Как да получите по-добър сън с перикардит

Болката в гърдите при перикардит може да се влоши, когато легнете. Докато острите случаи отзвучават в рамките на няколко седмици, симптомите все още могат да попречат на способността ви да спите.

Перикардитът е вид сърдечно заболяване, характеризиращо се с възпаление на перикарда, набор от тънки тъкани, които обграждат сърцето ви.

В зависимост от основната причина, перикардитът може да бъде краткосрочен проблем или може да бъде хроничен (дългосрочен) проблем. Острият перикардит и свързаните с него симптоми обикновено продължават 1-3 седмици. Хроничните случаи могат да продължат 3 месеца или повече.

И в двата случая перикардитът може да причини болка в гърдите, което затруднява съня през нощта. Това е тъпа или пронизваща болка в средната или лявата част на гърдите, която често започва бързо и може да бъде придружена и от болка в раменете.

Такъв дискомфорт от болка при перикардит разбираемо може да ви държи будни, докато се мятате в опит да намерите удобна позиция. Ако търсите по-добър сън с перикардит, помислете за следните съвети и информация, които може да ви помогнат да си починете добре през нощта.

Най-добрите позиции за сън при перикардит

Лечение на остър перикардит често включва почивка. Това може да е предизвикателство, ако ви е неудобно да лежите. За трудности при падане или заспиване с перикардит, можете първо да прецените дали лежите в най-добрата позиция.

Докато лежи има тенденция да се влошава болка при перикардит и седенето помага, все още можете да коригирате начина, по който лягате за сън в зависимост от вашите индивидуални симптоми. По-долу има няколко корекции, които трябва да имате предвид.

От дясната си страна

Перикардитната болка има тенденция да се появява в от средата към лявата страна на гърдите си. На теория, ако лежите на лявата си страна, това може да окаже по-голям натиск върху сърцето ви, което може да влоши болката в гърдите.

Въпреки че има блогове, които описват това по-анекдотично, липсват клинични доказателства, подкрепящи тази позиция на сън при перикардит. Но можете да опитате да спите на дясната си страна на базата на проба-грешка, за да видите дали това помага.

Повишени

Ако спането на ваша страна не е удобно, можете да помислите да лежите по гръб с повдигнати глава и врат, за да облекчите болката в гърдите и задуха от перикардит.

Въпреки че нито едно клинично проучване не е тествало тази поза за сън за перикардит, се смята, че повдигнатите позиции за сън могат да помогнат за подобряване на дишането и болката в гърдите, свързани с други състояния, като астма (според Asthma and Respiratory Foundation) и белодробна фиброза (според Action за белодробна фиброза организация).

За тази позиция за сън опитайте да поставите няколко възглавници или клиновидна възглавница, за да повдигнете главата, врата и раменете си. Може също да откриете, че поставянето на възглавница под коленете може да натовари по-малко гърба ви.

Пози за сън, които трябва да се избягват при перикардит

Трябва да се опитате да избягвате да лежите по гръб с перикардит. По принцип легналото положение по гръб може да влоши симптомите на перикардит, тъй като тази позиция може да влоши острата болка в гърдите.

Но може да спите по гръб в повдигната позиция, особено ако имате болки в раменете. Понякога перикардитът може да причини болка в едното или и двете на раменете си. На теория това може да затрудни спането на ваша страна.

Спането по корем също не се препоръчва, защото това може да намали въздушния поток и да влоши задуха, който може да изпитвате от перикардит.

Освен това се опитайте да избягвате дълбокото дишане като начин да се успокоите и да заспите. Докато често е техника за релаксация, дълбоко вдишване може да се влоши болка в гърдите.

Други съвети за сън с перикардит

Лекар може да препоръча че приемате лекарства без рецепта (OTC) или лекарства с рецепта, като например:

  • нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) като ибупрофен

  • противовъзпалителен колхицин (Colcrys, Mitigare)
  • стероиди (въпреки че кортикоидите не трябва да се използват като основно лечение за остър перикардит с неизвестна причина, според 2013 проучванепоради високия процент на рецидив след спиране на лекарството)

Те, които могат да бъдат предписани поотделно или заедно, могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението при остър перикардит, но могат също така да предложат облекчение, за да можете да спите през нощта.

Други съвети за сън с перикардит включват:

  • избягване на хранене преди лягане
  • поддържане на спалнята ви тъмна и хладна
  • избягване на електронни устройства преди лягане
  • релаксиращи дейности един час преди лягане, като вземане на вана, четене или медитация (според Heart Foundation)
  • избягване на алкохол и стимуланти като кофеин и захар
  • спазване на режим на сън, включително през почивните дни

Кога да се свържете с лекар

Цялостната перспектива за хората с перикардит зависи от основната причина. Те могат да включват краткосрочни заболявания или дългосрочни състояния като автоимунни заболявания.

Независимо от това, ако ви е трудно да спите редовно, препоръчително е да говорите с лекар относно текущия си план за лечение. Лек перикардит обикновено изчезва от само себе си, но може да се нуждаете от подкрепа, ако болката в гърдите причинява проблеми със съня.

В дългосрочен план хроничните проблеми със съня също могат да увеличат риска от сърдечни проблеми. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)хората, които са хронично лишени от сън, са по-склонни да развият сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и инсулт.

Можете също така да помислите да говорите с лекар относно риска от развитие на хроничен перикардит, ако наскоро сте получили диагноза за остър случай.

Смята се, че около 30% на хората с остър перикардит ще се появи рецидив. А Проучване от 2021 г твърдят, че повтарящият се перикардит в проучване на 83 участници е свързан с лошо качество на съня, психични състояния и трудности при работа.

И накрая, препоръчително е да говорите с лекар относно вашия план за лечение. Изследователите също така продължават да изследват нови лечения за хроничен и повтарящ се перикардит като едно Проучване от 2022 г съобщават за фаза 3 клинично изпитване на едно такова лекарство, което е помогнало за подобряване на симптомите и качеството на съня.

Често задавани въпроси относно съня с перикардит

Дискомфортът, свързан с перикардита, несъмнено може да попречи на способността ви да падате и да заспите. Ето някои ключови факти, които трябва да знаете за съня и перикардита.

Трудно ли се спи с перикардит?

Седенето или навеждането напред може да подобри болката в гърдите при перикардит. Ето защо може да ви е трудно да спите, когато легнете в леглото.

Влошава ли се перикардитът през нощта?

Не е ясно дали самият перикардит е по-лош през нощта. Но може да се влоши в легнало положение. Може също да забележите болка повече през нощта поради елиминирането на други стимули.

Каква позиция за сън е най-добра за болка при перикардит?

Въпреки че няма най-добра позиция за сън при перикардит, може да откриете, че имате по-малко болки в гърдите, когато спите на ваша страна. Намирането на най-добрата позиция за сън може да отнеме няколко опита и грешки, докато не намерите най-удобната за вас.

За вкъщи

Изпробването на различни позиции за сън, приемането на безрецептурни лекарства за болка и практикуването на добра хигиена на съня са стратегии, които могат да помогнат. Но ако все още не можете да спите, помислете за разговор с лекар. Получаването на почивка е важно за възстановяването на перикардита, както и за цялостното ви здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss