Как загубата на тегло може да повлияе на разширените вени

Загубата на тегло може да намали натиска върху вените ви, като спомага за намаляване на риска от разширени вени и предпазва съществуващите от влошаване.

Наднорменото тегло или затлъстяването може да увеличи шансовете ви за развитие на разширени вени. Може също така да причини болка или подуване на съществуващите разширени вени.

Ако отговаряте на критериите за наднормено тегло или затлъстяване, отслабването може да бъде полезно за разширени вени. Ако вече имате умерено тегло, поддържането му може да има подобни ползи.

Ето по-отблизо връзката между загубата на тегло и разширените вени.

Как загубата на тегло може да подобри здравето на вените

Наднорменото тегло може да окаже натиск върху вените ви, да повлияе на кръвния поток и да допринесе за увреждане на малките клапи, които поддържат изпомпването на кръвта ви.

Загубата на тегло помага за облекчаване на този допълнителен натиск, което насърчава подобрен кръвен поток. Това също може да помогне за намаляване на натиска върху съществуващи разширени вени, което може да причини болка и дискомфорт.

Загубата на тегло също може да направи професионално лечение на разширени вени по-ефективен ако имате затлъстяване.

Загубата на тегло също може да намали риска от развитие на по-сериозни заболявания на вените, като венозен тромбоемболизъм, свързан със затлъстяването.

Ще обърне ли разширените вени?

Въпреки че загубата на тегло може да намали неприятните симптоми, свързани с разширени вени, това няма да доведе до изчезване на вените.

За да премахнете напълно разширените вени, ще ви е необходимо професионално лечение. Но ако имате затлъстяване, загубата на тегло може да направи тези лечения по-ефективен.

Защо вените ми изглеждат по-големи след отслабване?

Загубата на тегло понякога води до отпусната кожа, което прави разширените вени по-видими. Това обикновено се случва главно в ръцете и краката, където вените могат да изглеждат по-забележими с по-малко мастна тъкан.

Този ефект може да бъде по-забележим, ако сте загубили значително тегло или вече сте имали относително нисък процент телесни мазнини.

Други съвети за справяне с разширени вени

Теглото е само един от многото фактори, които оказват влияние върху разширените вени.

За да подпомогнете цялостното здраве на вените, помислете за:

  • носещи компресионни чорапи
  • ограничаване на продължителната заседнала дейност
  • избягване на тютюнопушенето
  • хранене на балансирана диета

Всичко това може да помогне за намаляване на риска от разширени вени и да предотврати влошаването на съществуващите.

Ако искате напълно да премахнете разширените вени, говорете с вашия медицински специалист за вашите възможности.

Методите за отстраняване на разширени вени включват:

  • Склеротерапия: Склеротерапията е минимално инвазивна процедура и в момента най-разпространеният начин за премахване на разширени вени. Клиницист ще инжектира специализиран разтвор във вените, който ги кара да се разрушат. Обикновено са необходими поне няколко сесии, преди да изчезнат напълно.
  • Лазерно лечение: Лазерната терапия е друг минимално инвазивен метод за лечение на разширени вени. Топлината от лазерите постепенно ги унищожава. Може да отнеме няколко сесии, за да видите резултатите.
  • Ендовенозна аблация: Това е по-инвазивен метод, който обикновено се използва за лечение на разширени вени на краката. Това включва направата на малък разрез на кожата. След това ще се използва радиочестота или лазерна топлина за директно разграждане на вените.
  • Хирургия: Това може да е опция за по-големи вени или такива, които не реагират на други лечения.

Долния ред

За тези, които са класифицирани като хора с наднормено тегло или затлъстяване, загубата на тегло може да помогне за справяне със симптомите на разширени вени. Освен това може да предотврати влошаване на съществуващите.

Ще трябва да се подложите на професионална процедура като склеротерапия, лазерно лечение или ендовенозна аблация, за да премахнете вените напълно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss