Как да спрем накъсването на косата

Общ преглед

Накъсването на косата има много различни причини. Здравата коса зависи от вътрешна кутикула с припокриващи се люспи, които поддържат кичурите ви заедно. Когато тези люспи се разпаднат, косата ви може да изсъхне и в крайна сметка да се раздели, което води до увреждане. Това причинява счупване, заедно с други симптоми, като къдрене и сухота.

Научете повече за някои от най-честите причини за накъсване на косата и какво можете да направите за тях.

1. Диета

Всъщност има много в старата поговорка „ти си това, което ядеш“, особено що се отнася до здравето на косата и кожата. Някои хранителни вещества помагат на косата ви да расте и предотвратява накъсването от увреждане. Уверете се, че получавате достатъчно цинк, желязо и фолиева киселина в ежедневната си диета. Адекватните протеини и антиоксиданти (открити в растителните храни) също могат да поддържат косата ви без увреждане. Ето петте най-добри витамина за растеж на косата.

2. Стрес

Има множество доказателства, показващи връзки между стреса и загубата на коса, но също така е известно, че стресът може да доведе до накъсване на косата. Телоген ефлувиум е видът стрес, най-вероятно свързан с увреждане на косата. Този тип стрес кара фоликулите ви да спрат, така че косата, която е в средата на цикъла на растеж, може да се счупи. Може да забележите и падането на стара коса. Управлението на стреса може да доведе до по-здрава коса.

3. Сухота

Необичайно сухата коса е един от предшествениците на увреждане и накъсване. Причинява се и от различни фактори, включително сухо време, ниска влажност и твърде много топлина. Уверете се, че използвате топла, а не гореща вода, когато миете косата си – последното води до допълнително изсушаване.

Ако краищата ви са сухи, помислете за концентриране на шампоан само върху скалпа. Пропускането на балсам също е не-не. Ако сте притиснати от време, напръскайте непропускащ се балсам, преди да сресвате мокра коса. (Като бонус, този от Това е 10 също така предлага топлинна защита.) Вижте тези допълнителни трикове за премахване на сухота.

4. Повреда от топлина

За да получите най-добри резултати от вашия сешоар, ютия или маша, имате нужда от висока температура. Въпреки това, когато използвате тези инструменти неправилно или твърде много, рискувате да повредите кутикулата от екстремни температури.

Един от начините да предотвратите цялостното увреждане от топлина е да дадете почивка на кичурите си от всички стилизиращи инструменти поне веднъж седмично. За да намалите действителните топлинни щети от вашите инструменти за оформяне, изберете керамични версии — те се нагряват по-равномерно, така че не е нужно да ги използвате многократно върху едни и същи участъци от косата. Също така е важно да предпазите косата си, преди да приложите топлината. Вижте това топлозащитен спрей за минимизиране на щетите.

5. Прекалена обработка

Къдрене, релаксиращи средства, професионално изправяне и боядисване могат да направят косата ви да изглежда по-здрава след първата или две сесии. Но ако правите тези услуги твърде често, кутикулата може да се разпадне и да причини увреждане на косата.

Американската академия по дерматология (AAD) препоръчва удължаване на времето между сесиите до 8-10 седмици, ако е възможно. Междувременно опитайте маска за коса, за да разширите резултатите си, като напр тази маска за защита на цвета.

6. Прекомерно измиване

Ако имате мазна кожа, също така е по-вероятно да имате излишно производство на себум (естествено масло) в скалпа. Това може да доведе до изкушението да миете косата си по-често, отколкото е необходимо.

Въпреки че ежедневното миене е добре, ако имате мазна коса, не трябва да миете косата си няколко пъти на ден. От друга страна, изключително сухата коса може да се нуждае само от ежеседмично миене с шампоан, според фондация Nemours. Освен това се уверете, че сте шампоан нежно върху скалпа и нанесете балсама гладко от краищата си до корените. Ако имате нужда от допълнително намаляване на маслото през деня, изпробвайте Living Proof’s Перфектен дневен сух шампоан за коса.

7. Неправилно сушене с кърпа

Когато излезете от душа, естествена реакция е да разтриете кърпа върху кожата и косата си. Това движение на триене обаче всъщност уврежда косата ви, когато е най-уязвима (след като е била мокра). Вместо да търкате вода от косата си, попийте абсорбираща кърпа около косата си. Можете също оставете кърпа в косата си като временна мярка за абсорбиране на излишната вода.

8. Еластични връзки за коса

Еластичните връзки за коса са задължителни, за да предпазите косата от лицето си, докато тренирате. И, нека си го кажем, те могат да ви бъдат полезни в дни с лоша коса или когато бързате.

Проблемът с връзките за коса е, че те дърпат скалпа и кутикулата на косата. Може дори да забележите, че малко коса пада всеки път, когато разкопчаете опашката си. Можете да поправите това, като спускате косата си от време на време или като направите вдигането си малко по-свободно, за да не дърпа косата ви толкова много. Също така се уверете, че носите истински връзки за коса, а не само гумени ленти, които могат да увредят косата ви.

9. Неправилно разресване и разресване

Може да сте чували, че миенето на косата със 100 удара на ден е добро за косата ви, но AAD казва, че това е просто мит. Те препоръчват вместо това да разресвате и сресвате, когато оформяте косата си. Уверете се, че сте използвали гребени с широки зъби, за да предотвратите счупване. Също така трябва да използвате четка само когато косата ви е суха и избягвайте използването на пластмасови влакна. Опитайте с четка с вместо това естествена четина.

10. Липса на подстригване на косата

Може да изглежда, че подстригването на косата може да я повреди. По ирония на съдбата обаче подстригването на косата помага да поддържате косата си здрава и без нацепени краища. Можете да мислите за подстригване на косата, както бихте направили ексфолиация на кожата – и в двата случая трябва да премахнете някои от старите клетки, за да помогнете на новите да растат. Когато имате нацепени краища, тези цепки в кутикулата могат да преминат нагоре по останалата част от дължината на косата ви и да доведат до накъсване.

Виж своя стилист поне на всеки осем седмици. Дори ако израствате косата си, подрязването на увредените краища може да предотврати по-нататъшно накъсване.

11. Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизъм (ниско нарушение на щитовидната жлеза) се появява, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза. Въпреки че самата щитовидна жлеза е малка по размер, тя играе голяма роля в поддържането на функционирането на тялото ви. Това включва вашия метаболизъм, сърдечен ритъм и дори растеж на косата ви.

Хората с ниска щитовидна жлеза може да забележат прекомерно увреждане и загуба на коса, особено под душа или след разресване. Ако имате суха, увредена коса, съчетана с ниска енергия, внезапно наддаване на тегло и депресия, посетете вашия доставчик на здравни услуги за проверка на щитовидната жлеза. Научете повече за ефектите на хипотиреоидизма върху тялото.

12. Хранителни разстройства

Ако вие или ваш любим човек имате нездравословни отношения с храната, увреждането на косата е възможен симптом. Това е особено вярно за хранителните разстройства, които причиняват недохранване, като анорексия и булимия нервоза. В такива случаи космените фоликули нямат хранителните вещества, от които се нуждаят, за да произвеждат нова коса и процесът се прекратява напълно. Може дори да забележите нови косми, които се откъсват в средата на цикъла на растеж.

Хранителните разстройства могат да доведат до още по-сериозни последици и да изискват медицинско лечение. Четенето на лични истории на онези, които са преодоляли хранителните разстройства, може да ви помогне да вдъхновите вас или вашия любим човек да потърсите лечение.

Съвети за здрава коса

За да предотвратите бъдещо накъсване на косата, помислете за следните задължителни съвети за грижа за косата:

  • Измивайте и подхранвайте косата си ежедневно, но внимателно.
  • Използвайте комплект шампоан и балсам за плувец, след като отидете на басейн.
  • Опитайте се да оставите косата си да изсъхне на въздух, когато е възможно. Разгледайте Продуктите No Blow Dry на Redken за изсушена на въздух коса, без да жертвате стила.
  • Уверете се, че всички тъкани и удължения са леки, за да не дърпат скалпа.
  • Помислете за нова прическа, която изисква по-малко вредна поддръжка от ваша страна.
  • Яжте балансирана диета, за да сте сигурни, че косата ви получава всички хранителни вещества, от които се нуждае.
  • Избягвайте да носите тесни шапки за мода – запазете ги само за защита от слънце.

Вземането за вкъщи

Начупването на косата може да бъде разочароващо. Добрата новина е, че повечето основни причини могат да бъдат коригирани с промени в начина на живот. Ако все още изпитвате накъсване на косата, след като сте направили промени в диетата и рутината на косата, може да е време да посетите здравен специалист, за да изключите всички основни медицински проблеми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss