Как лекарството Entresto подобрява фракцията на изтласкване в сърцето ви?

Приблизително 6,2 милиона хора в Съединените щати са имали сърдечна недостатъчност. Това потенциално животозастрашаващо състояние означава, че сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв и кислород към органите в цялото тяло.

Entresto е едно от лекарствата, които лекарите могат да предписват за сърдечна недостатъчност.

Тази статия описва как работи Entrestro, потенциалните странични ефекти и колко ефективен може да бъде.

При какви сърдечни проблеми приемате Entresto?

Entresto е част от група лекарства, известни като инхибитори на ангиотензин рецептор-неприлизин (ARNI). Това лекарство е комбинация от два вида лекарства, които обикновено се предписват за лечение на сърдечна недостатъчност:

 • блокери на ангиотензин рецептори (ARB)
 • инхибитори на неприлизин

Валсартан е ARB, който блокира рецепторите на ангиотензин II в цялото тяло, за да намали кръвното налягане. Може също така да помогне за предотвратяване на увреждане на бъбреците, което често се случва при сърдечна недостатъчност.

Другото лекарство е сакубитрил, инхибитор на неприлизин, който причинява разширяване на кръвоносните съдове.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) разреши Entrestro през февруари 2021 г. да лекува лица със сърдечна недостатъчност със запазена фракция на изтласкване.

По-рано беше одобрен за сърдечна недостатъчност с намалена фракция на изтласкване, понякога наричана систолна сърдечна недостатъчност. Това се случва, когато лявата камера на сърцето се увеличи и не успява правилно да изтласка кръвта в кръвоносната система.

Какво представлява фракцията на изтласкване в сърцето?

Фракцията на изтласкване е терминът за измерване на това колко кръв напуска сърдечния вентрикул всеки път, когато се изпомпва. Колкото повече кръв се изпомпва, толкова по-здраво е сърцето.

Според Американската сърдечна асоциация (AHA), a 50% до 70% фракцията на изтласкване е нормална. Фракция на изтласкване под 40% може да показва сърдечна недостатъчност или кардиомиопатия.

Entresto подобрява ли фракцията на изтласкване на сърцето ви?

Лекарствата са един от начините, по който лекарите се опитват да увеличат фракцията на изтласкване на сърцето. Те могат да помогнат за разширяване на кръвоносните съдове и намаляване на кръвното налягане. Някои дори могат да помогнат за справяне с вредните ефекти на хормоните на стреса върху сърцето.

Проучванията показват, че Entresto е ефективен за подобряване на фракцията на изтласкване. Често се дава с други лекарства за сърдечна недостатъчност вместо АСЕ инхибитор или ARB.

Има ли значение възрастта, когато приемате Entresto за подобряване на сърдечната функция?

Entresto е одобрен за лечение на симптоматична сърдечна недостатъчност при възрастни и деца на възраст най-малко 1 година.

Дозировката може да се променя в зависимост от теглото.

Страничните ефекти изглежда се проявяват в подобна степен при деца и възрастни, но проучванията за безопасността на Entresto при деца продължават. Не са отбелязани значителни разлики при даването на Entresto на възрастни хора.

Фактори, които трябва да имате предвид, ако можете да приемате Entresto за сърцето

Вашият лекар може да не препоръча Entresto поради следните причини:

 • Бременна си.
 • Приемате АСЕ инхибитор.
 • Имате анамнеза за тежко подуване под кожата, наречено ангиоедем.
 • Вие сте свръхчувствителни към сакубитрил, валсартан или комбинацията от двете.
 • Вие живеете с диабет и също така приемате инхибитор на ренин, наречен Tekturna.

Има ли странични ефекти от приема на Entresto за вашето сърце?

Entresto може да има нежелани реакции. Някои от по-честите нежелани реакции включват:

 • кашлица
 • световъртеж

По-сериозните нежелани реакции включват:

 • бъбречна недостатъчност и други проблеми с бъбреците

 • хиперкалиемия
 • тежка алергична реакция
 • хипотония
 • фетална токсичност

FDA предложи кутия с предупреждение да не използвате Entresto, ако сте бременна. Лекарството може да увреди бъбреците на бебето.

Ако се появят сериозни нежелани реакции, докато използвате Entresto, свържете се с Вашия лекар и незабавно потърсете медицинска помощ.

Колко време Entresto удължава живота ви?

Проучвания са показали, че Entresto може да намали нуждата от хоспитализация при пациенти със сърдечна недостатъчност. Също така е свързано с намаляване на смъртните случаи, свързани със сърдечно-съдови заболявания.

Важно е да се отбележи, че много фактори могат да повлияят на очакваната продължителност на живота на човек със сърдечна недостатъчност. Например други състояния като бъбречно заболяване и степента на сърдечна недостатъчност преди лечението могат да повлияят на продължителността на живота.

Какви други лекарства помагат за подобряване на фракцията на изтласкване в сърцето?

Фракцията на изтласкване в сърцето може да се подобри с:

 • Бета-блокери: Тези лекарства могат да забавят сърдечната честота и да намалят кръвното налягане. Те също могат да помогнат за намаляване на ефектите на хормоните на стреса като адреналина върху сърцето. Карведилол, метопролол и бисопролол са примери за бета-блокери, които могат да се използват за лечение на сърдечна недостатъчност.
 • АСЕ инхибитори: Тези лекарства могат да помогнат на кръвоносните съдове да се отпуснат и отворят. Те ограничават образуването на ангиотензин II.
 • АРБ: Като алтернатива на АСЕ инхибиторите, ARB блокират определени рецептори на ангиотензин II. Това също води до отпускане и отваряне на кръвоносните съдове. Валсартан и лозартан са примери за АРБ, които могат да се предписват при сърдечна недостатъчност.
 • Инхибитори на неприлизин: Тези лекарства повишават наличието на натриуретични пептиди. Те могат да помогнат за разширяване на кръвоносните съдове и изхвърляне на натрий. Те също могат да намалят кръвното налягане. Сакубитрил е пример за инхибитор на Neprilysin, използван за лечение на сърдечна недостатъчност.

Въпреки че не е задължително да подобрят фракцията на изтласкване на сърцето ви, диуретиците с рецепта помагат при някои симптоми на сърдечна недостатъчност.

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Колко време отнема Entresto да подейства?

Entresto отнема между 30 минути и 2 часа, за да достигне пикова абсорбция. С дозировка два пъти на ден стабилни нива могат да бъдат постигнати за 3 дни.

Доколко Entresto може да увеличи вашата фракция на изтласкване?

The Изпитване PROVE-HF показват средно увеличение на фракцията на изтласкване на лявата камера от 28,2% до 37,8% на 12-ия месец. За 6 месеца се наблюдава значително увеличение от 5,2%.

Как можете да подобрите фракцията на изтласкване по естествен начин?

Промените в начина на живот могат да помогнат за подобряване на фракцията на изтласкване. Това включва намаляване на стреса и приема на сол. Също така увеличаването на движението чрез ежедневни разходки може да помогне. Също така е важно да не участвате в дейности, които могат да увредят сърцето, като прекомерна консумация на алкохол или пушене.

Entresto е лекарство, което може да помогне на хора със сърдечна недостатъчност. Може да се предпише за подобряване на фракцията на изтласкване на сърцето.

Въпреки че FDA одобри това лекарство, възможни са странични ефекти. В редки случаи могат да възникнат сериозни усложнения като бъбречна недостатъчност и фетална токсичност. Преди да започнете каквото и да е лекарство, обсъдете потенциалните странични ефекти с Вашия лекар. Тежката реакция към каквото и да е лекарство е спешна медицинска помощ. Обадете се на 911 или потърсете помощ в местна болница.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss