Как конгенерите в алкохола влияят върху вас (и вашия махмурлук)

мъж в леглото

Ако разградите алкохола на по-малки съединения, ще имате предимно етилов алкохол. Но още има съединения, които изследователите наричат ​​конгенери. Изследователите смятат, че тези съединения може да имат нещо общо с това защо получавате махмурлук.

Продължете да четете, за да разберете какви са конгенерите и защо лекарите смятат, че могат да влошат махмурлука.

Какво представляват конгенерите?

Производителят на спиртни напитки произвежда конгенери по време на процеса на ферментация или дестилация.

По време на този процес производител на спиртни напитки ще преобразува захарите в алкохол, използвайки различни щамове дрожди. Дрождите превръщат аминокиселините, естествено присъстващи в захарите, в етилов алкохол, известен също като етанол.

Но етанолът не е единственият страничен продукт от процеса на ферментация. Конгенери също са там.

Количеството конгенери, които производителят произвежда, може да зависи от оригиналните източници на захар или въглехидрати, използвани за производството на алкохол. Примерите включват зърнени храни за бира или грозде за вино.

Понастоящем изследователите смятат, че конгенерите могат да придадат на напитките определен вкус и аромат. Някои производители дори тестват за количеството конгенери, за да се уверят, че техният продукт има постоянен вкусов профил.

Примерите за конгенери, които процесът на дестилация прави, включват:

 • киселини
 • алкохоли, като изобутиленов алкохол, който мирише сладко
 • алдехиди, като ацеталдехид, който често има плодов мирис, присъстващ в бърбън и ром
 • естери
 • кетони

Количеството конгенери, присъстващи в алкохола, може да варира. Като общо правило, колкото по-дестилирана е спиртната напитка, толкова по-ниски са конгенерите.

Ето защо някои хора може да открият, че алкохолните напитки от най-висока цена, които са силно дестилирани, не им причиняват махмурлук толкова, колкото алтернатива на по-ниска цена.

Роля при махмурлук

Изследванията показват, че съдържанието на конгенери може да играе роля в появата на махмурлук, но вероятно не е единственият фактор.

Според статия в списанието Alcohol and Alcoholism, пиенето на алкохолни напитки, които имат повече конгенери, обикновено причинява по-лош махмурлук от напитки с по-малко конгенери.

Лекарите все още нямат всички отговори, когато става въпрос за махмурлук, включително защо се появяват при някои хора, а не при други. Те също нямат всички отговори за конгенерите и консумацията на алкохол.

Една от настоящите теории за алкохола и конгенерите, свързани с махмурлука, е, че тялото трябва да разгражда конгенерите, според статия от 2013 г.

Понякога разграждането на конгенери се конкурира с разграждането на етанола в тялото. В резултат на това алкохолът и неговите странични продукти могат да се задържат по-дълго в тялото, което допринася за симптомите на махмурлук.

В допълнение, конгенерите могат да стимулират тялото да отделя хормони на стреса, като норепинефрин и епинефрин. Те могат да причинят възпалителни реакции в тялото, които водят до умора и други симптоми на махмурлук.

Алкохолна таблица с конгенери

Учените са открили много различни конгенери в алкохола. Те не са свързали един специфичен с причиняването на махмурлук, просто засиленото им присъствие може да го влоши.

Според статия в списанието Alcohol and Alcoholism, следните напитки са подредени от най-много към най-малко конгенери:

Високи конгенери ракия
червено вино
ром
Средни конгенери уиски
бяло вино
джин
Ниски конгенери водка
Бира
етанол (като водка), разреден в портокалов сок

Учените също са тествали алкохола за количеството на отделните конгенери. Например статията от 2013 г. съобщава, че ракията има цели 4766 милиграма на литър метанол, докато бирата има 27 милиграма на литър. Ромът има цели 3633 милиграма на литър от конгенера 1-пропанол, докато водката има от никакви до 102 милиграма на литър.

Това подкрепя концепцията, че водката е напитка с ниско съдържание на конгенери. Според проучване от 2010 г., водката е напитка, която съдържа някои от най-малко сходни на всяка напитка. Смесването му с портокалов сок също помага за неутрализиране на някои от наличните конгенери.

Друг проучване от 2010 г помоли участниците да консумират бърбън, водка или плацебо в подобни количества. След това на участниците бяха зададени въпроси за техния махмурлук, ако са казали, че имат махмурлук.

Изследователите открили, че участниците са имали по-сериозен махмурлук след консумация на бърбън, който има по-високо количество конгенери в сравнение с водката. Те стигнаха до заключението, че повишеното присъствие на конгенери допринася за тежестта на махмурлука.

Съвети за избягване на махмурлук

Докато изследователите свързват повишеното присъствие на конгенери с тежестта на махмурлука, хората все още получават махмурлук, когато пият твърде много от всякакъв вид алкохолна напитка.

Ако се притеснявате за намаляване на симптомите на махмурлук, можете да опитате напитки с ниско съдържание на конгенери, за да видите дали се чувствате по-добре на следващия ден.

Според статия от 2013 г. хората, които сами си правят алкохол у дома, като домашно приготвени бири, имат по-малко контрол върху процеса на ферментация като производител.

В резултат на това алкохолните напитки, приготвени у дома, обикновено имат повече конгенери, понякога до 10 пъти повече от обичайното количество. Може да искате да ги пропуснете, ако се опитвате да избегнете махмурлука.

Понастоящем изследователите смятат, че махмурлукът е резултат от много допринасящи фактори, включително:

 • колко човек е пил
 • продължителност на съня
 • качество на съня

Консумацията на алкохол може също да допринесе за дехидратация, която може да причини неприятни симптоми, включително гадене, слабост и сухота в устата.

В допълнение към избягването на напитки, богати на конгенери, ето още няколко съвета за избягване на махмурлук:

 • Не пийте на празен стомах. Храната може да помогне за забавяне на това колко бързо тялото абсорбира алкохола, така че тялото да има повече време да го разгради.
 • Пийте вода заедно с алкохола, който консумирате. Редуването на алкохолна напитка с чаша вода може да помогне за предотвратяване на дехидратация, което ви кара да се чувствате по-зле.
 • Спете много през нощта след пиене. Повече сън може да ви помогне да се почувствате по-добре.
 • Вземете болкоуспокояващо без рецепта като ибупрофен за намаляване на болки в тялото и главоболие след пиене.

Разбира се, винаги има съвет да се пие умерено. По-малкото пиене обикновено може да гарантира, че ще имате по-малко (до никакъв) махмурлук.

Долния ред

Изследователите свързват конгенерите с по-лош махмурлук. Текущите теории са, че конгенерите влияят върху способността на тялото да разгражда етанола възможно най-бързо и да задейства стресови реакции в тялото.

Следващият път, когато пиете през нощта, можете да опитате да пиете алкохол с ниско съдържание на конгенер и да видите дали се чувствате по-добре от обикновено на следващата сутрин.

Ако установите, че искате да спрете да пиете, но не можете, обадете се на Националната телефонна линия за помощ на Администрацията за злоупотреба с вещества и психично здраве на 800-662-HELP (4357).

Услугата 24/7 може да ви помогне да намерите информация как да напуснете и ресурси във вашия район, които могат да ви помогнат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss