Как кафето влияе на синдрома на раздразнените черва?

Когато живеете със синдром на раздразнените черва (IBS), избягването на храни, които предизвикват симптоми, е част от ежедневието. Кафето има репутация на стимулант на червата, но връзката между кафето и IBS не е толкова ясна, колкото може да изглежда.

IBS описва група от стомашно-чревни (GI) симптоми, които редовно се наблюдават заедно, включително коремна болка и промени в движенията на червата, като диария, запек или и двете. Други често срещани симптоми включват подуване на корема и усещане, че не сте завършили движението на червата.

IBS е функционално стомашно-чревно разстройство, което означава, че не е причинено от увреждане или структурни аномалии във вашия стомашно-чревен тракт. Проблеми с комуникационния път между мозъка и храносмилателната ви система, известна още като ос черва-мозък, може да причини симптоми.

Управлението на IBS често означава промяна в начина на живот, приемане на лекарства и наблюдение на хранителния ви прием. Някои храни могат да предизвикат IBS и лекарите често препоръчват следването на специална диета, наречена диета с ниско съдържание на FODMAP.

Кафето, напитка, известна като стимулант на червата, може да изглежда, че естествено влиза в списъка с храни, които трябва да се избягват при IBS. Въпреки че е вярно, че кафето може да стимулира мускулите на дебелото ви черво, все повече изследвания показват, че кафето може да не е толкова противопоказано, колкото се смяташе преди.

Може ли кафето да предизвика IBS?

Кафето може да бъде отключващ фактор за IBS.

Кафето и някои от неговите съставки, като кофеинът, стимулират стомашно-чревния тракт в a разнообразие от начини. Кафето може да задейства мускулна активност в дебелото черво, създавайки желание за елиминиране на червата. Той също така увеличава секрецията на стомашна киселина, което може да доведе до болки в стомаха.

Според проучване от 2021 г. хората, които консумират по-големи количества кофеин, са по-вероятно да имате промени в микробиома на червата, свързани с IBS.

Всички тези ефекти могат да усложнят симптомите на IBS, особено ако сте свръхчувствителни към определени съставки като кофеин.

Това обаче не означава, че всеки с IBS трябва да избягва кафето. Всъщност можете да пиете кафе на диета с ниско съдържание на FODMAP, специална диета, използвана за лечение на IBS.

Диетата с ниско съдържание на FODMAP, която означава ниско ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли, избягва специфични въглехидрати, за които е известно, че причиняват стомашно-чревни симптоми.

Що се отнася до универсалните препоръки за пиене на кафе с IBS – присъдата все още не е излязла. Ролята на кафето остава тема на дебат с противоречиви резултати в изследванията.

Напречно проучване от 2021 г. например установи, че приемът на кафе и кофеин е свързан с повишен риск от IBS в цялата изследвана популация от повече от 3000 възрастни иранци.

Систематичен преглед и мета-анализ от 2023 г., от друга страна, установи, че от повече от 400 000 участници, пиещите кафе имаше намалена вероятност на IBS в сравнение с хора, които не пият кафе.

Подобни резултати бяха отбелязани в широкомащабно проспективно кохортно проучване от 2023 г., което заключи, че всяка консумация на кафе (0,5 чаши до повече от 4 чаши) е свързана с по-нисък риск от IBS.

Как кафето повлиява IBS при запек?

Стимулиращите дебелото черво ефекти на кафето може да са по-малко въздействащи, ако живеете с IBS-C или IBS, характеризиращ се предимно със запек.

Според кръстосано проучване от 2024 г. високият прием на кофеин се свързва с по-ниски шансове за запек поради способността му да регулира двигателната дисфункция в дебелото черво и смущенията във вашата микробиота на дебелото черво. С други думи, консумацията на кофеин може да подобри запека.

Преди да добавите кафе към рутината си, за да управлявате запека при IBS, важно е да имате предвид други симптоми на IBS. Възможно е да изпитате запек и диария, дори при IBS-C. Добавянето на кафе за справяне със запека може да помогне на един вид оплакване от червата, докато влоши друг.

Говоренето с Вашия лекар, преди да добавите кафе към рутината си за IBS-C, може да Ви помогне да претеглите ползите и рисковете.

Можете ли да пиете кафе, ако имате IBS?

Животът с IBS не изключва автоматично кафето от вашата диета. Кафето е храна с ниско съдържание на FODMAP, което означава, че може да е добре в умерени количества за някои хора с IBS.

Разбирането на вашите хранителни задействания е важно, когато решавате избора на храна. Способността да пиете кафе ще зависи от вашите реакции. Ако забележите симптоми на IBS след пиене на кафе, може би е най-добре да го избягвате.

Можете да изследвате диапазона на вашата чувствителност, като си водите дневник за храните. Това може да ви помогне да определите кои видове кафе ви влияят най-много или дали добавките към кафето, като сметана, допринасят за симптомите.

Какъв тип кафе е най-безопасен за IBS?

Без експертен консенсус относно консумацията на кафе, когато имате IBS, е невъзможно да се каже кой тип кафе е най-безопасен или най-подходящ.

В крайна сметка най-добрият вид кафе е този, който не влошава симптомите ви.

В широкомащабното проспективно кохортно проучване от 2023 г. разтворимо кафе и смляно кафе са особено свързани с по-нисък риск от IBS.

Алтернативи на кафето за хора с IBS

Ако обичате вкуса и ритуала на приготвянето на кафе, намирането на алтернатива може да бъде предизвикателство. Много търговски алтернативи на кафето се стремят да имитират вкуса, но можете също да опитате:

  • Топло златно мляко: смес от мляко, мед, ванилия и подправки като куркума
  • чай ройбос: естествено безкофеинов чай, приготвен от листата на растението Aspalathus linearis
  • Напитки от печени зърна: подобни на кафе горещи напитки, направени от печени зърна като ечемик или цикория
  • Подправен сайдер: горещ ябълков сайдер, приготвен с канела, индийско орехче, карамфил или други подправки
  • Билков чай: напитки, направени от билкова алтернатива на традиционната основа на черен чай

Въпреки това е важно да сте наясно, че тялото ви може да не реагира добре и на тези алтернативи. Например млякото, подправките и ябълките също могат да бъдат храни, които искате да избягвате, когато живеете с IBS. Всеки човек е различен и определянето на хранителните задействания е от съществено значение.

Какво ще кажете за безкофеиновото кафе?

Ако кофеинът е това, което предизвиква симптомите на IBS, безкофеиновото кафе може да бъде подходяща алтернатива.

Кофеинът обаче е само една съставка в кафето, която може да повлияе на стомашно-чревния тракт. Ако сте чувствителни към други съставки, може да се наложи да зачеркнете безкофеиновото кафе от списъка си.

Долен ред

IBS включва група от стомашно-чревни симптоми, свързани с вашите навици на червата. Болка в корема, подуване на корема, усещане за пълнота и промени в движенията на червата, като запек, диария или и двете, са обичайни преживявания.

Връзката между кафето и IBS не е напълно разбрана. Кафето може да влоши симптомите на IBS при някои хора, но не и при други, а последните изследвания показват, че кафето може да има защитни свойства срещу развитие на IBS.

Добавянето или премахването на кафето от вашата диета зависи от вашите симптоми и препоръките на лекаря.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss