намалява възпалението, се повишават. Изследователите смятат, че това е причината около 50% от жените съобщават за подобрение на симптомите на псориазис, когато са бременни.

Въпреки това, не всички жени виждат подобрение на симптомите на псориазис, когато са бременни. Всъщност до 25% от жените могат да получат влошаване на псориазиса по време на бременност. Нещо повече, около 50% от жените с псориазис изпитват пристъпи след раждане.

Нивата на хормоните също варират по време на менструалния цикъл на жената, така че някои жени може да установят, че симптомите им се подобряват през определени периоди от месеца.

Жените с псориазис са по-склонни да имат проблеми с плодовитостта

Жените с псориазис може да имат по-трудно време да забременеят в сравнение с жените без псориазис. А Проучване от 2021 г установява, че от 1000 жени годишният коефициент на плодовитост при жени с псориазис е 18,9, докато годишният коефициент на плодовитост при жени без псориазис е 59,1.

Изследователи предполагам че системната възпалителна среда, която псориазисът създава, и по-високите нива на състояния като метаболитен синдром, диабет и сърдечни заболявания сред жените с псориазис могат да повлияят отрицателно върху плодовитостта.

Псориазисът може да навреди и на мъжката плодовитост. Добрата новина е, че някои лекарства, като биологични, изглежда подобрява плодовитостта както при мъжете, така и при жените. Някои други ефективни начини за подобряване на плодовитостта включват загуба на излишни телесни мазнини, спазване на питателна диета и участие в редовни физически дейности.

Псориазисът е възпалително автоимунно състояние, което влияе отрицателно върху здравето по редица начини.

Въпреки че това състояние засяга и двата пола, проучванията показват, че псориазисът има по-голямо въздействие върху физическото и психическото благосъстояние на жените и че жените с псориазис реагират по различен начин на лечението на псориазис от мъжете. Хормоналните колебания по време и след бременност и по време на менструалния цикъл могат да повлияят на тежестта на псориазиса.

Жените с псориазис също изглежда са изложени на по-голям риск от кардиометаболитни рискови фактори в сравнение с мъжете с псориазис.

Осъзнаването на това как псориазисът може да повлияе на вашето здраве по различен начин в зависимост от вашия пол може да ви помогне да насочите правилната посока, когато търсите лечение. Вашата осведоменост също може да ви помогне да защитите себе си, когато търсите медицинска помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss