Как да управлявате самочувствието си с екзема

Екземата е хронично заболяване, което причинява суха, сърбяща кожа. Чесането на засегнатата кожа може да причини повече дразнене, подуване и обезцветяване. Кожата ви може също да се напука, да кърви или да отдели бистра течност.

Най-често срещаният вид екзема е атопичният дерматит. Може да засегне различни части на тялото ви, като лицето, шията, ръцете, лактите, коленете и краката. По-рядко симптомите могат да се развият около гениталиите.

Преглед на изследване от 2021 г. установи, че атопичният дерматит може да повлияе негативно на качеството на живот и самочувствието. Може да се почувствате неуверени от видими симптоми или сърбяща кожа. Може също да се сблъскате със стигма от другите.

Тези предизвикателства могат да ограничат вашето самочувствие и да допринесат за симптоми на тревожност и депресия.

Предприемането на стъпки за управление на вашите симптоми и изграждане на самочувствие е важно за подобряване на самочувствието.

Може също да намерите за полезно да се свържете с професионалист по психично здраве, който може да ви помогне да разработите стратегии за справяне със социалните, емоционални и психологически предизвикателства на живота с това състояние.

Намиране на правилното лечение

Получаването на лечение за атопичен дерматит може да намали сърбежа, дискомфорта и видимите кожни симптоми, което може да помогне за подобряване на вашето самочувствие и благополучие.

Вашият лекар може да предпише едно или повече от следните лечения:

 • промени в навиците ви на живот, включително рутинната ви грижа за кожата
 • локална терапия, като медицински мехлем, крем или лосион
 • перорално или инжекционно лекарство
 • светлинна терапия

Също така е важно да ограничите всички задействания, които могат да влошат симптомите ви. Тригерите варират от един човек на друг. Вашият лекар може да ви помогне да идентифицирате и управлявате потенциални задействания.

Уведомете Вашия лекар, ако имате притеснения относно Вашите симптоми или лечение. Те могат да препоръчат промени в плана ви за лечение или навиците ви в начина на живот.

Важно е да обсъдите вашите предпочитания и приоритети за лечение с вашия лекар.

Например, някои хора, които използват локални терапии, предпочитат кремове или лосиони пред мехлеми.

„За много лекарства за локално приложение и овлажнители мехлемът обикновено е по-ефективен – но кремовете са по-малко забележими визуално върху кожата и има по-малко петна по дрехите, така че пациентите може да са по-комфортни и уверени, използвайки локална терапия, която е крем,” Джонатан Силвърбърг, MD, PhD, MPH, каза за Healthline.

Силвърбърг е доцент по дерматология и директор на клиничните изследвания в Училището по медицина и здравни науки на университета Джордж Вашингтон във Вашингтон, окръг Колумбия.

„Коригирането на времето за локална терапия също може да бъде полезно, ако е разхвърляно и засяга образа на тялото на някого. Можем да насрочим приложението през нощта или когато пациентите не излизат навън“, казва той.

Разработване на рутинна грижа за кожата

Разработването на нежна рутинна грижа за кожата е важно не само за намаляване на симптомите на атопичен дерматит, но и за насърчаване на цялостното здраве на вашата кожа. Правилната грижа за кожата може да намали петната и да подобри външния вид на кожата ви, което може да повиши самочувствието ви.

За нежна рутинна грижа за кожата опитайте следното:

 • Използвайте продукти за грижа за кожата без аромати, оцветители и други обичайни дразнители.
 • Измийте кожата си с хладка или хладка вода.
 • Избягвайте вземането на дълги, горещи вани или душове.
 • Изсушете кожата си с потупване, вместо да я търкате.
 • Овлажнявайте кожата си редовно.

Използването на грим върху кожа, която е засегната от атопичен дерматит, може потенциално да предизвика по-лоши симптоми.

Ако ще използвате грим, потърсете продукти, формулирани за чувствителна кожа. Избягвайте или ограничавайте продукти, които съдържат често срещани дразнители, като аромати и блясък. Преди да използвате нов продукт, проверете списъка с съставките и помислете дали да не го тествате върху малък участък от кожата.

Използвайте чисти върхове на пръстите или чисти, меки апликатори, за да нанесете грима. Винаги го отстранявайте, преди да си легнете, като използвате нежен сапун или почистващ препарат. Продуктите за премахване на грим, които съдържат алкохол, могат да раздразнят кожата ви.

Изграждане на самочувствие

Следването на вашия план за лечение, практикуването на добра грижа за кожата и разработването на други стратегии за управление на атопичния дерматит може да намали симптомите ви и да ви помогне да се чувствате по-контролирани върху състоянието. Това може да помогне за подобряване на вашето самочувствие.

Също така е важно да се насърчи чувството за самоуважение отвъд атопичния дерматит.

Ето някои стратегии, които могат да помогнат:

 • Направете списък на вашите силни страни, умения и други положителни качества.
 • Съзнателно отразявайте положителния принос, който правите към вашата общност, включително неща, които сте направили, за да помогнете на членове на семейството, приятели и други.
 • Отделете време, за да изследвате различни интереси, да участвате в забавни дейности и да надграждате силните си страни и умения.

Укрепването на вашата социална мрежа и прекарването на време с хора, на които държите, също може да помогне.

Според преглед на изследване от 2019 г. положителните социални взаимоотношения и социалната подкрепа могат да подобрят самочувствието. На свой ред по-доброто самочувствие може да е от полза за вашите взаимоотношения.

Протягане на ръка за подкрепа

Разговорите с доверени приятели или членове на семейството за предизвикателствата, пред които сте изправени, може да ви помогнат да изградите чувство за връзка и социална подкрепа.

Може също да откриете, че свързването с други хора с атопичен дерматит е полезно. Например, помислете да попитате Вашия лекар дали знаят за някакви групи за подкрепа или да се свържете с други чрез социалните медии. Можете да споделяте своя опит и съвети за управление на състоянието един с друг.

Свързването с професионалист по психично здраве също може да ви помогне да се справите с притесненията за образа на тялото и свързаните с тях предизвикателства. Те могат да ви помогнат да развиете стратегии за справяне, за да управлявате тези опасения.

А 2019 преглед установиха, че подкрепата от връстници и професионалното консултиране имат ползи за подпомагане на хора с видими кожни заболявания да се справят със самостигмата, опасенията за образа на тялото или ниското самочувствие.

Ако мислите, че може да имате симптоми на тревожност, депресия или друго психично заболяване, уведомете Вашия лекар. Те могат да препоръчат лечение за справяне с атопичния дерматит и справяне със симптомите на психичното здраве.

Атопичният дерматит може да причини неприятни симптоми и видими кожни промени, които могат да повлияят негативно на качеството ви на живот, образа на тялото и самочувствието ви. Това може да допринесе за симптоми на тревожност и депресия.

Получаването на лечение може да помогне за справяне със симптомите на атопичен дерматит, което може да ограничи отрицателните им ефекти върху вашето самочувствие и психическо здраве. Може да се наложи да опитате няколко лечения, за да намерите това, което работи за вас.

Полагането на усилия да разпознаете и изградите силните си страни и умения също може да помогне за подобряване на вашето самочувствие. Атопичният дерматит не трябва да определя кой сте като човек.

Обръщането към другите за подкрепа също е важно. Може да намерите за полезно да говорите с приятели и членове на семейството, да се присъедините към група за подкрепа или да се свържете с специалист по психично здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss