Как да преживеете този празничен сезон с избраното от вас семейство

Когато бях дете, празниците бяха любимото ми време от годината. Сезонът беше време за празнуване, смях на корем, вкусна печена пуйка и спускане с шейна до тъмно.

Обичах да украсявам къщата с блестящи аксесоари, да взривявам радиото, докато закачах лампите, и да промъквам топли захарни бисквитки (предназначени за по-късно парти), докато изстиват.

Тогава си мислех, че празниците винаги ще бъдат вълшебни, но нещата се промениха.

След като излязох като Queer и най-накрая започнах да живея моята истина, не срещнах разбиране. Мама ме хвана хладно, леля ми ме нарече грешник, а татко изобщо не можеше да намери много думи.

Излизането беше трудно, но скръбта, след като се сблъсках с хетеросексуализма по време на любимото ми време от годината, беше още по-тежка.

Като куиър жена, която е по-голямата сестра на трансжена, ми се е налагало да навигирам различно през празничния сезон повече от веднъж. Тази година ще е различно.

За първи път се отказвам да се срещам с определени членове на семейството, които отказват да ме уважават.

Моят опит е само един от многото – много Куиър хора се справят с трудни емоции и ситуации около ваканцията по различни причини. Според The ​​Trevor Project, докато тарифите за разговори спадат в дни като Бъдни вечер, те са забелязали скок в обема на разговорите за двата дни непосредствено след празник.

Няма да лъжа, трудно е. Но има начини да се справяте и да процъфтявате, включително създаване на избрано от вас семейство — група, съставена от хора, с които решаваме да прекарваме време, защото те ни карат да се чувстваме достойни такива, каквито сме, и ни осигуряват огромно количество подкрепа и радост.

Едно от най-красивите неща в това да бъдеш част от LGBTQIA общности е, че трябва да решаваме кой да е в тази група и тя може да бъде смесица от родствени членове на семейството и приятели, като моята случайно.

Ето петте начина, по които съм избрал да преуспявам с избраното от мен семейство по време на ваканционния сезон.

Поставете граници

През последните четири години след излизането се опитах да навигирам семейството си по време на празниците по няколко начина, включително по-кратки посещения и по-малко хора.

Но тази година искам да съм сред хора, които ме приемат такъв, какъвто съм. Избирам себе си и прекарвам ваканционния си сезон в празнуване, вместо да се чувствам сякаш се връщам в килера.

Един от първите начини да направите това е да поставите граници. Може да се почувства страшно, но има няколко начина за ефективен подход към това.

Изберете как искате да комуникирате вашите граници

Помислете с кого бихте искали да обсъдите своите граници и нужди и кое е най-доброто за това.

Трябва ли да изпратите текстово съобщение? Говорете лично? Напиши писмо?

Всяка от тези опции може да бъде жизнеспособна в зависимост от това кой е на приемащия край. Например открих, че майка ми често ме говори. Опитвам се да споделя с нея и в крайна сметка я слушам да говори за себе си.

И така, планът ми е да се обадя по телефона и да направя списък с това, което искам да кажа преди това. В началото ще я помоля с уважение да ми позволи да изложа мнението си, преди да отговори.

Задайте времеви ограничения

Празничните събирания могат да бъдат целодневни (или дори няколкодневни) събития. Лесно е да се почувствате виновни, че сте се измъкнали, но е напълно добре да съкратите пътуването си.

Помислете дали да останете в къщата на баба само за няколко часа или да отидете през време, когато ще има по-малко хора.

Миналата година минах до къщата на родителите ми на Бъдни вечер само за няколко часа. Това ми помогна да се почувствам така, сякаш имам план за излизане, който FOLX Health препоръчва да създадете, ако решите да отидете.

Изберете удобни местоположения

Преразглеждането на места, които сме преживели нараняване или травма, може да бъде отключващо действие. За много куиър хора тези места често включват места в родния ви град, включително мястото, където сте израснали или където семейството ви живее в момента.

Ако правите планове за пътуване, но това може да е така за вас, опитайте се да уредите да останете другаде. Семейството може да иска да останете с всички останали, но е добре да вземате решения въз основа на собствения си комфорт и благополучие.

Начертайте плановете си предварително и помислете за отсядане в хотел или в къща на приятел близо до мястото, което посещавате.

Изберете с кого да прекарате празниците

Вече знаете кой сте недей искам да видя този празничен сезон. Отделете малко време, за да разберете кой сте направи искате да прекарате празниците с.

Може би това са приятели, които пътуват на Деня на благодарността, например. Планирайте Friendsgiving с тях седмицата преди това.

Имате ли партньор, с когото се виждате от известно време? Говорете с тях какви са плановете им и измислете план, който ви оставя място да празнувате заедно.

И ако се чувствате добре да седнете до огъня с горещ шоколад за малко спокойствие сами, добре е да отделите време и за това.

Бъдете добри към себе си и уважавайте емоциите си

Когато става въпрос за отделяне от предишни традиции и роднини, няма очаквания да останете без неприятни чувства, дори ако знаете, че да направите крачка назад е най-доброто за вас.

Може да имате дни, в които сте доволни да прекарате празниците с избраното от вас семейство, но може да имате и моменти, в които се чувствате съкрушени, че няма да можете да прекарате празниците в къщата, която някога сте наричали дом.

Добре е да преминете през някои моменти на скръб, свързани с това, че не виждате семейството си по същия начин, независимо от това колко време го правите.

Ако прекарвате време някъде, където не ви е удобно, може да се почувствате тъжни, че трябва да криете части от себе си, които сте обикнали.

Когато става въпрос за това, че майка ми не иска да бъде част от моята Queer радост, често се чувствам сякаш съм приел, че тя е там в момента. Но има и други моменти, когато се чувствам изгубен и разочарован, защото майка ми беше най-добрият ми приятел.

Независимо дали става въпрос за вина, скръб, гняв или тъга, каквито и емоции да изпитвате, са валидни.

Позволете си да ги почувствате, вместо да ги отблъсквате или да се опитвате да ги промените. Не е нужно да бързате с процеса на приемане на скръбта – движенията идват на вълни и това е добре.

Това може да е чудесен момент да се облегнете на избраното от вас семейство и да споделите какво чувствате. Обичам да говоря с моя партньор или брат или сестра за това, което чувствам, защото те го разбират.

Обработете това, което чувствате

Ако предпочитате да обработите преживяването с хора извън вашата приятелска група, особено ако е свързано с предишна травма, можете да се свържете с специалист по психично здраве.

Те могат да ви помогнат не само да назовете това, през което преминавате, но и как да навигирате в чувствата следващия път, когато възникнат.

Проектът Trevor препоръчва създаване на утвърждения, които да си повтаряте по време на стрес и дискомфорт – те могат да ви помогнат да ви напомнят защо вашите граници и избори са необходими.

Други опции за обработка включват водене на дневник, създаване на изкуство, слушане на музика или движение на тялото ви по начин, който ви харесва.

Добре е да изберете сами

Когато имате спокоен момент, отделете време да обмислите постиженията си.

Излизането и справянето с хетеросексистки членове на семейството е трудно – заслужавате да празнувате кой сте и докъде сте стигнали. Дори когато се чувствате по-малко притеснени от това да видите осъдителни членове на семейството или да решите да останете у дома, сърцето ви пак може да ви натежи.

Помислете за онези, които безусловно ви подкрепят и ви обичат такива, каквито сте. Това може да са тези избрани членове на семейството, други приятели, партньор(и) или вашият терапевт.

Можете да се свържете с вашата система за поддръжка винаги, когато имате нужда от напомняне за важността да се центрирате.

Съсредоточаването на себе си и вземането на избор за това как и с кого да прекарате празниците си може да бъде чудесна първа стъпка към просперитета на този празничен сезон.

Тези избори могат да включват определяне на граници и оставяне на място да почувствате всичките си емоции, в допълнение към това да си дадете място нещата да се променят и развиват.

Опитвам се да си напомням, че решението ми да не прекарвам време с определени членове на семейството тази година не трябва да е решение, забито в камък.

Позволете си малко гъвкавост. Няма задължение да държите хората, които са ви наранили, наоколо, но ако смятате, че е добре, добре е да сте отворени към възможностите на хората и обстоятелствата да се променят.

Обмислете тези стъпки, за да направите празника си гей и да ви доведат до цялото настроение, което заслужавате тази година.

Готови ли сте за спокойна и без стрес ваканция? Вижте Сезона на грижата за себе си на Healthline, вашата любима дестинация за най-новите задължителни подаръци за здраве и уелнес за вашите близки – и за вас!

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss