Как да се обърне естествено белодробната хипертония

Възприемането на здравословен начин на живот може да помогне за понижаване на кръвното налягане в белите дробове и да облекчи симптомите. Например, можете да опитате да коригирате диетата си, да спортувате повече и да избягвате стимуланти.

Жена, която се протяга на открито.
FG Trade/Getty Images

Белодробна хипертония възниква, когато кръвното налягане в артериите, доставящи кръв към белите дробове, е необичайно високо. С течение на времето това може да отслаби сърцето и белите дробове, което води до усложнения като затруднено дишане и умора.

Въпреки че няма лек за състоянието, лекарствата, леченията и промените в начина на живот могат да помогнат.

Прочетете, за да научите повече за поведението на здравословен начин на живот, което може да помогне при управлението на вашата белодробна хипертония.

Упражнение

Редовните аеробни упражнения могат да ви помогнат да поддържате сърцето си здраво. Това е особено важно, защото при белодробна хипертония може да бъде трудно да поддържате сърцето и белите дробове да функционират по най-добрия начин.

А Проучване от 2021 г предполага, че контролирана програма за рехабилитация, базирана на упражнения, като цяло е безопасна за повечето хора с белодробна хипертония, които иначе са медицински стабилни. Установено е, че програмата може да увеличи способността им да правят повече упражнения.

Асоциацията за белодробна хипертония препоръчва следните стратегии при започване на нова програма за физическа активност:

  • Консултирайте се с вашия здравен екип, преди да започнете нова рутинна тренировка.
  • Никога не задържайте дъха си, когато тренирате.
  • Започнете бавно с умерени, лесно постижими цели.
  • Отделете допълнително време за загряване.
  • Опитайте се да тренирате, когато имате най-много енергия.
  • Тренирайте с поне още един човек, в случай че възникне медицински проблем.

По-нисък натрий

Натрият е електролит, от който тялото ви се нуждае, за да функционира правилно. Консумирането на твърде много може да ви накара да задържите големи количества течност, което може да повиши кръвното ви налягане.

Като намалите натрия в диетата си, можете да предотвратите влошаването на белодробната си хипертония.

А 2018 проучване предполага, че управлението на задържането на течности е ключова част от поддържането на белодробната хипертония под контрол. Ако нивата на течности са твърде високи, Вашият лекар може да препоръча лекарства като диуретици.

Хранене

В допълнение към ограничаването на приема на натрий, вие също трябва да направите някои внимателни диетични избори.

Например, може да искате да сте сигурни, че получавате достатъчно витамин D и желязо. А Доклад за 2020 г установиха, че хората с белодробна хипертония са по-склонни да имат дефицит на тези хранителни вещества. Въпреки това, само кръвен тест може да покаже, че наистина имате дефицит на желязо или витамин D.

Като цяло планът за здравословно хранене за сърцето – като средиземноморската диета или диетата Диетични подходи за спиране на хипертонията (DASH) – ще ви осигури набор от здравословни витамини и минерали. И двете диети наблягат на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, здравословни мазнини и постни протеини.

Избягвайте стимуланти

Ако имате белодробна хипертония, може да приемате лекарства, които облекчават допълнителен стрес от сърцето и белите дробове. Важно е обаче да сте наясно, че не всички лекарства без рецепта са безопасни за вас.

Деконгестантите и лекарствата за настинка могат да съдържат стимуланти като псевдоефедрин или ефедрин. Трябва или да ги избягвате изцяло, или да ги приемате само ако лекарят каже, че е добре.

Избягвайте пушенето

Тютюнопушенето е не само основен рисков фактор за развитие на белодробна хипертония, но е и поведение, което може да влоши още повече съществуващите симптоми. Излагането на вторичен дим също е опасно.

Ако имате нужда от помощ за отказване от тютюнопушенето, говорете с вашия здравен екип за най-новите продукти и програми, които могат да бъдат полезни.

Дори ако сте опитвали да се откажете преди, но сте били неуспешни, още по-важно е да опитате отново, ако сте били диагностицирани с белодробна хипертония. Можете също да се свържете с линията за отказване от тютюнопушенето на 1-800-ОТКАЗАЙТЕ-СЕГА.

сън

Лошият сън е свързани с здравословни проблеми като високо кръвно налягане и затлъстяване. Можете да подобрите здравето си, като дадете приоритет на качеството и количеството на съня. Стремете се към 7–9 часа сън всяка нощ.

Някои хора с белодробна хипертония също имат състояние на дишане, наречено обструктивна сънна апнея (OSA), което означава, че спирате да дишате по време на сън. Ако имате OSA, особено важно е да бъдете агресивни и последователни в управлението на белодробната си хипертония.

А Проучване от 2021 г предполага, че около 1 на 5 души с OSA имат или развиват белодробна хипертония. Техните резултати обикновено са по-лоши от тези при хора с OSA и без белодробна хипертония.

Избягвайте горещи бани и сауни

Някои външни условия могат да изострят симптомите на белодробна хипертония, защото натоварват сърцето и белите дробове. Поради това може да се наложи да избягвате вземането на много горещи вани или душове и да избягвате сауни и горещи вани.

В допълнение, прекарването на време на голяма надморска височина може да натовари белите дробове и да влоши белодробната хипертония.

Долния ред

Докато естествените лечения и промените в здравословния начин на живот могат да помогнат за подобряване на вашите симптоми, те не трябва да се разглеждат като заместители на основани на доказателства лечения.

Ако сте били диагностицирани с белодробна хипертония, не забравяйте да обсъдите всички възможности за лечение и корекции в начина на живот, които можете да направите, за да обърнете или поне да управлявате по-добре симптомите си.

Често е необходима комбинация от подходи за контролиране на това сериозно сърдечно-съдово заболяване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss