Как да използвате мед, за да помогнете на очите си

Общ преглед

Медът е прекрасен естествен подсладител и заместител на захарта. Също така се използва по целия свят заради своите антимикробни, заздравяващи рани и успокояващи свойства.

Въпреки че не е толкова популярен в западните култури, Аюрведа и други естествени лечебни традиции използват мед от векове за лечение на здравословни състояния на окото.

Локално приложен мед може да намали възпалението и дразненето в окото ви. Той също така може да убие вредните бактерии, които биха могли да причинят инфекция на очите.

Някои хора дори използват мед, за да се опитат постепенно да променят цвета на очите си, въпреки че няма изследвания, които да докажат, че той работи. Продължете да четете, за да разберете какво знаем досега за използването на мед като лечение за вашите очи.

Ползите от използването на мед за очите ви

Противовъзпалителните и антимикробните свойства на меда, съчетани с неговите успокояващи способности, го правят изненадващо ефективно лечение за няколко очни заболявания.

Всички изброени по-долу домашни средства за лечение на очни заболявания включват смесване на мед от специален клас (като мед от пчелна пита или мед от манука) със стерилни физиологични капки и нанасяне на сместа локално в очите или върху кожата ви.

Кератоконюнктивит

В едно изследване с участието на 60 участници беше установено, че изкуствените сълзи, съдържащи мед, са ефективно лечение за кератоконюнктивит (възпаление на роговицата поради сухота).

Това хронично състояние има тенденция да се появява с появата на сезонни алергии.

Язви на роговицата

Язвите на роговицата са рани по повърхността на външния слой на окото. Медът може да се бори с инфекциите, които могат да причинят язви, както и да ускори заздравяването на самите язви.

Лечебните свойства на меда, както и неговите антимикробни ефекти, го правят уникално подходящ за лечение на този вид язви.

Блефарит

Блефаритът е състояние, което причинява подуване и парене около линията на миглите. едно проучване тестваха шест заека с блефарит, за да идентифицират потенциала на мед от Манука като лечение на блефарит.

Въпреки че все още се нуждаем от изпитания при хора, медът от манука изглежда е по-ефективен от меда от търговски клас или без лечение за отърваване от блефарит.

Сухи очи

Сухото око се случва, когато слъзните жлези, които смазват очите ви, не произвеждат достатъчно сълзи. Въпреки че е възможно да се лекува хронично сухо око с изкуствени сълзи, никога не е бил предложен начин за пълното му излекуване.

Изкуствените сълзи с мед от манука и гел за очи с мед от манука сега се проучват като лечение за сухо око. В проучване на 114 души е установено, че лечението с мед намалява зачервяването и дискомфорта при хора с хронично сухо око.

Намалява бръчките

Медът има козметични приложения за вашата кожа. Преглед на литературата показва, че медът може да запечата влагата и да добави мекота към горния слой на кожата, помагайки за намаляване на признаците на стареене.

Повечето химически и дори някои естествени съставки против стареене не са безопасни за използване в зоната под и около очите ви. Медът, от друга страна, може да се смеси с физиологичен разтвор, вода, кокосово масло или масло от жожоба и да се нанесе около очите ви, за да стегне кожата.

Бактериален конюнктивит (розово око)

Антимикробните свойства на меда могат да се борят с бактериална очна инфекция, да спрат разпространението й и да намалят зачервяването и да ускорят заздравяването. По-старо проучване, направено през 2004 г., анализира антимикробните ефекти на меда срещу различни видове бактерии и демонстрира колко добре може да действа по-специално срещу конюнктивит.

Може ли медът да изсветли цвета на очите?

Меланинът е пигментът, който определя цвета на очите ви. Колкото повече меланин имате в очите, толкова по-тъмни ще изглеждат.

Някои хора вярват, че прилагането на смес от мед и вода може да промени цвета на очите ви с течение на времето. Няма доказателства, които да предполагат, че този домашен лек ще работи. Малко вероятно е медът да проникне по-дълбоко от външните слоеве на роговицата ви, където няма пигмент.

Мед в очите странични ефекти

Суровият мед не трябва да се поставя директно в окото ви – никога. Можете да намерите капки за очи с мед Манука онлайн. Или можете да направите свои собствени стерилизирани медени капки за очи.

Можете да смесите разтворения мед с изкуствени сълзи, физиологичен разтвор или стерилизирана вода, за да направите своя собствена смес. Примерът по-долу използва вода:

  1. Започнете с кипене на 1 чаша вода и 5 чаени лъжички мед, като разбъркате добре.
  2. Оставете сместа да изстине напълно.
  3. Можете да използвате тази смес като промивка за очи или да използвате стерилизиран капкомер, за да поставите директно в очите си.

Можете да експериментирате със съотношението мед и стерилизирана вода. Можете също така да поставите сместа в хладилник преди употреба за усещане за охлаждане.

Бъдете максимално внимателни, когато използвате мед за очите си. Говорете с лекар, ако обмисляте да използвате мед като лечение за някакво очно заболяване.

Имайте предвид, че знаем много за потенциалните употреби на меда при очни заболявания, но не знаем толкова много за потенциалните странични ефекти. Само защото нещо е „изцяло естествено“ не означава, че използването му е добра идея.

За вкъщи

Има много изследвания в подкрепа на използването на разреден мед в капки за очи при определени очни състояния. Почти няма подкрепящи данни, които да популяризират идеята, че медът в очите ви може да промени цвета на очите ви.

Не заменяйте меда с лекарства, предписани от вашия очен лекар, и винаги говорете с лекаря си за всички лекарства, които обмисляте за вашите очи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss