Как витамин D повлиява симптомите на псориатичен артрит?

Дефицитът на витамин D е свързан с псориазис. Получаването на достатъчно от слънчевия витамин може да помогне за намаляване на възпалението в тялото, което е свързано с псориазис и псориатичен артрит.

Псориатичният артрит (PsA) е възпалителен тип артрит. Засяга около 1 на 3 души, които имат псориазис.

Псориазисът и PsA са автоимунни състояния. Те се развиват, когато имунната система случайно атакува иначе здрави части на тялото. Псориазисът засяга кожата, а PsA засяга ставите.

Витамин D е хранително вещество, което тялото произвежда, когато е изложено на слънце. Този витамин е важен за здравето на костите и също така изглежда, че регулира нивата на няколко възпалителни протеини.

Изследванията показват, че дефицитът на витамин D е свързани с по-високи нива на възпаление в тялото. Витамин D може също да участва в насърчаването на a нормален имунен отговор. Това може да е важно за превенцията на автоимунни заболявания.

Ето какво знаем досега за връзката между витамин D и PsA.

Дефицит на витамин D при псориатичен артрит

Ниските нива на витамин D са често срещани. Смята се, че около 35% от възрастните в Съединените щати имат дефицит на витамин D.

Ниските нива на витамин D са свързани с различни възпалителни състояния, включително PsA. Проучванията показват широк диапазон, когато става въпрос за нивата на дефицит на витамин D при PsA. Едно проучване, включващо 300 участници с псориазис и PsA, установи, че 74,9% имат ниски нива на витамин D.

Хората с PsA се считат за група в опасност на дефицит на витамин D. Ниските нива на витамин D са свързани с по-високи нива на възпаление при хора с PsA. Няколко проучвания, включително едно от 2022 г., предполагат, че ниските нива на витамин D също са свързани с повишена активност на PsA.

Като такива, изследователите се опитват да разберат как витамин D може да играе роля в управлението на PsA.

Защо витамин D е важен за псориатичен артрит

Витамин D отдавна се използва като част от локално лечение за псориазис. Действа, като намалява възпалението на кожата, помага за облекчаване на сърбежа и дискомфорта от псориазисните лезии.

Но до сега, изследвания относно това дали пероралната добавка на витамин D е полезна за PsA е неубедителна. Някои проучвания показват намаляване на възпалителните протеини при хора, които са приемали добавка с витамин D. Други проучвания не показват подобрение.

Има вероятност възпалението да намали количеството на витамин D в тялото. Това ще увеличи количеството витамин D, от което се нуждаете, за да останете в нормални граници.

Медицинският съвет на Националната фондация за псориазис публикува диетични насоки през 2018 г., препоръчвайки на хората с PsA да приемат добавка с витамин D или аналог на витамин D. Те направиха тази препоръка, използвайки това, което наричат ​​„слаби доказателства“ поради липса на последователни данни.

Псориатичният артрит се признава за системно състояние. Възпалението на PsA увеличава риска на други възпалителни състояния, като метаболитен синдром и сърдечни заболявания. Изследванията показват, че дефицитът на витамин D може увеличават риска на метаболитен синдром и сърдечни заболявания.

Получаването на достатъчно витамин D може да помогне за регулиране на възпалението в тялото и да намали рисковете за здравето, свързани с PsA.

Как да разберете дали имате дефицит на витамин D

Повечето хора, които имат дефицит на витамин D, не го осъзнават. Някои може да се чувстват уморени или слаби, въпреки че често е безсимптомно. Ето защо най-добрият начин да разберете дали нивата на витамин D са ниски е като си направите кръвна работа, за да проверите нивата си.

Оттам можете да говорите с Вашия лекар дали ще имате полза или не от приема на добавка с витамин D.

Съвети за увеличаване на приема на витамин D

Има три основни начина да получите повече витамин D.

Излагане на слънце

Основният източник на витамин D е слънцето. Тялото ни произвежда витамин D, когато е изложено на слънчева светлина. Има много променливи които влияят върху това колко витамин D човек може да произведе от слънцето, включително:

 • времето на годината
 • вашето географско местоположение
 • количеството изложена кожа
 • времето на деня
 • вашия тон на кожата
 • количеството замърсен въздух
 • използването на слънцезащитен крем

С риск от рак на кожата се препоръчва да използвате слънцезащитен крем, преди да прекарате известно време на слънце. Но е важно да се отбележи, че слънцезащитният крем с SPF 8 или по-висока ще блокира UV лъчите и ще намали количеството витамин D, което тялото може да произвежда.

Диета

Хранителни източници на витамин D включват:

 • обогатено с витамин D мляко и млечни алтернативи
 • яйчни жълтъци
 • мазни риби
 • други храни, обогатени с витамин D, включително маргарин, кисело мляко и зърнена закуска

Въпреки това, освен ако не спазвате средиземноморска диета, повечето хора не получават достатъчно витамин D само чрез диета.

Добавки

Добавките с витамин D са най-надеждният и безопасен начин за постоянно задоволяване на нуждите от витамин D. Националните здравни институти препоръчват на възрастните на възраст от 19 до 70 години да се нуждаят 15 mcg (600 IU) витамин D дневно. Възрастни над 70 години се нуждаят от 20 mcg (800 IU) витамин D дневно.

Тези текущи препоръки относно добавките са по-ниски от предишните препоръки. Докато изследователите продължават да учат за витамин D, ние научаваме, че повече не винаги е по-добро.

Псориатичният артрит е възпалително състояние. Витамин D е хранително вещество, което изглежда има някои противовъзпалителни свойства. Много хора с PsA имат дефицит на витамин D. Ниските нива на витамин D са свързани с повишена активност на заболяването.

Досега изследванията не са убедителни за това дали витамин D подобрява PsA. Все пак насоките предполагат, че хората с PsA трябва да приемат ежедневна добавка.

Добра идея е да проверите нивата на витамин D. Ако нивата ви са ниски, приемането на добавка с витамин D може да ви помогне да достигнете нормалните нива. Има потенциални ползи от добавянето на витамин D, дори и да не подобрява симптомите на PsA.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss