Как да се подготвим за ендоскопия

Видове ендоскопии

Има няколко вида ендоскопия. При ендоскопия на горния стомашно -чревен тракт (GI), Вашият лекар поставя ендоскоп през устата и надолу по хранопровода. Ендоскопът е гъвкава тръба с прикрепена камера.

Вашият лекар може да нареди горна стомашно -чревна ендоскопия, за да изключи пептични язви или структурни проблеми, като например запушване на хранопровода. Те могат също така да извършат процедурата, ако имате гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или ако подозират, че може да я имате.

Ендоскопията на горната стомашно -чревна система също може да помогне да се определи дали имате хиатална херния, която възниква, когато горната част на стомаха ви се изтласква нагоре през диафрагмата и в гърдите ви.

Научете повече: Ендоскопия »

Важно е да се подготвите за горна ендоскопия на ГИ, за да сте сигурни, че процедурата протича гладко. Вашият лекар ще Ви даде конкретни инструкции как да се подготвите за ендоскопията, но ето някои общи съвети, които могат да Ви помогнат да сте сигурни, че сте готови.

1. Обсъдете медицински състояния или проблеми

Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или имате някакви здравословни състояния, като сърдечни заболявания или рак. Тази информация помага на Вашия лекар да знае дали да предприеме всички необходими предпазни мерки, за да извърши процедурата възможно най -безопасно.

2. Споменете лекарства и алергии

Трябва също да уведомите Вашия лекар за всички алергии, които имате, и за всички лекарства, отпускани по лекарско предписание и без рецепта, които приемате. Вашият лекар може да Ви каже да промените дозата си или да спрете приема на някои лекарства преди ендоскопията. Някои лекарства могат да увеличат риска от кървене по време на процедурата. Тези лекарства включват:

 • противовъзпалителни лекарства
 • варфарин (кумадин)
 • хепарин
 • аспирин
 • • разредители на кръвта

Всички лекарства, които причиняват сънливост, могат да повлияят на успокоителните, които процедурата ще изисква. Лекарствата против тревожност и много антидепресанти могат да повлияят на отговора ви към успокоителното.

Ако приемате инсулин или други лекарства за контрол на диабета, важно е да направите план с Вашия лекар, така че кръвната Ви захар да не се понижи твърде много.

Не променяйте дневната си доза, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

3. Знайте рисковете от процедурата

Уверете се, че разбирате рисковете от процедурата и усложненията, които могат да възникнат. Усложненията са редки, но могат да включват следното:

 • Аспирацията възниква, когато храна или течност попадне в белите дробове. Това може да се случи, ако ядете или пиете преди процедурата. Не забравяйте да следвате инструкциите на Вашия лекар относно гладуването, за да предотвратите това усложнение.

 • Нежелана реакция може да се случи, ако сте алергични към определени лекарства, като успокоителните, които сте получили за отпускане по време на процедурата. Тези лекарства също могат да повлияят на други лекарства, които може да приемате. Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които приемате.
 • Кървенето може да възникне, ако се отстранят полипи или ако се направи биопсия. Кървенето обаче обикновено е незначително и лесно може да бъде отстранено.
 • Разкъсване може да се случи в изследваната област. Това обаче е много малко вероятно.

4. Организирайте пътуване до вкъщи

Вероятно ще ви бъде даден наркотик и успокоително средство, които да ви помогнат да се отпуснете по време на ендоскопията. Не трябва да шофирате след процедурата, защото тези лекарства ще ви направят сънлив. Уговорете се някой да ви вземе и да ви откара вкъщи. Някои медицински центрове няма да ви позволят да извършите процедурата, освен ако не си уговорите пътуване до дома преди време.

5. Не яжте и не пийте

Не бива да ядете или пиете нищо след полунощ вечер преди процедурата. Това включва дъвка или мента. Въпреки това, обикновено можете да имате бистри течности след полунощ до шест часа преди ендоскопията, ако процедурата ви е следобед. Бистрите течности включват:

 • вода
 • кафе без сметана
 • ябълков сок
 • бистра сода
 • бульон

Трябва да избягвате да пиете нещо червено или оранжево.

6. Облечете се удобно

Въпреки че ще ви бъде дадено лекарство, което да ви помогне да се отпуснете, ендоскопията все още може да причини известен дискомфорт. Носете удобни дрехи и избягвайте да носите бижута. Ще бъдете помолени да премахнете очила или протези преди процедурата.

7. Донесете всички необходими формуляри

Не забравяйте да попълните формуляра за съгласие и всички други документи, които Вашият лекар е поискал. Пригответе всички форми вечер преди процедурата и ги поставете в чантата си, за да не забравите да ги носите със себе си.

8. Планирайте време за възстановяване

Може да имате лек дискомфорт в гърлото след процедурата и лекарството може да отнеме известно време, докато изчезне. Разумно е да отделите време за работа и да избягвате вземането на важни житейски решения, докато не се възстановите напълно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss