Как да говорите за вашата LGBTQIA+ идентичност

Ако сте част от невероятната и разнообразна LGBTQIA+ общност, усещането е невероятно да бъдете автентичното си аз. Голяма част от това е да имате хора около вас, които знаят кой сте.

Говоренето с другите за вашата самоличност може да породи всякакви чувства. Може да има облекчение и празнуване. Може да има и безпокойство, стрес и страх.

Не забравяйте, че не е нужно да споделяте самоличността си с всички. Може би все още разбирате точно кой сте и това е естествено.

Не дължите на никого информация за вашата самоличност. Свързването с другите и намирането на места, където се чувствате сигурни, споделяйки повече от себе си, е от решаващо значение.

Много хора, които са излизали, признават, че излизането никога не е само еднократно нещо. Това е постоянен, непрекъснат процес на решаване на кого да кажете и колко.

Може да се чудите как да водите тези разговори. Ето няколко идеи, които да ви подкрепят по време на пътуването.

Как да започнете разговора

Едно нещо, което трябва да вземете предвид, е на кого искате да кажете. Ако все още не сте споделили вашата LGBTQIA+ самоличност с никого, помислете как бихте искали да започнете.

Може да бъде полезно, ако първият човек, с когото се свържете, участва в много части от живота ви. Този човек може да бъде важен съюзник, ако решите да кажете на повече хора.

Тъй като светът често приема, че всеки е хетеросексуален и се идентифицира като пола, който му е определен при раждането, излизането никога не е само един момент. Може да помислите как да споделите тези подробности за себе си първите няколко пъти.

Джули Мейсън (тя/те) е странен консултант по психично здраве към Здравния екип на семейството на Гуелф в Гуелф, Онтарио, Канада. „Имате право да зададете очакванията си за разговора, преди да го разкриете“, казват те.

„Например, можете да насочите дискусията, като споделите: „Имам нещо, за което искам да ви кажа, и търся подкрепа и насърчение с това нещо. Това е малко уязвимо и ново, така че може да съм чувствителен към него. Това дава възможност на вашия човек да се подготви за разкриването.“

Коя е вашата публика?

Всеки има различни мрежи от хора в живота си. Може да имате семейство, приятели, съученици и колеги. Има и здравни специалисти, на които можете да обмислите да разкриете вашата LGBTQIA+ самоличност.

Няма правила за това на кого да кажете или кога да говорите за това.

Много хора започват, като казват на един човек, с когото се чувстват най-сигурни. Този човек може да бъде важен съюзник, докато решавате дали да споделите самоличността си с другите.

семейство

Излизането пред член на семейството не означава, че трябва да бъдете открити пред всички. Това може да бъде процес, в зависимост от това какво ви се струва удобно.

Изследванията показват, че излизането пред подкрепящи приятели и семейство създава подобрено усещане за благополучие.

Ако все пак споделяте самоличността си с член на семейството, изяснете как те могат да ви подкрепят. Ще бъде ли полезно за този човек да коригира друг член на семейството, ако не използва вашето правилно име и местоимения? Искате ли този семеен съюзник да се противопостави на всякакви хомофобски или трансфобски коментари?

Ако семейството ви включва както безопасни, така и несигурни хора, важно е да установите ясни граници. Уверете се, че хората във вашето семейство, на които казвате, са наясно, ако други членове на семейството не знаят вашата самоличност.

приятели

Много хора смятат приятелите за нещо като избрано семейство. Знак на дълбоко доверие е да кажете на някого за вашата LGBTQIA+ идентичност. Можете да решите кой, кога и дали да споделите тези подробности за себе си.

Ако разкриете на приятел, изяснете как този човек може да бъде съюзник за вас. Важно е да уведомите приятеля си, ако сте навън с някой друг. По този начин няма случайно да бъдете „излъчени“ пред някой, на когото не сте готови да кажете.

Съученици и колеги

Работните места и училищата могат да бъдат много разнообразни пространства. Ако все още сте на училище, разберете дали има група LGBTQIA+. Това може да бъде подкрепяща общност, с която да се свържете. Тези групи могат да ви помогнат да намерите езика, на който да говорите с другите. Това също означава, че ще бъдете сред хора, които е по-малко вероятно да направят предположения относно вашия пол и сексуалност.

Работните места ще варират, когато става дума за техния размер и култура. Вероятно ще се почувствате по-лесно да споделите самоличността си на място, където други споделят своите местоимения или където има видими признаци на подкрепа за LGBTQIA+ общността около офиса.

Въпреки това, винаги е ваше решение да разкриете или не. Ако имате няколко съюзници на работа, помислете дали искате да участвате в превръщането на работното ви място в по-приятелско за LGBTQIA+ място.

Ако ви е удобно да го правите, можете да носите игла за местоимения или да добавите местоименията към имейл подписа си. Добавете флаг за гордост към обедната зала на офиса. Някои от тези неща могат да помогнат за създаването на работно място, където всеки може да се почувства добре дошъл да сподели кои са.

Професионалисти в здравеопазването

Решаването как и кога да говорите за вашата LGBTQIA+ идентичност със здравни специалисти може да бъде сложно. За много транссексуални хора лекарите са едни от първите хора, при които се обръщат, за да потърсят здравно обслужване, утвърждаващо пола, според Изследване от 2020 г.

От друга страна, проучване сред възрастни LGBTQ показа това 18% от тях са избегнали достъп до здравни грижи поради опасения за дискриминация.

Може да бъде изтощително и задействащо, когато името и местоименията, които използвате, не съвпадат с тези в здравните ви досиета. Попитайте кабинета на вашия лекар дали могат да променят името и местоименията ви в тяхната база данни.

Не е добре, ако сте с грешен пол или ако лекарите и персоналът в офиса не използват правилното ви име. Вие заслужавате утвърждаваща и безопасна грижа. Ако това е опция за вас, помислете за намиране на нов медицински специалист.

Попитайте за препоръки в LGBTQIA+ обществени центрове или събития.

Насочване на разговора

Светът, в който живеем, е склонен да приема, че всеки е цисджендър и хетеросексуален. Това може да е далеч от истината, но може да се почувствате самотни, ако сте заобиколени от тези идеи.

Мейсън обича да гледа на разкриването на LGBTQIA+ самоличността като на подарък. „Привилегия е да получаваш чувствителна информация за нечия самоличност“, казва Мейсън. „Всеки човек, на когото се доверите с това разкриване, получава дара на вашата автентична истина.“

Те продължават с думите: „Предлагайки този подарък, вие им предлагате и възможност да ви опознаят по-отблизо. Ако реакцията на избрания от вас човек е различна от тази, на която сте се надявали, по лош начин или дори нараняваща, помнете, че не сте направили нищо лошо и нищо, което да заслужава да бъдете наранени.

Свързването с други LGBTQIA+ хора помага за нормализиране на разнообразието, когато става въпрос за сексуална идентичност и пол. Мейсън отбелязва, че може да е полезно първо да се свържете с други хора в LGBTQIA+ общността.

„Помислете за свързване с организация за партньорска подкрепа на LGBTQIA+ или среща с потвърждаващ LGBTQIA+ съветник“, предлагат те. „Можете също така да намерите литература, написана от странни хора за излизане или разкриване на вашата самоличност.“

Потапянето в странната култура може да ви помогне да придобиете езика и увереността да споделяте своята идентичност с другите. Не забравяйте, че няма времева линия и бързане. Можете да разкриете кога ти си готов. Вие също имате право на не споделяйте лични данни с други.

Ами ако разговорът не върви добре?

Въпреки че разговорът с другите за вашата LGBTQIA+ идентичност може да бъде овластяващ момент, ние осъзнаваме, че може да бъде и стресиращо и силно емоционално. Някои хора може да не реагират по подкрепящ начин.

Затова е важно да създадете план за безопасност, който поставя вашето физическо и психическо здраве на първо място. За насоки и ресурси за безопасно навигиране във вашето излизане вижте Coming Out: Наръчник
за ЛГБТК млади хора от Проекта Тревър.

Беше ли Ви полезно?

Къде да отидем

Обградете се с други, които могат да ви напомнят, че да сте част от LGBTQIA+ е нещо, което да празнувате.

Ето някои утвърждаващи и подкрепящи пространства за изследване:

Проектът Тревър

Този проект Trevor предлага денонощна консултантска услуга или по телефона, чрез текстово съобщение или онлайн чат. Мисията на The Trevor Project е да създаде безопасно и приветливо пространство за всички. Пълно е с информация за пола и сексуалността. Проектът Trevor също така е домакин на TrevorSpace, онлайн място за свързване с други LGBTQ+ младежи.

CenterLink

Ако искате да се срещнете с други местни LGBTQ+ хора, можете да разберете за местните групи в CenterLink. Можете да въведете местоположението си и да намерите читалища във вашия район. Можете също така да проверите календара на събитията им за лични или виртуални събития, за да научите повече за LGBTQ+ идентичностите или да се свържете с други.

Пространство за чат Q

Q Chat Space е виртуално пространство за свързване с други LGBTQ+ тийнейджъри. След като се регистрирате, можете да присъствате на различни групови чатове. Всички чат сесии са улеснени, за да се гарантира, че са структурирани и безопасни. Дискусиите обхващат редица теми за сексуално здраве, полово разнообразие и психично здраве.

Кампания за правата на човека

Тази организация се бори за равни права на LGBTQ+ общностите от 1980 г. Можете да научите повече за това как работят за постигането на тази цел на техния уебсайт. Можете също така да се включите, като присъствате или като доброволец на местни събития. Можете да видите календара на предстоящите събития на тяхната страница със събития.

Проектът It Gets Better

Ако имате проблеми и имате нужда от уверение, че не сте сами, разгледайте проекта It Gets Better. Те имат повече от 60 000 видеоклипа с цел овластяване и свързване на ЛГБТК+ младежи.

Решаването как и кога да споделите своята самоличност с другите е непрекъснат процес. Няма правилен или грешен начин да го направите. От теб зависи. Вашият подход може да е различен в зависимост от това с кого сте и къде се намирате в пътуването си.

Полезно е да се обградите със съюзници и да подкрепяте хората. Има много ресурси, които да ви дадат сила и да ви напомнят, че не сте сами. Колкото по-свързани се чувствате с другите, толкова по-добре е за вашето здраве. Да можеш да бъдеш себе си с хората в живота си е нещо, което трябва да празнуваш.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss