Как да излекуваме и намалим белезите след топ операция

Въпреки че тази статия се фокусира предимно върху трансмаскулинна хирургия на върха, голяма част от тази информация се отнася и за трансфемининна хирургия на върха.

Какъв е краткият отговор?

Масажирането на вашите белези и нанасянето на локални средства, за да поддържате кожата хидратирана – когато вашият хирург ви даде ОК да го направите – са ключови за заздравяването след топ операция.

Вашият хирург може да Ви посъветва да използвате едно или повече от следните лекарства без рецепта (OTC) след 2 до 3 седмици:

 • силиконови ленти или кинезиологична лента
 • силиконов гел
 • крем или овлажнител
 • Био масло

Отнема средно около 12 месеца, за да се излекува напълно след топ операция. Ако вашите белези не заздравяват както желаете само с локално лечение, вашият хирург може да препоръча:

 • стероидни инжекции
 • микродермабразио
 • лазерна или хирургическа ревизия

Има ли нещо, което можете да направите преди операцията, за да помогнете за подобряване на резултата?

Ако пушите или изпарявате, намаляването или пълното спиране за поне 4 до 6 седмици преди и поне 4 седмици след операцията може да окаже голямо влияние върху вашите резултати и възстановяване.

А системен преглед публикуван през 2006 г. установи, че по-дългосрочното спиране на тютюнопушенето намалява риска от усложнения след операция.

Увеличаването на приема на ключови хранителни вещества – като витамин С, цинк и други антиоксиданти – или добавянето на добавка към вашата рутина също може да бъде от полза. Антиоксидантите могат да помогнат за намаляване на зачервяването и подуването.

Говорете с вашия клиницист относно вашата диета и всички лекарства, които приемате в момента. Някои добавки могат да повлияят на лекарствата, отпускани с рецепта, така че е важно да вземете под внимание цялостния си режим.

Вашият клиницист може също така да Ви предложи да намалите приема на натрий в седмиците преди и непосредствено след операцията. Натрият може да накара тялото да задържа вода, което води до нежелано подуване или подуване на корема.

Вашият клиницист може също да Ви посъветва да избягвате определени лекарства без рецепта, които могат да разредят кръвта поне 7 дни преди операцията, като например:

 • аспирин (Bayer)

 • ибупрофен (Advil)

 • напроксен (Aleve)

Ако приемате антикоагулант с рецепта, като варфарин (кумадин) или хепарин, консултирайте се със здравен специалист, преди да преустановите употребата.

Какво можете да направите след операцията, за да помогнете за заздравяването?

Тенът на кожата ви, генетиката, възрастта и цялостното здраве влияят върху начина, по който тялото ви се лекува след операция.

Избягвайте да излагате белезите си на слънце за продължителни периоди от време, ако изобщо излагате, поне 1 до 2 седмици след операцията. Помислете за носене на слънцезащитни дрехи, за да предпазите засегнатата област от пряка слънчева светлина.

Компресия

Вашият хирург може да ви посъветва да използвате компресионни превръзки или да носите компресионно облекло (като хирургически сутиен или превръзка) през първите две седмици след операцията.

Компресията може да помогне за минимизиране на подуването около мястото на операцията. Типът операция, която имате, определя вида на необходимата компресия.

Вашата клиника или болница може да ви изпрати у дома с компресионно облекло, но може да пожелаете сами да се запасите с няколко опции.

Вашият клиницист може да ви посъветва да спите в дрехата си, така че ще искате да имате под ръка резервна, за да се преоблечете, когато дойде време да я хвърлите в прането.

Актуални теми

Като цяло е най-добре да изчакате да нанесете кремове, мехлеми и други локални продукти поне 3 до 4 седмици след операцията. Вашият хирург ще ви уведоми кога е безопасно да приложите локално лечение на вашите разрези.

Силиконов гел е разглеждан терапия от първа линия за управление на белези. Силиконови ленти или лепила може също бъдете от полза. Bio-Oil може също да намали появата на определени белези.

Въпреки че локалният витамин Е често се рекламира като лечение за заздравяване на белези, наличните изследвания са неубедителен.

Ако не можете да избегнете излагането на слънце, носете слънцезащитен крем с най-малко SPF 30 и нанасяйте отново на всеки час, докато не сте на закрито и не се излагате на слънце. Слънцезащитните дрехи също могат да предпазят засегнатата област от пряка слънчева светлина.

Масаж

Вашият хирург може да ви посъветва да започнете самомасаж по или приблизително по същото време като локалните. Масажиране на мястото на операцията помага за премахване натрупване на колаген за изглаждане на белега към кожата.

Използвайте нежни, кръгови движения. Стремете се към поне една 5-минутна сесия на ден. Ако кожата ви е топла или болезнена при допир, потърсете лекарска помощ възможно най-скоро. Това може да е признак на инфекция.

Сърбежът е естествена част от лечебния процес, но се опитайте да не се чешете изобщо, ако е възможно. Драскането може да наруши повърхността на кожата и да внесе бактерии в раната. Антихистамините без рецепта, като дифенхидрамин (Benadryl), могат да помогнат за облекчаване на сърбежа.

Какъв е общият график за заздравяване и управление на белези?

Топ операцията обикновено е амбулаторна процедура, така че може да сте в състояние да се приберете вкъщи в същия ден като операцията.

Важно е да почивате през първите 2 седмици след операцията. Избягвайте да протягате ръцете си над главата. Не се опитвайте да вдигате нещо със значително тегло.

Вашият хирург може да ви помоли да дойдете за преглед около 2 седмици след операцията. По време на тази среща вашият хирург вероятно ще:

 • отстранете всякакви дренажи и остатъчни шевове
 • почистете кожата и поставете отново хирургическата превръзка
 • обсъдете протокола за душ на цялото тяло
 • демонстрирайте как да масажирате зоната и да прилагате локално приложение

Ако се чувствате готови, може да сте в състояние да се върнете към училище, работа или други ежедневни дейности след 2 до 3 седмици. Вероятно ще можете да се къпете или плувате, да вдигате тежки предмети или тежести и да възобновите активната си дейност след 6 до 8 седмици.

Продължете да се грижите за белезите си според инструкциите на вашия хирург през следващите няколко месеца.

Други често задавани въпроси

Възможно ли е напълно да се предотвратят белези след топ операция?

Известна степен на белези е неизбежна, но има начини да насърчите заздравяването и да намалите появата на белези с течение на времето.

Възможни ли са различни видове белези?

Да, защото има много техники за топ хирургия. Размерът, броят и местоположението на вашите разрези ще повлияят на цялостната форма и структура на белезите.

Трябва ли да масажирате горни белези от операция?

Въпреки че не го правите имат да масажирате зоната, то може да бъде невероятно полезно. Случайният масаж е по-добър от липсата на масаж, така че правете каквото можете, когато можете.

Колко време отнема възстановяването след топ операция?

Обикновено можете да се върнете към работа с ниско въздействие и други дейности след около 2 седмици. Но изчакайте поне 6 до 8 седмици, преди да възобновите напрегнатата или тежка дейност.

Вашите белези ще бъдат напълно излекувани след около 1 година.

Долния ред

Няма “правилен” начин за излекуване след топ операция. Въпреки че много хора следват подобен график за възстановяване, всеки е различен. Вашето тяло ще се излекува по своя собствена времева линия, така че бъдете нежни със себе си.

Ако имате някакви въпроси или притеснения, свържете се с вашия хирург или друг медицински специалист.


Сорен Ходшир (той/той/неговият) е куиър транс писател, базиран в Чикаго, Илинойс. След като получи бакалавърска степен по културни изследвания и второстепенна специалност по изследвания на жените, пола и сексуалността, Сорен организира, пише, набира средства и фасилитира за куиър и транс организации. Той е дълбоко отдаден на изграждането на общността и солидарността сред маргинализираните групи. Когато Сорен не пише или не гледа видео есета, ще го намерите да слуша подкаст. Можете да го последвате Twitter (докато все още съществува) и Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss