Как кофеинът влияе на звъненето в ушите ви?

Шум в ушите е медицинският термин за звънене в ушите. Кофеинът може да повлияе на шума в ушите, но в работата с вашия лекар може да не се наложи да се отказвате от ежедневното си кафе.

Изчислено е, че 10% до 25% от възрастните имат тинитус, който често се описва като звънене в едното или двете уши. Въпреки че има различни възможности за лечение, елиминирането на кофеина понякога се предлага като начин за намаляване на симптомите.

Тази статия обсъжда дали коригирането на консумацията на кофеин може да помогне при шум в ушите, какво казват изследванията за кофеина и кое е най-доброто лечение за шум в ушите за вас.

Кофеинът причинява ли шум в ушите?

Има а редица причини за тинитус, включително загуба на слуха, лекарства и наранявания на главата или шията. Често няма ясна причина за шум в ушите.

В миналото изследвания са изследвали ефектите на кофеина върху шума в ушите. Изследователите смятат, че кофеинът може да причини шум в ушите на някои хора, тъй като консумацията може да подобри освобождаването на глутамат и да увеличи нервната активност.

Кофеинът влияе на тялото и прекомерните количества могат да имат отрицателно въздействие върху телесните функции. Въпреки това, а Преглед от 2021 г. на 142 проучвания не са открили ясна връзка между тинитус и прием на кофеин или кафе.

Хората, които обичат кафе и шоколад, може да са щастливи да знаят, че не само че няма връзка между приема на кофеин и шума в ушите, но има някои доказателства че консумацията на кофеин може да намали риска от развитие на шум в ушите.

Можете ли да спрете шума в ушите си, ако спрете кофеина?

Вашият опит с премахването на кофеина вероятно ще се различава от този на някой друг.

В зависимост от причината за вашия шум в ушите, премахването на кофеина може да помогне за предотвратяване на влошаване на симптомите. Въпреки това, скорошни проучвания също установиха, че кофеинът може действително да подобри дискомфорта при шум в ушите при някои хора.

Това каза, в a 2015 проучванепочти 6% от хората с шум в ушите съобщават, че кофеинът е влошил техния шум в ушите.

Изследванията показват, че спирането на кофеина може да доведе до дистрес от главоболие, умора и разстройства на настроението. Така че е важно да вземете предвид много фактори, когато определяте какво ще подобри симптомите ви или ще ви направи по-комфортни.

Как кафето без кофеин влияе на шума в ушите?

Изследване от 2014г показва, че няма връзка между кафе без кофеин и шум в ушите.

Изследването предполага, че кофеинът, а не друг компонент на кафето, е това, което е свързано с намаляването на шума в ушите.

Защо звъненето в ушите ми става по-силно?

Когато нивата на тревожност и стрес се повишат, може да откриете, че шумът в ушите ви става по-силен или по-интензивен.

Други неща, които могат да влошат шума в ушите, включват:

 • излагане на силни шумове
 • алергии и инфекции
 • високо или ниско кръвно налягане
 • затруднения със съня
 • мигрена
 • консумация на алкохол

Важно е обаче да имате предвид, че опитът на всеки с тинитус е различен.

Например, докато някои хора смятат, че тихите места са полезни за намаляване на симптомите, други установяват, че могат да влошат шума в ушите.

А 2015 проучване показват, че 48% от хората в клинично изпитване са имали по-лош шум в ушите на тихи места, в сравнение със само 7,4%, при които симптомите им се подобряват.

Има ли храни, които предизвикват шум в ушите?

Консумирането на по-големи количества мазнини и нишесте може да доведе до а по-висок риск на шум в ушите.

По-високият прием на калций и желязо също се свързва с повишен риск от шум в ушите.

От друга страна, изследванията показват също, че консумацията на по-високи количества витамин B12 и диета с високо съдържание на протеини може намали нечий риск.

Как лекувате шум в ушите, без да коригирате диетата си или кофеина?

Възможностите за лечение на тинитус могат да включват базирани на звук терапии, като например:

 • слухови апарати (ако има загуба на слуха)

 • шумомаскиращи устройства
 • модифицирани или персонализирани звукови машини

Други възможности за лечение на шум в ушите включват:

 • когнитивна поведенческа терапия
 • лекарства против тревожност или антидепресанти
 • намаляване на стреса, базирано на вниманието

Ако други състояния причиняват вашия шум в ушите, като нарушение на TMJ, лекарят ще работи, за да създаде план за лечение, за да се справи с основната причина и да подобри симптомите ви.

Въпреки че липсват научни доказателства за тяхната подкрепа, някои хора избират да използват алтернативни терапии като акупунктура, хипноза или хранителни добавки, за да помогнат за лечение на шум в ушите.

Преди да започнете алтернативни терапии, не забравяйте да се консултирате с лекар или вашия здравен екип, за да сте сигурни, че те няма да са в конфликт с други терапии.

Шум в ушите е медицинско състояние, при което хората усещат звънене в ушите си. Може да се дължи на излагане на силни шумове, наранявания или лекарства, но няма убедителни доказателства, които да доказват, че кофеинът е потенциална причина.

Ако изпитвате шум в ушите, говорете с Вашия лекар. Те могат да помогнат да се определи дали има основна причина, която трябва да бъде решена. Дори ако точната причина не може да бъде установена, лекарите могат да работят с вас, за да се опитат да намалят шума, който чувате. И може дори да не се налага да се отказвате от ежедневното си кафе.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss