Как да разберете дали тези буболечки по скалпа ви са въшки или нещо друго

През повечето време буболечките по скалпа ви са въшки. Но може също да намерите бълхи, мравки или други насекоми на главата си. Ето какво можете да направите, за да лекувате тези паразити.

Заразяването с въшки е една от най-честите причини за усещане за сърбеж по скалпа.

Но е възможно други насекоми или заболявания на скалпа да са виновни за сърбежа, включително:

 • бълхи
 • дървеници
 • мравки
 • пърхот
 • псориазис

Ето как да разберете дали имате въшки или друго заболяване.

Насекоми, които можете да намерите на скалпа си

Грешките, които може да откриете по скалпа си, включват:

въшки

Тези малки паразити могат да бъдат бели, кафяви или черни. Те нямат крила и се придвижват като пълзят. Обикновено ще ги намерите в основата на космите, особено около врата и ушите.

Може също да забележите малки, овални яйца (гниди) върху кичури коса близо до скалпа. Можете да видите въшки с невъоръжено око, но те често са по-лесни за забелязване, когато имате мокра коса. Можете да използвате и лупа, за да ги намерите по-лесно.

Бълхи

Подобно на въшките, бълхите са малки и безкрили паразити. Ухапванията от бълхи сърбят и могат да оставят обезцветени рани, мехури или подутини.

Бълхите са кафяви или черни и можете да ги видите с просто око. Те обаче се движат много по-бързо от въшките и другите буболечки и могат да подскачат и да пълзят. Те обикновено не правят дома си там човек коса — косата на вашия домашен любимец е съвсем друга история.

Бълхите също не снасят яйца в човешката коса. Ако вашият домашен любимец има бълхи, е по-вероятно да имате бълхи по тялото си, но те често не оцеляват дълго. Можете също така да убиете бълхите по тялото си, като вземете горещ душ с много сапун.

Ето как да се отървете от бълхите в дома си.

мравки

Не е обичайно мравките да нападат косата ви, но все пак е възможно. Феидолните мравки (бръснарските мравки) могат да причинят рядко състояние, наречено алопеция, предизвикана от мравки. Казано по-просто, те могат да изядат косата ви, причинявайки петна от косопад по скалпа ви.

Тези безкрили мравки са червеникави или жълтеникавокафяви. Можете да ги видите с просто око и те приличат на други видове мравки.

Ако имате мравки в косата си, може да почувствате пълзене по скалпа, но няма да изпитате интензивния сърбеж, който бихте изпитали при ухапвания от въшки и бълхи.

Помислете незабавно да се свържете с лекар, ако смятате, че имате мравки в косата си.

Дървеници

Дървениците са малки, плоски, червеникавокафяви буболечки, които можете да видите с просто око. Те имат подложки за крила, които приличат на крила, но не са напълно функционални.

Те обикновено не висят в косата или скалпа ви. Те всъщност предпочитат мебелите и матраците.

Ако по някакъв начин попаднат в косата ви, няма да оцелеят дълго. Те не са оборудвани да се прикрепят към човешка коса и също така не обичат светлина или топлина.

Ако подозирате, че имате дървеници в косата си, можете често да ги измивате под горещ душ.

Научете повече за третирането на дървеници във вашия дом.

Други условия

Състояния, които не са свързани с насекоми, могат да причинят сърбеж на скалпа, включително:

пърхот

Това състояние на скалпа кара кожата ви да се лющи и тези бели люспи могат да наподобяват въшки или гниди на пръв поглед.

Основните разлики между пърхота и въшките включват:

 • цвят: Пърхотът винаги е бял. Въшките могат да бъдат бели, черни или кафяви. Така че, ако забележите по-тъмни петна по скалпа си, може да имате въшки.
 • Местоположение и движение: Въшките са малки, движещи се буболечки, които живеят около скалпа. Техните яйца се придържат към космените фоликули. Люспите от пърхот, от друга страна, се събират в горната част на скалпа и ще паднат доста лесно от кичурите коса.
 • Усещане: И двете условия могат да причинят сърбеж. Но при въшките може също да почувствате пълзене.

Вижте нашето ръководство за домашни средства за пърхот.

Псориазис

Псориазисът на скалпа е състояние на кожата, което може да причини усещане за сърбеж. Но приликите между въшки и псориазис спират дотук.

Псориазисът причинява дебели, покрити с кора люспи, които се натрупват върху кожата ви. Ако забележите тези люспи, най-добре е да се свържете с дерматолог, който може да диагностицира псориазис и да препоръча полезни лечения.

Ето 12 начина за лечение на псориазис у дома.

Халюцинации или странични ефекти на лекарства

Ако чувствате, че нещо пълзи по или под кожата ви, но там няма нищо, може да изпитвате тактилна халюцинация, наречена мравка.

Този тип халюцинации може да има няколко различни причини, включително употреба на вещества, странични ефекти на лекарства или психични състояния като биполярно разстройство и шизофрения.

Ако не можете да откриете никакви насекоми или люспи по скалпа си, но продължавате да усещате сърбеж, обмислете да се свържете с лекар за повече насоки.

Какво да правя по-нататък

Ако мислите, че може да имате буболечки в косата си, тези съвети могат да ви помогнат:

 • Вземете фенерче и лупа: Ярката светлина и увеличението могат да ви помогнат да разберете дали имате въшки, бълхи, пърхот или нещо друго по скалпа. Все още не сте сигурни? Медицински специалист може да помогне.
 • Лекувайте състоянието: Можете да лекувате въшки, бълхи и дървеници у дома. Можете да измиете бълхите и дървениците под душа с гореща сапунена вода. За да убиете главови въшки, ще трябва да вземете лечебен шампоан или спрей за въшки от местната аптека или да помолите Вашия лекар за лечение с рецепта.
 • Отнасяйте се към околната среда: Независимо дали имате въшки, бълхи или дървеници, убиването на буболечките във вашата среда може да предотврати повторно заразяване и да предпази другите от заразяване с буболечките. За да направите това, почистете старателно с прахосмукачка всички килими и мебели, изперете и изсушете спалното бельо и дрехите в гореща вода и дезинфекцирайте всички предмети, които не можете да перете, като ги затворите в торба за Две седмици.
 • Получете професионална подкрепа: Ако лекарствата без рецепта, домашните лекарства и почистването не се отърват от бъговете, лекар или друг медицински специалист може да предложи повече насоки за следващите стъпки.

Лечение на въшки

Ако имате въшки, можете да ги лекувате с:

 • ОТС лечения: Примерите включват перметринов лосион или пиретрини, комбинирани с пиперонил бутоксид.
 • Лечение с рецепта: Лекарят може да предпише спиносад локална суспензия (Natroba), лосион с ивермектин, лосион с бензоилов алкохол или лосион с малатион.
 • Ръчно премахване: Можете да използвате гребен за въшки, гребен против бълхи или друг гребен с фини зъби, за да премахнете въшките и гнидите. Ще трябва да повторите това поне на всеки 3 дни докато всички въшки изчезнат. За най-добри резултати комбинирайте този метод с лекарства.

Научете повече за лечението на въшки и домашните средства.

Долния ред

Типът насекомо, което е най-вероятно да намерите в косата си, е въшка. Но бълхи, дървеници или мравки също могат временно да живеят на скалпа ви.

Също така е възможно да сбъркате състояние на скалпа, като пърхот или псориазис, с въшки. Ако не сте сигурни защо имате сърбящ скалп, опитайте да погледнете отблизо с фенерче и лупа. Ако все още не можете да кажете, лекар може да предложи повече насоки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss