Как медитацията може да ви помогне да се справите с биполярното разстройство

Общ преглед

Екстремните върхове и спадове на биполярното разстройство могат да бъдат трудни за справяне и трудни за хората около вас. Разстройството причинява мания в единия край и депресия в другия. Ежедневието може да бъде трудно за хората с биполярно въздействие и може да бъде трудно да се представят добре в училище или на работа. Освен това личните взаимоотношения могат да се обтегнат.

Лечението на биполярно разстройство има за цел да ви помогне да контролирате настроението си, като го поддържате балансирано и сведете до минимум възходите и паденията. Една техника, която може да ви помогне в това усилие, е медитацията. Медитацията е лесен и естествен метод за отпускане и намаляване на стреса и може да бъде полезен за хора с биполярно разстройство. Прочетете, за да научите как може да ви помогне.

Какво е медитация?

Медитацията е древна техника, която включва дълбоко съзерцание, за да ви помогне да разберете по -добре вашето вътрешно аз. Той може да отпусне ума ви, да ви помогне да се справите със стреса на ежедневието и да ви даде по -просветена представа за живота като цяло.

Има много различни видове медитация, но всички те обикновено се фокусират върху:

  • поза
  • дишане
  • внимание
  • релаксация

Използване на медитация за управление на биполярно разстройство

Медитацията няма да лекува биполярно разстройство, но когато се добави към вашия план за лечение, може да ви помогне да стабилизирате настроението си. Биполярното разстройство може да бъде усложнено от стрес, а наличието на биполярно разстройство е стресиращо само по себе си. Техники за релаксация като медитация могат да намалят стреса, който изпитвате от биполярно разстройство, което може да ви помогне да поддържате настроението си под контрол.

Един конкретен вид медитация, който може да бъде полезен, се нарича медитация за съзнание. Този метод, който получава все по -голямо внимание през последните години, изисква от вас да „обръщате внимание“ на медитацията си и да осъзнавате какво мислите и чувствате по безпричинен начин. Той ви помага да развиете съзнание за тревожни мисли и чувства, което ви позволява да се откъснете от тези мисли, вместо да се опитвате да ги промените или поправите.

Медитацията не е бързо решение за биполярно разстройство, но може да ви помогне с течение на времето. Едно проучване показа, че медикаментите могат да помогнат на хората с биполярно разстройство в краткосрочен план и че медитацията е полезна за насърчаване на по -балансирано настроение за по -дълъг период от време.

Практика на медитация

Медитацията помага за укрепване на връзката между тялото и ума ви. Това е безплатно и лесно за практикуване. Може да се прави в официални часове или да се практикува у дома, което го прави достъпен за всеки, който иска да го изпробва. Има много различни нива, от начинаещи до опитни.

Една проста техника изисква да седнете тихо и да се концентрирате върху дишането си. Съсредоточете се върху естествения ритъм на дишането си, докато бавно вдишвате и след това бавно издишвате.

Други техники включват:

  • съсредоточавайки се върху приятен момент, след което се опитвате да го пресъздадете в съзнанието си, възможно най -реалистично
  • повтаряне на успокояваща мантра, като „ом“
  • бавно фокусиране върху различни части на тялото за различни усещания, като топлина, стягане или болезненост
  • разходка и фокусиране върху усещането за ходене

Другата възможност е медитация с водач. Обикновено това се прави в групова обстановка с някой, който дава указания и насоки. Класовете са широко достъпни от обучени инструктори. Освен това за вашия смартфон има много приложения за съзнание. Тези приложения улесняват практикуването на медитация у дома.

Долния ред

Медитацията не може да замени традиционната терапия за биполярно разстройство, затова се консултирайте с Вашия лекар за други лечения, от които може да се нуждаете, като лекарства или психотерапия. Въпреки че не е лек за биполярно разстройство, медитацията може да ви помогне да се отпуснете и да намалите стреса. Също така може да ви помогне да се освободите от стресови или тревожни мисли и да контролирате по -добре настроението си.

Медитацията е лесна и всеки може да я практикува, у дома или в клас. Това може да бъде полезно допълнение към вашия план за лечение на биполярно разстройство.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss