Как може туморът на хипофизата да засегне очите ви?

Туморът на хипофизата е образувание, което се развива в хипофизната жлеза. Може да повлияе на зрението ви, но не се намира в окото ви.

Туморите на хипофизата са често срещани, но повечето хора дори не знаят, че ги имат.

Тези тумори се причиняват от необичаен растеж на клетки в хипофизната жлеза и обикновено не са ракови. Повечето хора разбират, че имат тумор на хипофизата едва когато той нарасне толкова много, че започва да причинява проблеми със зрението.

Тази статия ще проучи какво е тумор на хипофизата, какви симптоми можете да очаквате и как се управляват тези тумори.

Какво е тумор на окото на хипофизата?

Туморът на хипофизата не се намира в окото ви, но може да повлияе на зрението ви, ако нарасне достатъчно.

Туморите на хипофизата се намират в хипофизната жлеза. Това е жлеза с размер на грахово зърно, която се намира в мозъка, точно зад носната кухина, между небцето и очите. Понякога се нарича главна жлезахипофизната жлеза е отговорна за производството на всички видове хормони, които ви помагат да растете и функционирате ежедневно.

Повече от 10 000 тумора на хипофизата се диагностицират всяка година само в Съединените щати.

Когато тези тумори са по-малки от 10 милиметра (mm), те са известни като микроаденоми и обикновено не предизвикват никакви симптоми. Тумори, по-големи от 10 mm, се наричат ​​макроаденоми и могат да причинят симптоми.

Симптоми

Някои от най-често срещаните симптоми тумори на хипофизата включват:

 • слабост
 • промени в теглото
 • колебания на кръвното налягане
 • сексуална дисфункция
 • замъглено или двойно виждане
 • затруднения с движенията на очите
 • загуба на зрително поле
 • прогресивна загуба на зрението
 • главоболие
 • лицево изтръпване или болка
 • световъртеж
 • загуба на съзнание

Съществува погрешно схващане, че туморите на хипофизата се развиват в окото, тъй като един от основните симптоми, които могат да се развият при тумор на хипофизата, са промени в зрението или болка в очите.

Това се случва, защото оптичните нервни влакна – нервите, които контролират съобщенията, които преминават от очите ви към мозъка ви – минават директно под хипофизната жлеза.

Тъй като туморите на хипофизата растат, те могат да окажат натиск върху структурите около тях, включително зрителния нерв. Когато се окаже натиск върху оптичния нерв, това може да наруши сигналите, изпращани между окото и мозъка, което води до промени в зрението или болка в очите.

Освен че причиняват симптоми от натиска, който тези тумори оказват върху структурите около тях, туморите на хипофизата могат също да нарушат баланса на хормоните в тялото ви.

Хипофизната жлеза прави или управлява производството на всички видове хормони в тялото ви, включително хормони на растежа и щитовидната жлеза и тези, които регулират водния баланс в тялото ви. Промените в нивата на тези хормони могат да причинят широк спектър от симптоми.

Може ли да причини проблеми с баланса?

Балансът се регулира от сигнали, изпратени до мозъка ви от области по цялото ви тяло.

Вестибуларната система във вашето вътрешно ухо играе голяма роля в поддържането на баланса, но вашият баланс може също да бъде повлиян от всяко състояние, което води до замаяност или загуба на съзнание – включително тумори на хипофизата.

Какви ефекти има хипофизната жлеза върху мъжете и жените?

Хипофизната жлеза играе роля във всички видове хормонални нива, включително репродуктивни хормони. И мъжете, и жените могат да развият тумори на хипофизата, но те са малко по-чести при жените.

Според проучване от 2021 г. 56% от тумори на хипофизата, диагностицирани в Съединените щати между 2004 и 2016 г., са открити при жени. Те също са по-чести при възрастни хора.

Семейна история и генетиката също играе роля в развитието на тези тумори. Установено е, че туморите на хипофизата протичат в семейства и са свързани с редица вродени или генетични медицински заболявания.

Диагноза

Туморите на хипофизата обикновено се диагностицират случайно. Наричани случайни открития, тези тумори обикновено се забелязват по време на образни изследвания и други тестове, които се правят за изследване на друго здравословно състояние или симптом.

Ако вашият медицински специалист подозира тумор на хипофизата, той ще попита за вашата лична и семейна история и ще извърши медицински преглед. Ще се подложите и на кръвен тест, за да определите дали туморът засяга нивата на хормоните ви или други функции на тялото.

Вашият медицински специалист може също така да проведе образни изследвания като MRI сканиране и тестови тъкани, взети от тумора по време на a биопсия.

Това означава ли рак?

По-голямата част от туморите на хипофизата не са ракови.

Те са просто свръхрастеж на нормални клетки, които могат да причинят симптоми поради техния размер и натиска, който оказват върху околните структури. Около една трета от всички тумори на хипофизата не функционират, което означава, че не засягат нивата на хормоните. Размерът и местоположението на тумора причиняват проблеми.

Други тумори на хипофизата могат да бъдат описани като функциониращи аденоми, което означава, че произвеждат или влияят на производството на различни хормони. Тези тумори обикновено не са ракови, но могат да доведат до широк спектър от симптоми въз основа на хормоните, които засягат.

Раковите тумори на хипофизата, известни като карциноми на хипофизата, са редки. Те могат да бъдат объркани с други видове тумори които могат да се образуват в същата област, като например:

 • тератоми
 • герминоми
 • хориокарциноми
 • Цепнатини на Rathke
 • ганглиоцитоми
 • краниофарингиоми

Подобно на функциониращите аденоми, раковите тумори на хипофизата често засягат нивата или производството на хормони. Те могат да се появят с подобни симптоми като функциониращи аденоми. Техният размер може също да имитира симптоми на нефункциониращи аденоми поради натиск върху околните структури, докато туморите растат.

Единственият начин да се разграничат аденомите и карциномите в хипофизната жлеза е да се наблюдава разпространението на туморна активност в други области на мозъка.

Карциноми на хипофизата обикновено се разпространява в области в:

 • мозък
 • гръбначен мозък
 • слой, покриващ мозъка и гръбначния мозък (менинги)
 • кости около хипофизната жлеза

Метастазите – раковите клетки, разпространяващи се в други части на тялото – са рядкост при карциномите на хипофизата.

Има ли храни, които трябва да избягвате?

Няма специфични диети, свързани с развитието или превенцията на тумори на хипофизата.

Въпреки това, а Проучване от 2021 г предполага, че периодичното гладуване, периодичното гладуване и диетите на растителна основа могат да имат положително въздействие върху намаляването на туморната активност.

Възможности за лечение

Туморите на хипофизата не винаги трябва да се лекуват. Ако те влияят на хормоналните ви нива или симптомите ви пречат на ежедневния ви живот, вашият медицински специалист може да предложи лечение.

Възможностите за лечение зависят от цялостното ви здраве и степента на симптомите.

Хирургичното отстраняване на тумора е една от възможностите, а радиацията може да се използва самостоятелно или в комбинация с терапия за свиване на тумора. Вашият медицински специалист може също да предпише лекарства за намаляване или блокиране на прекомерни количества хормони, произвеждани от Вашия тумор на хипофизата.

Хипофизните тумори се развиват в пространството точно зад окото ви, където оптичните нерви от двете очи се кръстосват по пътя към мозъка. Когато тези тумори станат твърде големи, те могат да притиснат оптичните нервни влакна и да причинят промени в зрението или проблеми.

Повечето хора не знаят, че имат тумори на хипофизата. Те обикновено се откриват случайно, по време на изследване за друго здравословно състояние или симптом.

Ако имате тумор на хипофизата, вашият медицински специалист може да реши да го наблюдава за растеж, преди да го лекува или отстрани. Ако симптомите ви засягат ежедневните ви дейности, може да е необходимо лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss