Как вашата диета влияе върху хормоните ви по време на менопаузата

Хормоните са химически пратеници на тялото ви. Те помагат да се контролира практически всеки физиологичен процес в тялото ви, включително:

  • метаболизъм
  • имунна система
  • менструален цикъл
  • възпроизвеждане

Точният хормонален баланс е жизненоважен за правилното функциониране на тялото. Някои храни в диетата ви могат да възстановят или да извадят от равновесие хормоните ви. Яденето на добре балансирана диета е от съществено значение, особено ако имате менопауза. През този преходен период от живота на жената хормоналният дисбаланс може да причини неприятни симптоми.

Научете как вашата диета влияе върху хормоните ви по време на менопаузата.

Естроген

Естрогенът е основният женски полов хормон. Естрогенът регулира менструалния цикъл и подготвя матката ви за бременност. По време на перименопаузата, периодът, който предхожда менопаузата, нивата на естроген могат да се колебаят силно. Когато настъпи менопаузата, нивата на естроген намаляват значително. Колебанията и последващото спадане на нивата на естроген водят до характерните симптоми на менопаузата. Те включват горещи вълни, нощно изпотяване, промени в настроението и менструални нарушения.

Не можете да получите естроген от вашата диета. Различните растителни храни обаче съдържат фитоестрогени. Това са групи химикали, които слабо действат като естроген в тялото ви.

Тази май помощ

Яденето на храни, богати на фитоестрогени, може да помогне за облекчаване на някои от симптомите на менопаузата. Също така може да намали риска от някои състояния, свързани с менопаузата.

Соята е най -богатият хранителен източник на фитоестрогени. Той е особено богат на вид фитоестроген, наречен изофлавони. Изофлавоните в соевите зърна се свързват с естрогенните рецептори в тялото ви. Има стотици проучвания за изофлавони и соя с противоречиви резултати. Въпреки това, според American Journal of Clinical Nutrition, има значителни доказателства, че соевите храни могат да ви помогнат да се справите с няколко състояния, свързани с менопаузата. Например, консумацията на соя може да намали риска от исхемична болест на сърцето, да подобри нивата на холестерола в кръвта и да облекчи горещите вълни.

Лененото семе е друг значителен източник на фитоестрогени. Той конкретно съдържа вид фитоестроген, наречен лигнани. Подобно на изофлавоните в соята, лигнаните имат както естрогенен, така и антиестрогенен ефект, макар и в много по -малка степен.

Инсулин и глюкагон

Инсулинът може да бъде един от най-известните хормони, засегнати от вашата диета. Когато ядете въглехидрати, глюкозата от тези въглехидрати преминава в кръвта ви. Това задейства панкреаса ви да отделя инсулин. Инсулинът се свързва с глюкозните молекули и ги пренася до вашите клетки, където те се използват за енергия.

Глюкагонът е друг хормон на панкреаса. Той има обратния ефект на инсулина. Когато продължите без да ядете за продължителен период от време, панкреасът ви отделя глюкагон. Това сигнализира на черния дроб да преобразува съхранявания гликоген в глюкоза. След това захарта се отделя в кръвта ви, където служи като източник на енергия, докато тялото ви получи повече храна. Тази физиологична система за обратна връзка е проектирана да поддържа нивата на кръвната Ви захар стабилни.

Ако имате инсулинова резистентност, панкреасът произвежда нормално инсулин, но мускулите, мазнините и чернодробните клетки не реагират правилно на него. За да компенсира това, вашият панкреас произвежда повече инсулин в опит да помогне на глюкозата да пътува в клетките ви. Ако панкреасът ви не може да произвежда достатъчно инсулин, излишната кръвна захар се натрупва в кръвта. С течение на времето инсулиновата резистентност може да доведе до преддиабет или диабет.

Когато преминавате през менопаузата, тялото ви се променя от гиноидна, или крушовидна, до или под формата на ябълка. Някои експерти смятат, че това натрупване на коремни мазнини повишава риска от инсулинова резистентност, както и диабет.

Тази май помощ

Преди всичко е важно да се поддържа контролирана и балансирана диета. Яденето на твърде много калории ще ви накара да наддадете на тегло, независимо от всичко. Това повишава риска от инсулинова резистентност и диабет.

Яжте само толкова калории, колкото изгаряте за един ден. Изберете сложни въглехидрати, като овес, трици, пълнозърнест хляб, боб, леща и зеленчуци вместо рафинирани въглехидрати, като бели хлябове, бисквити, бисквити и бяла захар.

Кортизол

Надбъбречните жлези отделят кортизол. Това често се нарича хормон на стреса. Това е част от реакцията на тялото ви на борба или бягство, която е физиологична реакция, предизвикана по време на стрес или възприемана опасност. Като част от вашата реакция борба или бягство, кортизолът е жизненоважен за оцеляването ви. Хронично високите нива на кортизол в тялото ви могат да повишат нивата на стрес, кръвното налягане и висцералните мазнини. Това е мазнината, която заобикаля средата ви и допринася за формата на ябълка.

Високите нива на кортизол по време на менопаузата са особено притеснителни, тъй като менопаузата вече причинява промяна в състава на телесните ви мазнини.

Тази май помощ

Доказано е, че кофеинът и алкохолът причиняват леко повишаване на секрецията на кортизол. Ако преживявате менопауза, трябва да ограничите консумацията на кофеин и алкохол. Това може да помогне за поддържане на нивата на кортизол под контрол.

Значението на добре балансираната диета

На всеки етап от живота, храненето на добре балансирана диета е важно за доброто здраве. Избягвайте да ядете повече калории, отколкото изгаряте, което води до наддаване на тегло. Насладете се на разнообразие от зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, нискомаслени млечни продукти и постни източници на протеини. Ограничете „нездравословните храни“ с ниско съдържание на хранителни вещества и високо съдържание на калории, преработена захар, наситени и транс -мазнини и натрий.

Ако преминавате през менопауза, консумацията на соеви или ленени продукти може също да помогне за контролиране на симптомите и да намали риска от определени здравословни състояния. Също така е важно да ограничите консумацията на алкохол и кофеин. Правенето на няколко корекции в хранителните ви навици потенциално може да има голямо значение за вашето здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss