Как да управлявате ниския тестостерон и вашия сексуален живот

Ниският тестостерон причинява повече от проблеми със сексуалното желание. Може също така да повлияе на настроението, съня и енергийните ви нива, което може да наруши качеството ви на живот и взаимоотношения.

Ако искате да поддържате връзката си здрава, добро начало е да научите повече за това как ниският тестостерон влияе на тялото ви и как да общувате с партньора си относно вашите симптоми.

Ефекти от ниския тестостерон

Тестостеронът помага за поддържането на редица телесни функции при мъжете, включително сексуално влечение (либидо), мускулна сила, костна плътност и производство на сперма.

Симптомите на нисък тестостерон (нисък Т) могат да започнат постепенно, когато нивата на тестостерон паднат под нормалното.

Намалена сексуална функция

Тестостеронът е основният хормон, отговорен за сексуалното желание на мъжа. При нисък T може да забележите значително намаляване на желанието за секс. Може също да имате по-малко спонтанни ерекции по време на сън.

В някои случаи все още може да желаете секс, но да не можете да поддържате ерекция. Това е известно като еректилна дисфункция.

промени в настроението

Когато мъже с нисък T посещават своите лекари, те често съобщават за нещастие, умора, раздразнителност, липса на фокус или проблеми със съня.

Въпреки че тестостеронът е свързан с емоционалната регулация, все още не е ясно дали тези промени в настроението са пряка причина за нисък Т или страничен продукт на някои от неговите симптоми, като проблеми със сексуалната активност или лош сън.

„Вярвам, че е грешка да се съсредоточаваме само върху един фактор, независимо дали е биологичен или само психологически, или само междуличностен“, д-р Даниел Б. Сингли, сертифициран психолог и избран президент на APA Society за Психологическо изследване на мъжете и мъжествеността, каза Healthline.

„Мисля, че е наистина критично да се възприеме биопсихосоциален подход, защото когато се задълбочите в опита на хора, които имат повишен или нисък тестостерон или депресия и/или сексуална дисфункция, виждате, че всички те вървят заедно и си влияят взаимно доста нюансирани и понякога някак неочаквани начини.“

Мъжете често се притесняват как сексуалното им представяне ще бъде повлияно от ниския T. Те дори може да изпитат чувство на срам, когато не са в състояние да се представят. В 2015 проучваненапример, мъжете, търсещи лечение за граничен тестостерон, са имали значително по-висок процент на депресия в сравнение с общата популация.

Липсата на енергия и чувството за неадекватност и срам могат да бъдат объркващи и за двамата във връзката.

Как да говорите с партньора си

Сексуалната дисфункция може да доведе до чувство на неудобство или срам, но е важно да не се оттегляте и да избягвате да казвате на партньора си какво се случва.

„Хората трябва да общуват и да общуват проактивно и пълноценно, включително не само „какво“, а „какво означава това за мен“, обясни Сингли.

С други думи, важно е да отидете по-далеч от това просто да кажете, че имате проблеми с либидото си. Обяснете на партньора си какво му е трудно, какви са вашите несигурности и че вече сте били прегледани от лекар.

Според Сингли това ви дава възможност да проведете по-задълбочен разговор, който не минимизира вашето преживяване.

Също така е важно да не играете на вината. Когато се занимавате с такива чувствителни теми, обяснява Сингли, е полезно да говорите за фактите и личния си опит, вместо да затваряте или обвинявате партньора си.

Въпреки това вашият партньор може да се самообвинява и да се чуди дали просто не ви е привлекателен.

„Те по същество някак си го правят, често пъти по подсъзнателен или нещо като подсъзнателен начин, който повечето от нас правят, за да се преструват, че имат чувство за контрол над нещо, което всъщност нямаме,“ обясни Сингли.

Добре е да подчертаете, че вината не е тяхна. И това също не е твое.

Въпреки че имате право да говорите за това, казва Сингли, разговорът вероятно ще върви по-добре, ако водите с „искрено любопитство и благодат“.

Управление на ниския тестостерон

Нивата на тестостерон намаляват естествено с възрастта на мъжете: Около 40% от мъжете на възраст над 45 години имат нисък тестостерон. Но лекарствата и промените в начина на живот могат да помогнат за подобряване на симптомите.

лекарства

Вашият лекар може да предпише тестостеронова заместителна терапия (TRT), която се предлага под формата на инжекции, пластири, гелове и имплантируеми пелети.

TRT може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, но са необходими повече изследвания за неговата дългосрочна безопасност. Преди да започнете лечението, говорете с Вашия лекар за рисковете и ползите.

Важно е да се отбележи, че TRT не трябва да се използва, когато нивата на тестостерон се считат за нормални. Повишаването на нивата може да има сериозни неблагоприятни ефекти. Освен това може да накара тялото да спре естественото производство на тестостерон.

Промени в начина на живот

Може да успеете да увеличите нивата на тестостерон по естествен път чрез:

  • упражняване
  • управление на стреса
  • избягване на излишния алкохол
  • подобряване качеството на съня
  • поддържане на умерено тегло

Терапия

Консултирането или разговорната терапия може да помогне за лечението на психологическите симптоми на нисък Т и да ви помогне да се справите с притесненията във връзката, които възникват от него.

Трудно е да се говори за секс и дори двойки, които са били заедно от известно време, все още може да трябва да работят върху комуникацията си.

Сингли препоръчва модалност, наречена сензорен фокус, която е вид терапия, която интегрира аспекти на вниманието, физическото докосване и елементи от връзката между сексуалните партньори.

Той също така силно насърчава търсенето на професионалист по психично здраве със сексологичен сертификат, „защото те ще бъдат по-чувствителни към биологичните, психологическите и междуличностните елементи, които основно си взаимодействат“.

Outlook

Ниският тестостерон обикновено е лечим, но ще трябва да сте проактивни, за да получите помощта, от която се нуждаете.

Може да се почувствате неудобно да повдигате проблеми със сексуалната функция с лекар или партньор. Образованието и откритата комуникация могат значително да помогнат за подобряване на вашите симптоми.

Много мъже може да се притесняват да обсъждат сексуални проблеми с лекар, но това може значително да подобри здравето и връзката ви.

Веднъж диагностициран с нисък тестостерон, общуването с партньора ви може да помогне за облекчаване на стреса, докато чакате лечението да подейства.

Ако имате проблеми с справянето или общуването за ефектите от ниския тестостерон, сексуалната терапия или консултирането може да ви помогне да преодолеете тази празнина.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss