Как да разберете дали гъбичките по ноктите ви се подобряват

Признаците, че вашите гъбички по ноктите на краката умират, включват намалено обезцветяване, текстурата на ноктите се връща към нормалното и растеж на свежи, здрави нокти.

Гъбичните инфекции на ноктите на краката (онихомикоза) обикновено са безобидни, но може да отнеме време за лечение. Ако не използвате противогъбично лечение или друго лекарство, гъбичките може да се влошат, което да доведе до падане на нокътя. Инфекцията може също да започне да засяга други нокти или да се разпространи към друг човек.

За да предотвратите това, е добра идея да бъдете проактивни по отношение на лечението. Противогъбични кремове, хапчета и домашни средства като масло от чаено дърво могат да помогнат за унищожаването на гъбичките. Ето какво трябва да знаете за лечебните етапи.

Как можете да разберете дали гъбичките по ноктите ви умират?

Имайте предвид, че тъй като известно ниво на гъбички присъства по тялото на всеки, това става причина за безпокойство само когато се превърне в инфекция. На този етап гъбата е видима.

Признаците, че гъбичките по ноктите ви умират, включват следното:

 • Жълти, кафеникави или бели ивици по ноктите започват да избледняват.
 • Рохливата или удебелена структура на ноктите бавно се подобрява.
 • Обезцветените или крехки участъци от нокътя започват да се заменят със здрав растеж на ноктите.

В крайна сметка нов растеж ще замени заразения нокът. Според преглед от 2017 г., трябва да отнеме около 12-18 месеца, докато новият растеж напълно замени увредения нокът на крака.

Според Националната здравна служба на Обединеното кралство, веднага щом има здрав растеж на нокътя в основата му, той се счита за клинично излекуван.

Лечения без рецепта за гъбички по ноктите на краката

лекари обикновено препоръчвам придържайки се към лечения без рецепта (OTC), ако:

 • Гъбичките засягат по-малко от половината нокът.
 • Не засяга основата на нокътя.
 • Засяга само някои от ноктите.

Има и много домашни средства за лечение на гъбички по ноктите, като например:

 • масло от чаено дърво
 • ябълков сайдер или бял оцет
 • етерични масла
 • мехлеми за локално приложение с ментол

Въпреки че има ограничени клинични доказателства, че тези методи са ефективни, те обикновено няма да причинят никаква вреда. Поради тази причина може би си струва да опитате.

Някои други обичайни извънборсови опции включват комплекти кремове за омекотяване на ноктите и противогъбични лакове за нокти.

Комплект кремове за омекотяване на ноктите

Има комплекти за лечение, които съдържат кремове за омекотяване на ноктите и унищожаване на гъбичките, както и шпатула за изстъргване на гъбичките. Един крем съдържа урея, която омекотява нокътя. Другият крем съдържа противогъбичния бифоназол.

Трябва да оставите крема да действа през нощта с превръзка, да го нанесете отново на следващия ден и да го изстържете с предоставената шпатула. Обикновено ще трябва да повторите лечението в продължение на 2 седмици.

Според някои ограничени доказателства, лечението е било ефективно при 51 от 100 участници.

Противогъбични лакове за нокти

Има OTC прозрачни лакове за нокти, които съдържат противогъбични съставки като аморолфин или циклопирокс. Обикновено ще трябва да ги прилагате веднъж или два пъти седмично, но винаги следвайте инструкциите на вашия конкретен продукт.

Въпреки това изследователите установиха, че това лечение с циклопироксов лак е ефективно само за унищожаване на гъбичките в 22 от 100 хората. Имайте предвид, че в контролни проучвания, около 7-17% от хората, които не са получавали никакво лечение за гъбичките по ноктите си, са имали решение на проблема в рамките на една година.

Какво ще стане, ако вашето лечение за гъбички по ноктите на краката без рецепта не работи?

Ако вашето лечение на гъбички по ноктите на краката без рецепта не работи, следващата стъпка е да се свържете с лекар за официална диагноза. Първо, лекарят ще направи тест, за да определи какъв вид гъбички засягат нокътя.

След това леченията с рецепта включват:

 • Перорални противогъбични таблетки: Лекарите често предписват таблетки като тербинафин и итраконазол за унищожаване на гъбичките. Обикновено ще трябва да ги приемате за период от няколко седмици. относно 76% от хората които са приемали тербинафин в едно проучване, вече не са имали гъбична инфекция след 3 месеца.
 • Лазерно лечение: Въпреки че няма много изследвания за използването на лазери за унищожаване на гъбички по ноктите, някои дерматолози може да го препоръчат, когато други методи не работят.

Въпреки че са много по-ефективни от опциите без рецепта, пероралните противогъбични лекарства могат да имат странични ефекти, включително:

 • главоболие
 • световъртеж
 • проблеми със стомаха и червата
 • обриви

Тъй като те могат да взаимодействат и с редица лекарства, като тези за понижаване на кръвната захар, най-добре е да говорите с Вашия лекар за всичко, което може да приемате.

Не използвайте перорални противогъбични средства, ако сте бременна или кърмите. Децата не могат да приемат противогъбични лекарства.

Можете да разберете, че гъбичките по ноктите ви умират, когато обезцветяването започне да избледнява, текстурата се връща към нормалното и има нов, здрав растеж на ноктите.

Въпреки че гъбичките понякога могат да изчезнат сами, лекарства без рецепта като противогъбични лакове и кремове за омекотяване на ноктите могат да помогнат. Противогъбичните таблетки с рецепта обаче са много по-ефективни.

Ако гъбичките ви се влошават, болезнени са или се разпространяват, най-добре е да се свържете с лекар за следващите стъпки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss