Как да се отървете от етикетите на кожата

Кожните маркери са меки, неракови образувания, които обикновено се образуват в кожните гънки на шията, подмишниците, гърдите, областта на слабините и клепачите. Тези израстъци са хлабави колагенови влакна, които се задържат в по-дебели области на кожата.

Не е ясно какво точно причинява белези на кожата, но те могат да се развият от триене или триене на кожата в кожата.

Кожните етикети също са изключително чести, засягащи почти половината от населението, казва Кемунто Мокая, д-р, пред Healthline. Те също така са по-чести сред възрастните хора, хората с наднормено тегло и хората с диабет, казва тя.

Тези кожни лезии обикновено са безвредни, но могат да бъдат болезнени, когато се хванат за бижута или дрехи. Ако тези израстъци са досадни, е налице облекчение.

Ето един поглед към няколко домашни средства, продукти без рецепта и хирургични опции, за да се отървете от белези на кожата.

Домашни средства за лечение на кожни белези

Кожните маркери обикновено не изискват лечение или посещение при лекар. Ако решите да премахнете етикет, може да е възможно да го направите с продукти, които вече са във вашата аптечка или кухня.

Повечето домашни средства включват изсушаване на етикета на кожата, докато се свие по размер и падне.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво, което има антивирусни и противогъбични свойства, е безопасно за употреба върху кожата.

Първо измийте засегнатата област. След това, като използвате Q-tip или памучен тампон, нежно масажирайте маслото върху етикета на кожата. Поставете превръзка върху зоната за една нощ.

Повторете тази обработка в продължение на няколко нощи, докато етикетът изсъхне и падне.

Бананова обелка

Не изхвърляйте старите си бананови кори, особено ако имате етикет на кожата. Кората на банана също може да помогне за изсушаване на кожата.

Поставете парче бананова кора върху етикета и го покрийте с превръзка. Правете това всяка вечер, докато етикетът падне.

ябълков оцет

Накиснете памучен тампон в ябълков оцет и след това поставете памучния тампон върху етикета на кожата. Увийте секцията в превръзка за 15 до 30 минути и след това измийте кожата. Повтаряйте ежедневно в продължение на няколко седмици.

Киселинността на ябълковия оцет разгражда тъканта около кожата, което води до падането й.

Витамин Е

Стареенето може да допринесе за появата на белези на кожата. Тъй като витамин Е е антиоксидант, който се бори с бръчките и поддържа кожата здрава, прилагането на течен витамин Е върху етикет на кожата може да доведе до изчезване на растежа след няколко дни.

Просто масажирайте маслото върху етикета и заобикалящата го кожа, докато падне.

Чесън

Чесънът помага за подобряване на външния вид на кожата, като намалява възпалението. За да се отървете естествено от петна по кожата, нанесете счукан чесън върху етикета и след това покрийте областта с превръзка за една нощ.

Измийте мястото сутрин. Повторете, докато етикетът на кожата се свие и изчезне.

Продукти без рецепта за етикети на кожата

Заедно с домашните лекарства, няколко продукта без рецепта (OTC) в хранителните стоки и дрогериите могат безопасно да премахнат етикета на кожата.

Комплектите за замразяване използват криотерапия (използване на изключително ниски температури) за унищожаване на нежеланата кожна тъкан. „Доброкачествените лезии, като белези на кожата, изискват температури от −4°F до −58°F, за да ги унищожат“, казва Мокая.

Тя препоръчва да потърсите комплект за премахване на брадавици или кожни маркери без рецепта, който ще достигне най-ниската температура, когато се използва по подходящ начин. Можете също да използвате устройства за премахване, като чифт стерилни ножици, за да се отървете от белези на кожата, казва Мокая. И накрая, Mokaya посочва, че кремовете за отстраняване могат да причинят дразнене и контактен дерматит, но все пак могат да бъдат ефективни.

Ето някои продукти, които да опитате:

Препарат за отстраняване на брадавици FreezeAway на Dr. Scholl

Подробности: Бързо замразява брадавиците за отстраняване. Той може да премахне брадавици само с едно лечение и е безопасен за употреба при деца на възраст до 4 години.

Цена: $

Препарат за премахване на етикети на кожата на съединение W

Подробности: Съединение W незабавно замразява етикетите на кожата с помощта на кожен щит TagTarget за изолиране на етикета на кожата. TagTarget е проектиран да прилепва леко към заобикалящата я здрава кожа, като я защитава и улеснява насочването само към етикета на кожата с апликатора с пяна.

Цена: $$

Claritag Advanced устройство за премахване на кожни етикети

Подробности: Уредът Claritag Advanced за премахване на белези на кожата е разработен от дерматолози с уникална технология за крио-замразяване, която е предназначена за ефективно и безболезнено премахване на кожните белези.

Цена: $$$

Подложки за премахване на етикети на кожата Samsali

Подробности: Подложките за премахване на етикети на кожата Samsali могат да премахнат етикетите на кожата в рамките на няколко дни след първата употреба. Подложката в стил лепилна превръзка има лечебен пластир в средата, за да покрие етикета на кожата.

Цена: $$

TagBand

Подробности: TagBand работи, като спира кръвоснабдяването на етикета на кожата. Резултатите могат да се видят в рамките на дни.

Цена: $

HaloDerm коректор за етикети на кожата

Подробности: HaloDerm твърди, че може да се отърве от кожните белези за 7 до 10 дни. Формулата без киселини е достатъчно нежна за всички типове кожа и може да се използва върху лицето и тялото.

Цена: $$

OHEAL крем за отстраняване на брадавици

Подробности: OHEAL премахва брадавици и белези по кожата лесно и нежно без белези. Безопасно е както за деца, така и за възрастни.

Цена: $

Хирургични процедури за кожни маркери

Ако не се чувствате комфортно да премахнете кожен маркер сами, посетете Вашия лекар или дерматолог. Те могат да го премахнат вместо вас. Ако все още нямате дерматолог, можете да разглеждате лекари във вашия район чрез инструмента Healthline FindCare.

След обезболяване на зоната с локална анестезия, Вашият лекар може да извърши една от следните процедури въз основа на размера и местоположението на етикета на кожата:

  • Каутеризация. Вашият лекар използва топлина, за да премахне етикета на кожата.
  • Криохирургия. Вашият лекар пръска малко количество течен азот върху етикета на кожата, който замръзва от растежа.
  • Хирургия. Това просто включва вашият лекар да отрязва етикета на кожата в основата му с хирургически ножици. Размерът и местоположението на етикета на кожата ще определят необходимостта от превръзки или шевове.

Кожните етикети са неракови образувания, но ако коженият маркер е нетипичен или изглежда подозрителен, Вашият лекар може да извърши биопсия като предпазна мярка.

Съвети за последваща грижа за премахване

Инфекциите и усложненията обикновено не се появяват при премахване на етикета на кожата. Някои хора развиват белег след отстраняване, който може бавно да изчезне с течение на времето.

След като премахнете кожен маркер у дома, нанесете антибиотичен мехлем върху засегнатата област като предпазна мярка. Това намалява риска от инфекция. Посетете Вашия лекар, ако областта стане болезнена или кърви.

Ако имате медицинска процедура за премахване на кожен маркер, инструкциите на Вашия лекар може да включват поддържане на раната суха за най-малко 48 часа и след това внимателно измиване на зоната със сапун и вода.

Вашият лекар може също да насрочи последваща среща, за да провери раната и да премахне всички шевове, ако са необходими.

Outlook

Кожните етикети обикновено са безвредни, така че лечение не е необходимо, освен ако лезията не причини дразнене.

Въпреки че домашните лекарства и продуктите без рецепта са ефективни и евтини решения, посетете Вашия лекар, ако маркировка на кожата не реагира на домашно лечение, кърви или продължава да расте.

Няколко процедури могат успешно да премахнат кожен маркер с минимална болка и белези.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss