Как действа VI пилинг?

Андрий Бородай/Гети Имиджис

Какво е VI пилинг?

VI Peel е средно дълбок химически пилинг, който прониква в горния слой на кожата, наречен епидермис, достигайки до дермата отдолу. Той използва продукт със запазена марка на Vitality Institute Medical Products.

Подобно на други химически пилинги, VI Peel действа като ексфолира кожата ви и стимулира производството на нови протеини. Процедурата обикновено се използва за лечение на признаци на стареене, подобряване на текстурата на кожата и коригиране на пигментни проблеми.

Продуктът, използван в VI Peels, се състои от смес от съставки, които включват:

 • трихлороцетна киселина (TCA) (10 до 12 процента)

 • фенол (10 до 12 процента)

 • салицилова киселина (10 до 12 процента)

 • витамин С (4 процента)

 • третиноин (0,1 до 0,4 процента)

VI Пилингът е достатъчно нежен, за да може безопасно да се използва върху лицето, гърдите, клепачите, ръцете и гърба. Според Vitality Institute този вид пилинг може да се използва за всички типове и тонове кожа.

Нека да разбием всичко, което трябва да знаете за VI Peel за лице, включително как работи, информация за безопасност и потенциални ползи.

VI Ползи от пилинг

A VI Peel предлага предимства, подобни на тези на други леки до средни химически пилинги. Нека разгледаме някои от най-честите състояния, които се използва за лечение.

Фини линии и бръчки

Химическите пилинги разрушават горните слоеве на кожните клетки. Този разпад може да стимулира естествения лечебен процес на тялото ви и производството на нов колаген и еластин.

Колагенът и еластинът са двата ключови протеина, които придайте на кожата си нейната структура и еластичност. Загубата на тези протеини допринася за образуването на бръчки.

VI Пилинг и други повърхностни до средно дълбоки химически пилинги не са ефективни за премахване на дълбоки бръчки или отпусната кожа.

Лечение на слънчеви петна и обезцветяване

Химическият пилинг може потенциално да ви помогне да изсветлите участъци от кожата, потъмнели от увреждане от слънцето или кожни заболявания като мелазма.

Една от ключовите съставки в VI Peels е фенолът. Фенолът е един от най-ефективен съставки, използвани в химически пилинг за лечение на лунички и обезцветяване.

Лечение на кератоза пиларис

Някои от активните съставки в VI Peel, като напр салицилова киселинаможе да помогне за разграждането на неравностите, причинени от кератоза пиларис (пилешка кожа).

Кератоза пиларис е често срещано състояние, при което мъртвите кожни клетки запушват космените фоликули и произвеждат подутини, които наподобяват кожата на оскубано пиле.

VI Peel лекува ли акне?

A VI пилинг и други леки до средни химически пилинги често се използват за подобряване на акнето. А Преглед на проучванията за 2018 г заключиха, че химическите пилинги обикновено се понасят добре и са потенциално ефективни, но са необходими повече изследвания, за да се види как най-добре да се използва химически пилинг за лечение на акне.

Химически пилинг може да лекува акне по няколко начина, включително:

 • намаляване на производството на петрол
 • убиване на бактерии
 • намаляване на възпалението
 • разрушаване на външния слой на кожата
 • намаляване на броя на запушените пори

Салициловата киселина, една от ключовите съставки в VI Peel, също е един от най-добрите лечение на белези от акне.

VI Peel Странични ефекти и предпазни мерки

VI Пилингът обикновено се понася добре. Въпреки това, някои хора могат да получат странични ефекти, като:

 • пареща болка
 • обезцветяване на кожата
 • подуване
 • образуване на мехури
 • сърбеж
 • алергична реакция
 • инфекция
 • суха кожа
 • възпаление
 • зачервяване
 • белези

Хората с тъмна кожа имат най-висок риск от развитие на обезцветяване на кожата след химически пилинг.

Според Vitality Institute VI Peels са подходящи за всеки тип кожа и цвят на кожата. Въпреки това, ако имате тъмна кожа, все пак е добра идея да получите консултация преди процедурата, за да научите как най-добре да избегнете усложнения.

Бременност, употреба на естроген и прекомерно излагане на слънце след процедурата са рискови фактори за развитие на тъмни петна след химически пилинг.

Безопасен ли е VI Peel по време на бременност?

Ако сте бременна или кърмите, трябва да говорите с лекар, преди да направите VI пилинг. Поради липса на изследвания, химическите пилинги, които съдържат TCA или салицилова киселина, не се препоръчват по време на бременност.

Как действа процедурата VI Peel?

VI пилинг отнема само около 30 минути и обикновено е безболезнен. Той използва смес от съставки, за да разруши горния ви слой на кожата и да разкрие здрава кожа отдолу.

Вашата точна процедура може леко да се различава, но ето какво обикновено можете да очаквате:

 1. Практикуващият ще почисти кожата ви, за да премахне замърсяванията и мазнините.
 2. След това те ще нанесат разтвора VI Peel на два слоя.
 3. Може да почувствате изтръпване или изтръпване след нанасяне на първия слой.
 4. След като се нанесе вторият слой, кожата ви ще „замръзне“ или ще стане бяла.
 5. Около 4 до 6 часа по-късно ще отмиете кората.
 6. Кожата ви ще започне да се бели около 3 дни след процедурата.

VI Пилинг снимки преди и след

Резултатите от VI Peel могат да варират, но ето пример за това, което можете да очаквате след процедурата.

VI Peel последваща грижа

Около 4 до 6 часа след процедурата и поне час преди лягане, трябва да отмиете кората с мек почистващ препарат и вода. Кожата ви вероятно ще започне да се бели 3 дни след лечението.

Можете да се погрижите за кожата си след процедурата, като:

 • избягвайте нанасянето на каквито и да е кремове или лосиони, докато не отмиете кората си
 • прилагане на “Post Peel Protectant”, даден ви след процедурата два до четири пъти на ден
 • нанасяйте често овлажнител, докато приключите с пилинга
 • избягвайте пряка слънчева светлина, когато кожата ви се лющи и се уверете, че носите слънцезащитен крем, когато излизате навън

Колко често трябва да си правите VI пилинг?

Честотата, на която трябва да правите VI пилинг, зависи от вашия бюджет и специфичното състояние на кожата, което се опитвате да лекувате.

Изчакайте поне 4 до 6 седмици между леченията, за да видите непрекъснати резултати.

VI Peel разходи

Цената на VI пилинг може да варира в широки граници в зависимост от фактори като къде живеете, клиниката, която посещавате, и кой извършва процедурата.

Една клиника в Лас Вегас определя средната цена на VI Peel между $150 и $400, докато клиника в Хюстън изброява общата цена на VI Peel между $300 и $450.

Вашата застраховка няма да покрие VI Peel, тъй като се счита за козметична процедура. Някои клиники могат да предлагат отстъпки за закупуване на пакет от лечения.

VI Пилинг срещу подобни лечения

VI Peel може да бъде самостоятелно лечение или комбинирано с други методи за третиране на кожата. Много процедури за грижа за кожата предлагат подобни ползи. Може да искате да експериментирате с различни процедури, докато не намерите тази, която работи за вас.

Някои други често срещани процедури включват:

 • HydraFacial. HydraFacial е патентована техника, която ексфолира и хидратира кожата ви, като я влива със серум.
 • Микродермабразио. Микродермабразиото използва апликатор с грапав връх за ексфолиране и подмладяване на кожата ви.
 • Jet Peel. Jet Peel използва въздушно налягане, за да почисти порите ви и да ги влее със серуми.
 • Радиочестотна (RF) терапия. Радиочестотната терапия използва енергийни вълни за загряване на дълбоките слоеве на кожата ви и насърчаване на производството на колаген.
 • Дермалинфузия. Дермалинфузията е подобна техника на HydraFacial. Той използва пръчка с диамантен връх, за да ексфолира кожата ви и да я влее със серуми.

Ето как се сравняват тези техники:

VI Кора HydraFacial Микродермабразио RF терапия Jet Peel Дермалинфузия
Акне
Признаци на стареене
Белези
Обезцветяване
Подобряване на текстурата
Увиснала кожа
Отслабване на лицето

За вкъщи

VI Peel е умерено дълбок химически пилинг, който може да подобри текстурата на кожата ви и да подобри признаците на стареене. Той използва смес от съставки, които включват салицилова киселина, TCA и фенол.

Можете да получите VI пилинг толкова често, колкото на всеки 4 до 6 седмици и може да се използва за всички типове кожа. За най-добри резултати следвайте инструкциите за последваща грижа, които вашият доставчик ви дава.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss